9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Sporočilo za javnost IP o merjenju temperature je skrajno škodljivo in zrelo za za kazensko odgovornost, je komentiral slovenski predsednik vlade

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik spet nesramno nagaja slovenski vladi v boju proti koronavirusu. Po njenem naj bi bilo merjenje temperature menda množično in nezakonito zbiranje osebnih podatkov, pa čeprav vrednosti s termometra ne bo nihče beležil – namen tega ukrepa je povsem jasen: da se ugotovi, ali ima oseba vročino ali ne in na podlagi tega bo napotena domov in k zdravniku ali pa bo v miru odšla na delovno mesto. Pri vsem tem pa informacijske pooblaščenke preštevilne “kartice ugodnosti” trgovinskih verig, ki beležijo kdo, kje in kaj kupuje (to je pač najbrž osebni podatek, koliko je nekdo porabil za spodnje hlače, papirnate robčke, itd..), ter različne telefonske aplikacije in programi, ki nam sledijo praktično tudi na stranišče, prav nič ne motijo. Morda jih celo tudi sama veselo uporablja. V nadaljevanju navajamo celotno sporočilo za javnost informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, da lahko presodite še sami:

“Informacijski pooblaščenec (v nadaljevanju: IP) zaznava, da se v javnosti širijo številne napačne in celo zavajajoče informacije ter ponudbe glede uvedbe merjenja temperature zaposlenih, obiskovalcev in drugih. To povzroča stisko delodajalcev in drugih predstojnikov, ko se odločajo o tem ali je merjenje resnično potrebno in nujno ter v katerih primerih. IP glede na veljavne predpise ugotavlja, da merjenje temperature nikakor ni nujen in smiseln ukrep vedno in povsod. Gre za ukrep, ki ob neustreznem izvajanju lahko vodi v množično in nezakonito zbiranje osebnih podatkov, zato posplošenja in odločanje o uvedbi merjenja brez konkretnih utemeljitev in upoštevanja vseh možnih drugih milejših ukrepov niso na mestu. Ob tem IP izpostavlja, da je merjenje možno izvesti tako rekoč brez trajne obdelave osebnih podatkov, kar je zasebnosti bistveno bolj prijazno.

Za obvezno in vsesplošno merjenje temperature na način, da pride do obdelave osebnih podatkov namreč ni pravne podlage, na kar je IP že opozoril v sporočilu za javnost (https://www.ip-rs.si/novice/o-ukrepih-za-preprecevanje-sirjenja-covid-19-mora-presojati-medicinska-stroka-1203/). IP pojasnjuje, da delodajalci ali druge organizacije, ki niso izvajalci zdravstvene dejavnosti, kot npr. vzgojno izobraževalne ustanove, glede na določbe veljavne delovno-pravne in druge zakonodaje v običajnih razmerah niso upravičeni do obdelave zdravstvenih podatkov zaposlenih, otrok ali drugih oseb, med katere sodijo tudi podatki o telesni temperaturi. Za vsako takšno obdelavo mora namreč imeti delodajalec ali druga organizacija pravno podlago, veljajo pa tudi vse druge določbe Splošne uredbe o varstvu podatkov.

IP zato opozarja, da mora o potrebnosti in smiselnosti tega ukrepa vedno presojati medicinska stroka, ki mora pri presoji upoštevati veljavne predpise in zasledovati načelo sorazmernosti. Ukrepa torej ne bi smeli odrejati, če je mogoče primerljiv učinek doseči z milejšimi ukrepi (npr. podpis izjave). Če se na ravni posameznih organizacij tak ukrep opredeli kot nujen, potreben in učinkovit, potem ga je treba izvajati na način, ki najmanj posega v telo in zasebnost posameznika in brez prekomerne obdelave osebnih podatkov. “

Mojca Prelesnik, univ. dipl. prav.
informacijska pooblaščenka

 

Slovenski premier je omenjeno sporočilo za javnost IP Mojce Prelesnik na Twitterju komentiral z besedami: “Popolnoma napačno, nestrokovno in skrajno škodljivo. Zrelo za kazensko in odškodninsko odgovornost.

janša twit prelesnik

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine