1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Iz pobude React EU nepovratna sredstva za ureditev ljubljanske negovalne bolnišnice

Piše: P.T.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za ureditev in prenovo Negovalne bolnišnice Ljubljana. Za 5,6 milijona evrov vreden projekt bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 4,5 milijona evrov. Gre za drugo naložbo iz pobude React EU za okrevanje po epidemiji.

Objekt Negovalne bolnišnice Ljubljana je trenutno le delno v funkcionalnem stanju. V okviru projekta Covid-19 – Ureditev prostorov za pridobitev dodatnih kapacitet Negovalne bolnišnice Ljubljana, je predvidena celovita notranja prenova in posodobitev opreme, s tem pa izboljšanje delovnih in bivalnih razmer za vse uporabnike bolnišnice.

Kot so po odobritvi sredstev za projekt danes sporočili iz Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, bo s projektom zagotovljena urejenost in opremljenost prostorov po standardih, zahtevanih za negovalne oddelke, ki morajo biti opremljeni s sodobnimi bolniškimi posteljami in pripomočki za fizioterapijo, rehabilitacijo ter delovno terapijo.

Skupna višina sredstev za projekt, ki ga bo izvajalo ministrstvo za zdravje, znaša nekaj več kot 5,6 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 4,5 milijona evrov. Gre za drugo naložbo iz pobude React EU. Prejšnji mesec je bilo že odobrenih 3,6 milijona evrov za skoraj štiri milijone evrov vredno selitev oddelka za pljučne bolezni iz dotrajane stavbe na Pohorju v matično enoto v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

V kratkem bo sledila še potrditev naložbe v vrednosti 50 milijonov evrov za celovito prenovo stavbe Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki bo trajala dve leti in pol, ter bo največja naložba v okviru pobude React EU, so napovedali v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

React EU je 47,5 milijarde evrov vreden kohezijski instrument znotraj sklada EU za okrevanje in odpornost, ki bo namenjen odpravljanju gospodarske in socialne škode zaradi pandemije covida-19, zagonu evropskega gospodarstva ter ohranjanju in ustvarjanju delovnih mest.

Sredstva bodo namenjena tudi okoljskim projektom, ki bodo naslavljali posledice pandemije v luči prehoda proti zelenemu in digitalnemu gospodarstvu, ter vzpostavitvi bolj odporne družbe. Sredstva bodo članice lahko porabile v 2021 in 2022.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine