16.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Imamo novo žarišče Covid19? V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu trije okuženi, v Domu Danice Vogrinec v Mariboru devet novih okužb

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so okužbo z novim koronavirusom ugotovili pri dveh zaposlenih in enemu stanovalcu. Kot je danes za STA povedal direktor doma Tomaž Lenart, je najprej zbolela njihova fizioterapevtka, ki se je okužila znotraj družine, potem se je okužba prenesla tudi na njenega sodelavca in enega od stanovalcev.

 

Lenart je tudi dejal, da zaposlena nimata nobenih simptomov okužbe, medtem ko je stanovalec prehlajen in ga bodo danes odpeljali na bolnišnično zdravljenje. Dom pa je od torka do nadaljnjega zaprt za vse obiskovalce.

Ob izbruhu okužbe so v domu vzpostavili sivo cono, danes pa bodo še rdečo, ki bo lahko sprejela 10 okuženih oseb. Če bo število okuženih raslo, potem bodo rdečo cono še razširili, je pojasnil Lenart.

Po njegovih besedah je njihov dom specifičen, saj v njem prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, zato jih je težko obdržati v sobah. Njihovi stanovalci prebivajo v več enotah, tako da mešanja zaposlenih med enotami ni.

Napovedal je tudi testiranje vseh zaposlenih v domu, teh je 160, skrbijo pa za 245 stanovalcev, ki na lokaciji na Grmovju živijo v treh stavbah.

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru so po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom v ponedeljek in posledičnih testiranjih odkrili še devet okužb. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je potrjeno okuženih s covidom-19 še pet stanovalcev in štirje zaposleni.

“Situacija je zelo nepredvidljiva,” je v današnji izjavi za medije povedal Slavič in poudaril, da nihče od okuženih ni kazal značilnih znakov okužbe.

Iz delovnega procesa so že v torek izključili 28 zaposlenih. To je tretjina vseh zaposlenih v omenjeni enoti, kar se pozna tudi v organizaciji dela. Zato je Slavič danes naslovil na državne oblasti poziv k organizaciji rezervnih ekip, ki bi lahko v takšnih primerih pomagale posameznim domovom za starejše.

Okužene stanovalce so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, čeprav ne kažejo znakov obolenja. Izvor prve okužbe v domu ni znan. Stanovalka, pri kateri so najprej odkrili okužbo, je imela prebavne težave in je bila zato testirana.

Po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom so v ponedeljek do nadaljnjega zaprli za obiske enoto Tabor, kasneje pa še osrednjo enoto doma na Pobrežju, čeprav ni prehajanja zaposlenih med enotama. Slavič je ponovil, da je to začasen ukrep, do razjasnitve situacije.

Testiranja v enoti Tabor se medtem nadaljujejo. Po besedah direktorja bodo odvzeli brise vsem stanovalcem in vsem zaposlenim v tej enoti.

Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, ima dve enoti. Taborska z okoli 200 stanovalci je manjša, medtem ko je glavna enota na Pobrežju. Tam so na začetku aprila zaznali okužbo z novim koronavirusom pri eni od strežnic, ki se je takoj izločila iz delovnega procesa in tako se virus ni širil znotraj doma.

Zadnje novice

Sorodne vsebine