-1.9 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Infektolog Federico Potočnik brez dlake na jeziku povedal nekaj krepkih o jeznih anticepilcih

Piše: T. F. (Nova24tv)

Ob novem valu epidemije so se pri krščanskem tedniku Družina pogovarjali z dr. Federicom Potočnikom, strokovnjakom in infektologom iz Splošne bolnišnice Celje, ki opozarja, da situacija zahteva vso našo moč za dobro skupnosti. Čas je namreč, da vklopimo vso zdravo pamet, ki jo premoremo, in premagamo sebičnost, strahove in frustracije. “Karkoli smo kot družba delali, je pripeljalo do tega, da se danes covidna situacija vztrajno slabša. Največji razlog za to je prenizka precepljenost, ki je posledica pomanjkanja dobrih in zanesljivih informacij. Res je, da je že veliko učencev v karanteni, kar je škoda. Če bi bili vsi okrog njih cepljeni, do tega ne bi prišlo,” je na primeru situacije v šolah Potočnik opisal “slovenski problem”.

Dr. Federico Potočnik pravi, da je presenečen, da je kar nekaj učiteljev necepljenih. “Sploh tisti, ki v javnosti širijo čudaške teorije zarote. Kaj potem učijo naše otroke? Jaz v šoli ne bi hotel takih učiteljev. Na srečo so ti v manjšini, večina učiteljev je cepljenih in se drži ukrepov, saj gre vendarle za izobražene ljudi, ki razumejo svoje poslanstvo,” v intervjuju za Družino poudarja infektolog, ki meni, da če bi ljudje imeli vpogled, kaj se je dogajalo na covidnih oddelkih po Sloveniji, že zdavnaj ne bi več pomišljali, ali se cepiti ali ne.

Ker imamo v Sloveniji trneutno skoraj polovico necepljenih ljudi, to po ocenah Potočnika pomeni, da je prostora za širjenje virusa več kot dovolj. Računajoč na to, da se te dni okuži po več kot tisoč ljudi na dan, bo do poslabšanja prišlo čez kakšen teden. “Če vemo, da v bolnišnico sprejmemo slabo petino bolnikov s covidom, jih bo kmalu skoraj dvesto na dan in nekaj deset mrtvih,” o neizbežnih posledicah četrtega vala pravi Potočnik.

Organizator proticepilskega protesta Zoran Stevanović (Foto: STA)

Kot je v intervjuju za Družino še poudaril Potočnik, se virusu ne da izogniti in bomo sčasoma vsi ali precepljeni ali preboleli. Takih, ki ne bodo prišli v stik z virusom, ne bo več: “Čim bolj se bomo držali ukrepov in višja kot bo precepljenost, lepši časi nas čakajo.”

Potočnik sicer poudarja, da drži, da tudi cepljeni lahko zbolijo za covidom, vendar vsaj desetkrat manj pogosto, toliko manj tudi prenašajo virus. Tudi če cepljena oseba zboli za covidom, bo potek praviloma lažji. Izjemno pomembno je po besedah Potočnika vedeti naslednje: cepljenih na intenzivni terapiji tako rekoč ni. Lansko leto so starejši od 80 let, pa tudi mlajši, umirali kot po tekočem traku, kar je bila za zdravnike zares težka izkušnja, letos pa tega pri cepljenih ne vidimo več.

“Čudež je, da nekdo, ki bi bil lahko moj dedek, danes lahko preživi, še lani pa bi bila diagnoza covid-19 obsodba na smrt,” situacijo slikovito opisuje infektolog, ki je v zadnjih tednih veliko tvital o izgorelosti med mladimi zdravniki.

Kritiziral je tudi ministra Poklukarja, ki da se slovenskega problema, odhajanja mladih zdravnikov, v nekaj mesecih jih je odšla kar petina, ni lotil s potrebno resnostjo. Potočnik je sicer za Družino komentiral še jezo in agresijo protestnikov proti vladnim ukrepom, ki da so ga presenetili.

“To vendarle niso ljudje, ki jih srečujemo vsak dan v ambulantah, v trgovinah ali pri maši. Ne gre za leve ali desne, katoličane ali ateiste: to so jezni ljudje, ki so trdno prepričani, da smo se zdravniki zarotili proti njim. Si predstavljate, kako nelogično je to? Trinajst let študiramo, da bi ljudem pomagali. V tem času so plače mladih zdravnikov na ravni natakarjev, pa se še vedno najdejo ljudje, ki mislijo, da jim želimo škodovati?”

A očitno je misel med ljudmi, da so med brskanjem po internetu našli nekaj, kar so vsi infektologi tega sveta spregledali ali skrivali, privlačna. A takšna misel ni le napačna, temveč po besedah Potočnika tudi nadvse škodljiva.

Celoten intervju z dr. Federicom Potočnikom, ki je bil objavljen na spletnem portalu tednika Družina, si preberite s klikom na to povezavo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine