11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Pogovorni večer VSO: Kako zagotoviti lepo in varno starost

Začenja se pogovorni večer, ki ga organizirata Zbor za republiko in Združenje VSO v Muzeju slovenske osamosvojitve v Ljubljani. Na pogovornem večeru ”Kako zagotoviti lepo in varno starost” sodelujejo Branko Šumenjak, Jože Jurkovič, Anton Bogataj, Metka Zevnik in Željko Vogrin.

 

17:10 Začenja se pogovorni večer. Povezovalec France Cukjati, predsednik Zbora za republiko, omenja, da je sedanja generacija upokojencev najbolj zaznamovana z zablodami prejšnjega režima. Sedanja generacija upokojencev zaznava težave, ki jih mlade generacije ne čutijo za zdaj. 

17:12 Predsednik zveze seniorjev SDS Branko Šumenjak: pokojnine so rastle le v času desne vlade, povprečno za 23 odstotkov. Razlike pa se vse bolj povečujejo med samimi upokojenci. Erjavec daje nerealne obljube, povprečna pokojnina danes znaša le še 57 odstotkov povprečne plače. V SDS razmišljajo o ustavni presoji pokojninskega sistema. Je pokojnina ekonomska ali socialna kategorija? 

17:17 Šumenjak (državni svetnik): uvedli so mnoge bonitete, za borce, za kulturnike… To povečuje razlike med upokojenci. Tisti, ki so se upokojili v določenem obdobju, so precej na boljšem kot tisti, ki gredo v pokoj dandanes. 

17:23 Jože Jurkovič (NSi): Problem je stanje duha. Dobro se je nasloniti na dobre zglede ljudi. Ljudje ne moremo živeti v zavesti, da živimo v krivici in se temu nihče ne upre. Moramo iti preko krivic, sicer nas krivice posesajo. Manjka nam dobrih ljudi. Modrost in ljubezen sta eno in isto. Ne bojmo se imeti visokih idealov. 

17:40 Anton Bogataj (SLS): Starost je za marsikoga tabu tema. Seniorske organizacije lahko dajejo potrebno podporo strankam in družbi s svojimi izkušnjami. Seniorske organizacije iz pomladnih strank soo vključene v evropsko zvezo seniorjev, ki temelji na krščanskih vrednotah. V njej so številni nekdanji politiki, ki si prizadevajo za varno starost, dostojanstvo človeka ter združeno Evropo. 

17:48 Bogataj opisuje, kako se seniorske organizacije povezujejo in sodelujejo v evropskih organih. Žal šepa sodelovanje med seniorskimi organizacijami in civilno družbo. Mnogi z upokojitvijo rešujejo svoj težak položaj na delovnem mestu. Zopet se moramo boriti za vsako ped naše zemlje, ki so nam jo zapustili naši predniki. Slovenci smo se vedno borili za družino in vrednote.

18:00 Metka Zevnik (Glas za otroke in družine): Kdaj je človek sploh star? Pokojninski sistemi v Evropi težijo, da bi ljudje delali do 70. leta. Starostna doba se dviguje. Zakaj ne bi tisti, ki želijo delati, svoje izkušnje ponudili tudi v času, ko so že v zrelih letih?

18:06 Zevnikova: Družino je treba postaviti na  prvo mesto. Žival skrbi za svoj zarod, ne pa tudi za starejše predstavnike svoje vrste. Je pokojnina darilo države? Ni. To je zavarovalniški sistem. Mi dajemo posojilo državi s pokojninskimi prispevki. In ta vplačila niso majhna. Upokojenci so večinoma revni, posebej če imajo invalidsko pokojnino. Kam je šel denar? Ko so plače zrasle za 20 odstotkov, pokojnine so stagnirale, Erjavec pa danes napoveduje, kako bo popravljal krivice. Pokojnine bi morale biti višje vsaj za 25 odstotkov. Zakaj Erjavec nikoli ni prevzel funkcijo ministra za delo, družino in socialne zadeve? 

18:15 Zevnikova vodi nekaj let združenje starih staršev, ki so v zakonodaji prezrti. Pri posvojitvah smo prezrti. Ko je bila razprava v DZ o tem, so predstavnike starih staršev žalili, DeSUS jih ni podprl. Koroška dečka pa sta še vedno pri tujih ljudeh. V OZN smo k sreči omogočili podporo razširjeni družini, mnoge evropske države so bile proti. Starim staršem je treba podeliti možnost starševskih pravic. Sedanja zakonodaja to onemogoča. Stari starši bi lahko dobili po predlogu stranke Glas za otroke in družine 20 odstotkov bolniškega nadomestila za pomoč pri varstvu otrok. Prav tako tudi božičnico stso evrov za vsakega otroka. Stari starši imajo srebro v laseh in zlato v srcu.

18:25 Željko Vogrin, predsednik Nove ljudske stranke: standard upokojencev pada. Obstajajo sistemske anomalije. Nismo proti nagrajevanju ustvarjalnih ljudi, vendar morajo biti kulturniške pokojnine v mejah zdravega razuma. Najmlajši prejemnik borčevske pokojnine ima samo 22 let!

18:35 Vogrin: Domov upokojencev je premalo, vsak pa si najprej želi ostati v domačem okolju, ker ima tam socialno mrežo. Treba je zmanjšati čakalne dobe za te domove.

18:38 Metka Zevnik: Denar, ki bi šel za izjemne pokojnine, bi lahko pomenil 32 višjo pokojnino za vsakega upokojenca. V sosednjih državah pokojnina znaša 90 odstotkov plače. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine