0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Ivo Bajec – kandidat s široko podporo za župana Mestne občine Kranj

V Kranju je v tekmo za župana mestne občine vstopil neodvisni in nestrankarski kandidat, rojeni Kranjčan Ivo Bajec, ki je zaposlen na pomembni funkciji na Slovenskih železnicah.

Na uradni predstavitvi kandidata za župana so bili navzoči predlagateljica in prva podpisnica dr. Zvonka Zupanič Slavec ter podpornika Miha Demšar in Marija Štremfelj, odlična slovenska alpinistka. Ivo Bajec je ob tem navedel glavne razloge, ki so botrovali temu, da je sprejel kandidaturo, med razlogi pa je izstopalo dejstvo, da njegovo rojstno mesto po vseh kazalniki stagnira, če ne celo nazaduje, zato želi Kranju in njegovim prebivalcem zagotoviti lepšo prihodnost z realnimi ukrepi in cilji.

Svojo kandidaturo je oddal z zbranimi podpisi volivcev, njegov potencial, da se kot neodvisni kandidat spopade z izzivi Kranja, pa so prepoznali lokalni odbori treh političnih strank: Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije in Slovenske ljudske stranke, ki so ga tudi uradno podprli. V Bajcu vidijo povezovalno osebo, ki lahko s svojim znanjem, strpnostjo in odločnostjo zelo pripomore k napredku mestne občine Kranj. Vsi predsedniki lokalnih odborov strank, Branko Grims (SDS), Irena Dolenc (NSi) in Janez Porenta (SLS), so v svojih nagovorih izpostavili, da je bil to vodilni razlog, da so se odrekli svojim strankarskim kandidatom. Tako je nastalo tudi volilno sporočilo »SKUPAJ ZA KRANJ«, ker samo enotni lahko napredujejo, so še dodali.

S sloganom »SKUPAJ ZA KRANJ« je Ivo Bajec združil Slovensko demokratsko stranko (SDS), Novo Slovenijo (NSi) in Slovensko ljudsko stranko (SLS) in skupaj so se odločili, da v Kranju pride do sprememb, sprememb na bolje. Zadnja štiri leta so bila leta izgubljenih priložnosti in stagniranja Kranja tako na področju gospodarstva, športa, infrastrukture, kulture in kvalitete bivanja na splošno. Ivo Bajec je rojen Kranjčan, kleni Gorenjec, star 57 let. S starši in sestro je živel v družinski hiši v Britofu, kjer z družino živi še danes. Osnovno šolo je obiskoval v Predosljah in bil ves čas član smučarskega kluba Triglav Kranj ter eno leto tudi smučarskega kluba Tržič. Njegovi najljubši disciplini sta bili slalom in veleslalom, kjer je bil zelo uspešen, kar dokazujejo medalje in pokali iz tistih časov.

Po osnovni šoli se je odločil, da bo šolanje nadaljeval na Tehnični pomorski šoli v Piranu. Zaradi krize v pomorstvu bi svojo kariero, kot poročnik trgovske mornarice – navigator, moral nadaljevati na tujih ladjah. Zato se je prekvalificiral za Prometno transportnega tehnika na Slovenskih železnicah. Vseskozi je študiral in se izpopolnjeval na področju logistike in s trdim ter poštenim delom napredoval do vodje železniške postaje Kranj, kasneje do vodje sekcije in nazadnje do koordinatorja v Slovenskih železnicah – Tovorni promet d.o.o. za 10. Koridor, kjer pod njegovim vodstvom za nemoten železniški tovorni promet med Jesenicami in Dobovo na slovensko-hrvaški meji skrbi več kot štiristo delavcev, s katerimi odlično obvladujejo to področje logistike.
Ivo je tudi mož in oče. V zakonu sta se mu rodila sin in hči, ki sta danes že oba odrasla, doštudirala in si našla zaposlitev. Je tudi dedek dvema vnukinjama, na kar je še posebej ponosen.

Še vedno pa v njem tli skrita želja po spoznavanju tujih krajev in držav. Želja se mu je uresničila z nakupom motorja pred skoraj dvajsetimi leti. Preko zime skupaj z ženo naredita plan poti, potem pa se enkrat letno odpravita na daljšo pot. Prevozila sta skoraj vso Evropo do Nordkappa, Turčije, Grčije, Italije, Španije itd….

V prostem času se zelo rad posveti vrtu in sadnemu drevju. Posebno veselje mu predstavljajo izzivi gojenja rastlin, ki jim Gorenjska ni domovina: Asimina, Nashi, Kaki, Fige, Kivi, Goji Jagode, Aronija, Kitajsko zelje, Ameriške in Sibirske borovnice in še kaj bi se našlo. Udeležil se je veliko izobraževanj samooskrbe in naravne pridelave, kar je le še potrdilo njegovo prepričanje in podporo lokalni oskrbi z zdravo pridelano hrano.

Ivo Bajec pravi, da skrbno premišljene cilje vedno uresniči, zato so njegova vizija in cilji za Kranj v naslednjem štiriletnem obdobju tisto, kar Kranj potrebuje in kar bo on kot župan tudi dosegel. V njem je kot glavne cilje poleg Kranja kot centra Gorenjske opredelil še učinkovito občinsko upravo, pregledno finančno poslovanje občine, skrb za zeleno okolje, urejanje obrtnih con, odpravo degradiranih območij, izboljšanje obstoječe infrastrukture, celostno in trajnostno naravnano ureditev prometa, preudarno socialno in stanovanjsko politiko, skrb za javne zavode, prepoznavnost Kranja kot eko turističnega in podjetniškega mesta ter mesta športa in kulture.

 

VIZIJA IN CILJI ŽUPANA V MANDATU 2018 – 2022

VIZIJA: dvig kvalitete življenja vseh občanov ob upoštevanju zakonodaje.

GLAVNI CILJI:

Cilj 1 Učinkovita občinska uprava v dobrobit vseh občanov.
Cilj 2 Zagotoviti zaupanja vreden in pregleden sistem finančnega poslovanja občine z uporabo znanja in učinkovito prilagajanje sodobni informacijski družbi.
Cilj 3 Skrb za zeleno okolje, izboljšanje obstoječe infrastrukture, urejanje obstoječih in novih obrtnih con in odprava degradiranih območij.
Cilj 4 Celostna in trajnostno naravnana ureditev prometa, ustrezna skrb za javne zavode, preudarna socialna in stanovanjska politika.
Cilj 5 Prepoznavnost Kranja kot eko turističnega in podjetniškega mesto, mesta športa in kulture.
Cilj 6 Kranj kot center Gorenjske in povezovalec znanja gospodarstva v regiji.

KOT ŽUPAN SE BO ZAVZEMAL ZA:

* Krepitev podjetništvu naklonjenega okolja in krepitev infrastrukture, ki bo omogočala povečanje števila novih delovnih mest;
* Izgradnja novega doma in oskrbovanih stanovanj za starejše občane;
* Štiripasovnico Kranj – Šenčur;
* Obnovo stadiona in športnega centra Kranj;
* Uvedba skupne kartice za občane Kranja za cenejše usluge (javni prevoz, gledališče, parkirnina, knjižnice itd…);
* Vzpodbujanje turizma v mestu in na podeželju;
* Povečanje kapacitet vrtcev;
* Kranj kot varno in otrokom prijazno mesto;
* Razvoj kmetijstva in oskrbo Kranja z lokalno pridelano hrano.

Zadnje novice

Sorodne vsebine