16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Infektologinja Mojca Matičič pozvala prebivalstvo k odločitvi za cepljenje proti covidu-19: “Cepite se, takoj ko bo možno!”

Infektologinja Mojca Matičič je danes pozvala državljane k odločitvi za cepljenje proti covidu-19, ko bo na voljo, saj bo usoda države prav v rokah državljank in državljanov. Poudarila je, da ni nobenega razloga, da se posameznik ne bi cepil, saj je cepivo, ki se prvo obeta za uporabo, učinkovito in ne povzroča kakšnih stranskih učinkov.

 

Matičičeva je na vladni novinarski konferenci o covidu-19 poudarila, da je cepljenje eden največjih dosežkov medicine, saj je rešilo na sto milijone življenj. Evropska agencija za zdravila trenutno obravnava vlogi za dovoljenje dveh cepiv proti covidu-19, pri obeh gre za RNA cepivo.

Kot je poudarila Matičičeva, je ideja o genskem cepivu sen vsakega strokovnjaka, ki se ukvarja na tem področju. Problematično pri razvoju genskih cepiv je bil enormni vložek, ki ga je treba vložiti v njegov razvoj, kar si biotehnološka podjetja niso mogla privoščiti, v času epidemije pa so države prepoznale globalen pomen razvoja cepiva in prevzele finančno tveganje.

Kot je pojasnila, so v laboratoriju biosintetsko razvili kodo delčka virusa, ki jo bodo s cepivom vnesli v mišico. Cepivo bo potem v telesu spodbudilo nastanek beljakovine, ki bo sprožila imunski odziv telesa na novi koronavirus.

Matičičeva je poudarila, da je izdelava kode za ta cepiva zelo poceni, cepivo pa lahko ustvarijo v velikih količinah in hitro. Gre za čisto cepivo, kar pomeni, da ne vsebuje nobenega biološkega materiala ali adjuvansov. Zaradi tega cepivo tudi ne sproža kakšnih posebnih stranskih učinkov.

Prav tako cepivo ne sproža avtoimunskih ali navzkrižnih reakcij, povzroča pa sterilizacijsko imunost, kar pomeni, da sproži nastanek protiteles na sluznicah naših dihal. Tako prepreči, da bi se novi koronavirus sploh pripel na sluznico in da bi ga gostitelj prenašal, je poudarila.

Cepivo je tudi 95-odstotno učinkovito, v telesu posameznika vsaj 30 dni po drugem odmerku ostane zelo veliko nevtralizacijskih protiteles, ki se borijo proti virusu.

Za varnost cepiva skrbi Evropska agencija za zdravila, ki je izjemno stroga in natančno preučuje cepivo. Tako je Matičičeva prepričana, da bo agencija dala zeleno luč cepivu, šele ko bo resnično prepričana, da je varno za uporabo.

Matičičeva poudarja, da bo o prihodnjem načinu našega življenja odločalo cepljenje, ki je še edini člen v verigi ukrepov za zamejitev epidemije. Tako bo usoda posamezne države resnično v rokah njenih državljank in državljanov, saj bodo odločali, ali se bodo cepili. Za dober izplen bi potrebovali 60- do 65-odstotno precepljenost prebivalstva.

Ob tem je parafrazirala znameniti stavek v Tolstojevi Ani Karenini in dejala, da si bodo prihodnjo zimo vse srečne države podobne, ker se bodo na enak način, torej s cepljenjem, izkopale iz epidemije. Medtem ko bodo vse nesrečne po svoje nesrečne, ker bo vsaka imela svoje težave, iz katerih ji ne bo mogel nihče pomagati.

“Močno upam in si želim, da bo Slovenija srečna država,” je dejala. Pozvala je: “Cepite se takoj, ko bo to možno.”

Matičičeva je tudi vodja klicnega centra za covid-19, kjer v času epidemije svetujejo ljudem. Kot je dejala, klicni center deluje s polno paro, v zadnjih sedmih tednih razglašene epidemije so prejeli 34.500 klicev, po pet tisoč na teden oz. v povprečju po tisoč na dan. Največ klicev so prejeli 13. novembra, ko so jih našteli 1500.

Ljudje se na klicni center obračajo tudi s pritožbami glede kršenja pravil in omejitev, a kot je poudarila Matičičeva, je klicni center namenjen podajanju informacij in svetovanju, ne pa sprejemanju kakršnih koli pritožb. Zelo jo veseli, da se na njih obračajo tudi ljudje v različnih stiskah, v centru vedno najdejo čas za toplo besedo takšnim klicateljem, po potrebi jih usmerijo tudi k nasvetom strokovnjakom za psihološko pomoč.

Prejemajo pa tudi veliko medicinskih vprašanj, največ jih je povezanih s kužnostjo oz. s trajanjem izolacije pri bolnih.

Pfizer in BioNTech razvijata novo različico cepiva proti covidu-19

Ameriški farmacevtski velikan Prizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech razvijata novo različico cepiva proti covidu-19, ki je ne bo treba hraniti pri minus 70 stopinjah Celzija, je danes dejal direktor Pfizerja Albert Bourla.

“Razvijamo različico cepiva, da bi se izognili minus 70 stopinjam Celzija,” je Bourla povedal na novinarski konferenci, ki ga je gostila Mednarodna federacija farmacevtskih proizvajalcev in združenj (IFMPA).

Dodal je sicer, da te nizke temperature že zdaj ne predstavljajo težav, saj so inženirji razvili posebne škatle, ki omogočajo transport cepiva brez zunanjega hlajenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Direktor Pfizerja je povedal še, da bodo v začetku prihodnjega leta znani podatki o tem, ali njihovo cepivo nudi tudi zaščito pred samo okužbo z novim koronavirusom, in ne zgolj pred boleznijo covid-19.

Ob tem ko je danes Združeno kraljestvo kot prva država na svetu začela množično cepljenje z njihovim cepivom, je ljudem zagotovil, da je to varno in učinkovito. “Nismo ubirali bližnjic,” je zatrdil.

“Vedno so ljudje, ki so skeptični, vendar moram reči, da se motijo,” je izpostavil. “Odločitev za ali proti cepljenju ne vpliva samo na vaše zdravje. Vpliva tudi na zdravje drugih, verjetno tudi tistih, ki jih imate radi,” je še dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine