28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Inšpektorji v minulem tednu v zvezi epidemijo izrekli 587 opozoril in 216 upravni ukrepov

Piše: P.T.

V tednu med 22. in 28. februarjem je bilo opravljenih 1653 inšpekcijskih nadzorov v zvezi z obvladovanjem epidemije covida-19. Pri tem so izrekli osem prekrškovnih sankcij, 587 opozoril po zakonu o prekrških in 216 upravnih ukrepov, je na vladni novinarski konferenci navedla Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Od tega je zdravstveni inšpektorat opravil 1110 nadzorov in izrekel štiri prekrškovne sankcije, 146 opozoril in tri odločbe o prepovedi obratovanja dejavnosti.

v gostinstvu so opravili 157 nadzorov, izrekli so dve prekrškovni sankciji in deset opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 586 nadzorov in izrekli dve sankciji, 60 opozoril in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. Na zunanjih javnih površinah pa so pri 327 nadzorih izrekli 74 opozoril, je še navedla Potza.

Skupno 40 nadzorov testiranja na novi koronavirus v šolah in vrtcih pa ni pokazalo nobene neskladnosti. “Ugotovitve opravljenih nadzorov v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja kažejo, da šole in vrtci zagotavljajo testiranje zaposlenih s strani pooblaščenih izvajalca, tudi pri sami organizaciji testiranja in obveščanju zaposlenih o izvedbi testiranja niso ugotovili nepravilnosti,” je dodala zdravstvena inšpektorica.

foto: Twitter

Medtem so pri izvajalcih storitev za potrošnike zaznali nekaj posameznikov, ki so delo opravljali brez opravljenega testa. V teh primerih so delodajalcu naložili, da zaposlenim do prejema rezultata testiranja prepovejo ponujanje blaga in storitev neposredno potrošnikom.

V zvezi s cepljenjem proti covidu-19 so na inšpektoratu prejeli dve novi prijavi in v obeh primerih uvedli inšpekcijski postopek, trenutno je tako po besedah Deane Potza v teku pet postopkov.

Postopki se nanašajo bodisi na primere, ko so bili posamezniki cepljeni v nasprotju s strategijo o cepljenju, bodisi pa niso bili pravočasno opravljeni vnosi v elektronski register cepljenja.

Deana Potza je ob tem poudarila, da se na prijave odzivajo, “bomo pa zdaj v skladu s posodobljeno strategijo seveda opravili še kakšen nadzor in se na vse nepravilnosti poskušali sproti odzvati”.

Nadzor smučišč je potekal preko celega tedna, poostreno pa minuli konec tedna od petka do nedelje, ko so na zdravstvenem inšpektoratu izvedli skupni nadzor z inšpektoratoma za infrastrukturo in za notranje zadeve ter policijo na vseh delujočih smučiščih.

Zdravstveni inšpektorat je v sodelovanju s policijo nadzor opravil v 22 primerih, neskladnosti pa so ugotovili na petih lokacijah, in sicer na Kopah, v Kranjski Gori, na Krvavcu, Voglu in mariborsko-ruškem Pohorju. izdanih je bilo 42 opozoril. Pri nadzoru gostinstva na smučiščih so ugotovili pet neskladnosti ter izrekli sedem opozoril in pet sankcij po zakonu o prekrških.

Inšpektorat za infrastrukturo je opravil nadzor pa v osmih primerih, pri čemer je nadzoroval žičniške naprave blagajne, prodajo smučarskih kart osebam z negativnim testom ter izvajanje higienskih priporočil za smučarje. Pri tem so neskladnosti ugotovili pri vseh 14 nadzorih smučišč, izdanih pa je bilo 220 opozoril. Kot vzor zelo dobro organiziranega in “covid ozaveščenega” smučišča pa je inšpektorat za infrastrukturo po besedah Deane Potza izpostavil smučišče Rogla.

Zdravstvena inšpektorica je ob tem napovedala ponoven poostren nadzor smučišč tudi v prihajajočem koncu tedna.

Alojz Sladič z uprave uniformirane policije pa je dodal, da je policija v okviru skupnega nadzora smučišč izrekla 114 opozoril zaradi neuporabe mask, sicer pa je bilo delo na večini smučišč dobro organizirano, saj so upravljavci poskrbeli, da ni prihajalo do zgostitve smučarjev na kritičnih lokacijah.

Ljubljana, vlada.
Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19.
Deana Potza z zdravstvenega inspektorata.

Med 25. februarjem in 3. marcem so policisti sicer opravili nadzore glede izvajanja določb iz vladnih odlokov na več kot 15.000 krajih. V primerjavi s tednom prej so izvedli za šest odstotkov več nadzorov in izrekli skoraj 1400 oziroma za 23 odstotkov več ukrepov, od tega 1028 opozoril in 351 izdanih plačilnih nalogov oz. uvedenih hitrih postopkov. Večinoma je šlo po Sladičevih besedah za kršitve odloka o omejitvi združevanja in gibanja v nočnem času in za neuporabo mask.

Do izrazitega dviga števila kršitev je prišlo zadnji konec tedna, ko je začel veljati odlok, ki prepoveduje prehod v oz. iz obalno-kraške regije. Minuli konec tedna se je tako v tej regiji nekoliko povečalo število ugotovljenih kršitev, pri čemer so policisti izrekli 81 glob, 62 oseb pa opozorili.

Pri prehodu državne meje so policisti izdali potrdila o napotitvi v karanteno 12.453 osebam, kar je 21 odstotkov več kot teden prej, kar je po oceni Sladiča povezano z dejstvo, da se je veliko ljudi vračalo s počitnic.

Točnih podatkov o ponarejenih PCR testih Sladič ni imel, je pa navedel, da so minuli konec tedna samo na enem mejnem prehodu imeli več kot deset tovrstnih primerov, podobne kršitve pa ugotavljajo tudi hrvaški organi.

Glede samega nadzora meje poteka razprava o morebitni uvedbi novih kontrolnih točk na notranji schengenski meji, sicer pa bistvenih sprememb na tem področju po njegovih besedah ni pričakovati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine