11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Iz poslanskih klopi se poslavljata Battelli in Göncz

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, Roberto Battelli in Laszlo Göncz, se od svoje funkcije poslavljata, na volilno komisijo namreč kandidature za junijske volitve nista vložila. Do četrtka do polnoči, ko se je iztekel rok, so bile sicer vložene tri kandidature za poslanca italijanske in dve za poslanca madžarske manjšine.

Kandidaturo za poslanca italijanske narodne skupnosti je vložil pesnik in pripovednik Maurizio Tremul, ki je od julija 2006 predsednik izvršnega sveta Italijanske unije, društva pripadnikov italijanske manjšine v Sloveniji, prav tako pa je tudi član programskega sveta Radiotelevizije Slovenija.

Za poslanca se želita potegovati tudi izolski podžupan Felice Žiža, sicer zdravnik in strokovni direktor izolske bolnišnice, ter sodelavec v izolski italijanski samoupravni narodni skupnosti Bruno Orlando.

Za poslanski stolček, rezerviran za pripadnika madžarske manjšine, pa sta kandidaturo vložila predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath in občinska svetnica občine Lendava iz vrst SMC Gabriela Sobočan.

Manjšinskega poslanca izvolijo pripadniki avtohtonih narodnih skupnosti. Med pripadniki italijanske manjšine je bilo po podatkih ministrstva za notranje zadeve na dan razpisa tokratnih volitev, 14. aprila, 2610 volilnih upravičencev, med pripadniki madžarske skupnosti pa 5820.

Za volitve predstavnikov narodnih manjšin v državnem zboru so oblikovane posebne volilne enote, kandidati pa za nastop na volitvah potrebujejo podpise najmanj 30 volivcev, pripadnikov posamezne narodne skupnosti.

Medtem ko Göncz in Battelli na volitvah pred štirimi leti nista imela konkurence, bo tokrat kandidatov vendarle več, se pa nobeden od njiju ni odločil ponovno kandidirati. Göncz se iz državnega zbora poslavlja po treh mandatih, Battelli pa je bil v poslanskih klopeh od začetka delovanja DZ. Za poslanca je bil izvoljen že na prvih volitvah v DZ leta 1992, pred tem pa je bil že član tedanje skupščine RS.

Zadnje novice

Sorodne vsebine