10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Iščejo se novi škofje: Andrej Glavan (začasno) še vedno ostaja na čelu novomeške škofije, v Celju že skoraj leto dni brez škofa

Novomeški škof Andrej Glavan, ki mu je papež Frančišek, potem ko je Glavan dopolnil 75 let in papežu ponudil odstop, septembra lani škofovsko službo podaljšal za leto dni, bo na čelu novomeške škofije ostal do imenovanja njegovega naslednika. Omenjeno leto dni je bilo namreč mišljeno ohlapno, so na škofiji pojasnili za STA.

 

Na novomeški škofiji so zapisali, da je papež Frančišek Glavanu škofovanje podaljšal “po načinu nunc pro tunc”, kar po njihovem tolmačenju pomeni, da je to treba razumeti kot širši časovni okvir.

Ključna je namreč latinska besedna oblika nunc pro tunc, “ki izraža podaljšanje do umestitve novega škofa”, škof Glavan pa je po tej “prejel podaljšanje službe novomeškega škofa do imenovanja in dejanskega prevzema službe novega škofa”.

“Navedbo enega leta je treba razumeti zgolj kot širši časovni okvir in ne kot mandat v pravnem smislu. Iz tega razloga ni treba papeževo novo podaljšanje službe,” so dodatno pojasnili na škofiji in pristavili, da glede naslednika na novomeškem škofovskem sedežu še ni znano, kdaj in kdo bo imenovan.

V zvezi s tem potekajo “redni postopki Svetega sedeža, ki lahko vsekakor trajajo še do konca leta ali tudi dlje, Glavan pa je medtem po načelu nunc pro tunc redni krajevni škof novomeške škofije”, so še zapisali na novomeški škofiji.

Glavan sicer kot prvi novomeški škof to škofijo vodi od junija 2006, svoj odstop pa je lani ponudil skladno s splošnim navodilom Cerkve, da škofi ponudijo odstop, ko dopolnijo 75 let. Obvestilo o tem, da mu je papež Frančišek za eno leto podaljšal službo novomeškega škofa, je prejel 11. septembra lani.

Škof Glavan se je rodil 14. oktobra 1943 v župniji Soteska na Dolenjskem. V duhovnika so ga posvetili leta 1972 in je dolga leta služboval na Loškem, sprva kot kaplan v Škofji Loki, nato kot župnik novoustanovljene župnije na Suhi, od leta 1981 pa v župniji Stara Loka. Trikrat je bil izvoljen za dekana dekanije Škofja Loka, med letoma 1998 in 2005 pa je opravljal tudi službo arhidiakona za Gorenjsko.

Maja 2000 so ga imenovali za ljubljanskega pomožnega škofa, po odhodu nadškofa Franca Rodeta v Rim konec aprila 2004 pa je bil izvoljen za upravitelja ljubljanske nadškofije. To službo je opravljal do 5. decembra 2004, ko je vodenje nadškofije prevzel novi nadškof Alojz Uran. Papež Janez Pavel II. ga je ob ustanovitvi novomeške škofije aprila 2006 imenoval za prvega novomeškega škofa. Na to mesto so ga umestili 10. junija 2006. Po predčasni upokojitvi ljubljanskega nadškofa Antona Stresa leta 2013 je poleg novomeške škofije kot apostolski administrator upravljal tudi ljubljansko nadškofijo več kot leto dni, do imenovanja sedanjega nadškofa Stanislava Zoreta.

Prihodnji teden pa bo minilo tudi leto dni od upokojitve zadnjega rednega celjskega škofa Stanislava Lipovška. Zaradi pričakovanja, da bo njegov naslednik izvoljen po nekaj mesecih, je duhovniški svet za škofijskega upravitelja izvolil župnika v Laškem Roka Metličarja, vendar se je zaradi hkratne upokojitve prejšnjega nuncija Juliusza Janusza postopek zavlekel in nihče ne ve, koliko časa bo še trajal. Kot pravijo naši viri, se Svetemu sedežu z imenovanjem novega škofa ne mudi, kar pomeni, da bo imenovanje prišlo na vrsto v naslednjem koledarskem letu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine