7.7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Inštitut za otroške srčne bolezni z dovoljenjem za opravljanje zdravstvene dejavnosti; kaj pa zakon?

Ministrstvo za zdravje je v torek izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti Nacionalnemu inštitutu za otroške srčne bolezni za specialistično ambulantno in bolnišnično dejavnost, so sporočili z ministrstva.

 

Na ministrstvu so v sporočilu za medije zapisali, da zakon o zdravstveni dejavnosti določa, da ministrstvo za zdravje izda dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti, če so izpolnjeni pogoji iz 3.a člena. Kot so dodali, nacionalni inštitut izpolnjuje vse pogoje za izdajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

Tako ima zaposlene odgovorne nosilce za pediatrijo, anesteziologijo, reanimatologijo in perioperativno intenzivno medicino in kardiovaskularno kirurgijo. Nosilci, ki izpolnjujejo vse pogoje, ki jih določa zakon o zdravstveni dejavnosti, so zaposleni za krajši delovni čas.

Odgovorni nosilci so odgovorni za organizacijo dela, ustreznosti prostorov, opreme in kadrov pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, za katero je ministrstvo za zdravje izdalo dovoljenje, so navedli na ministrstvu. Odgovornost odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti ne posega v odgovornost vsakega posameznega zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca za strokovno opravljanje njihovega dela.

Nacionalni inštitut bo nadaljeval zaposlovanje dodatnih zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki je potrebno za normalno delovanje inštituta. S prenosom kliničnega dela bo sklenjena tudi pogodba z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kot so še dodali na ministrstvu, ima inštitut z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana sklenjeno pogodbo o sodelovanju, s katero UKC inštitutu zagotavlja prostore in opremo ter nujno medicinsko pomoč, anesteziološko dejavnost z reanimacijo, laboratorijsko, rentgensko in drugo diagnostiko v skladu s svojo strokovno usmeritvijo, preskrbo z zdravili, preskrbo s krvjo in krvnimi pripravki, patoanatomsko dejavnost, reševalno službo in medicinsko rehabilitacijo bolnikov.

Informacija o tem, da inštitut lahko opravlja zdravstvene dejavnosti, je precej nenavadna, saj je še prejšnji teden časopis Delo poročal o tem, da zakon o zdravstveni dejavnosti določa obveznost redne zaposlitve specialista. Kot je znano, otroških srčnih kirurgov, ki bi redno delali pri nas, skoraj ni več, k delu pa so pritegnili slovenskega zdravnika, ki deluje v ZDA. Ali torej ministrstvo sedaj krši zakon, ki ga je koalicija sama predlagala?

Zadnje novice

Sorodne vsebine