10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Italijani nalili čistega vina Šarcu, Erjavcu in Poklukarju glede varovanja meje – bo sledila ograja na slovensko-italijanski meji?

Brez predstavitve aktualnih številk, se Slovenija zanaša le na besede predsednika vlade Šarca in notranjega ministra Poklukarja, da »Slovenija svoje meje varuje dobro«.

 

Med tem so danes v Italiji predstavili konkretne številke ilegalnih prehodov slovensko-italijanske meje za zadnjih 8 mesecev, ki za Slovenijo nikakor niso spodbudne.

Podatki in številke iz zamejstva

Samo v 8. mesecih letošnjega leta so italijanski policisti zabeležili 5048 ilegalnih vstopov migrantov iz Slovenije. Tržaška policija je skupno obravnavala 3607 migrantov, od tega so ujeli 2719 migrantov, 888 pa se jih je samih zglasilo za registracijo na pristojnih uradih. V Gorici so v istem obdobju obravnavali 1441 migrantov, od tega so jih policisti ujeli 485 migrantov, 956 pa se jih je registriralo samih.

Mešane policijske patrulje prisotne, ne uspešne

Ob uvedbi mešanih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji, smo napovedali (klik), da je to le preventivni ukrep, s katerim bodo italijanske oblasti preverjale možno zajezitev ilegalnih prehod iz Slovenije v Italijo. V dveh mesecih delovanja so mešane policijske patrulje skupno prestregle 95 migrantov. Zato ne čudi, da je tako v italijanski javnosti, kot med politiki še vedno prisotna zahteva po uporabi vseh razpoložljivih sredstev za zajezitev ilegalnih vstopov iz Slovenije v Italijo. Tudi težnje po rezilni ograji na slovenski meji niso izginile iz zavesti javnosti in politikov.

Vodja Lige v Furlaniji-Julijski krajini Mauro Bordin, ki še vedno kroji lokalno politiko v FJK, je podal kritiko na učinkovitost skupnih naporov obeh držav za zajezitev ilegalnih prehodov čez vzhodno mejo.

»Mešane patrulje so skupno izsledile samo 95 migrantov? Glede na skupno število zajetih migrantov v letu 2019 se to ne zdi relevantno število. Govorimo o problemu, katerega ne bomo rešili iz danes na jutri, pa vendar je potrebno te ukrepe varovanja vzhodne meje še naprej ohranjati in še dodatno okrepiti.«

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine