3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Ilinka Todorovski se je odzvala ZNP k njeni razrešitvi na tipično ignorantski način, češ da deluje nepristransko

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski je v odzivu na poziv Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) k njeni razrešitvi za STA pojasnila, da bi si “želela verjeti, da osebni napadi nanjo ne pomenijo poskusa razvrednotenja instituta varuha”. Očitana dvojna merila pri presojanju pa je zavrnila, saj da deluje nepristransko.

 

Glede očitkov ZNP, da varuhinja ne ukrepa, ko bi morala, in da pri presojanju programa uporablja dvojna merila, je Todorovska pojasnila, da kot varuhinja deluje neodvisno in nepristransko. Ob tem je zatrdila, da odzive gledalcev in poslušalcev, ki jih je okoli 1500 na leto, obravnava “z dolžno pozornostjo, spoštljivo in preudarno”.

“Pritožbam posvečam v skladu s pravilnikom posebno pozornost, pri obravnavi uporabljam enake vatle in izhajam iz programskih standardov ter poklicnih meril in načel novinarske etike,” je zapisala v odzivu. Tako deluje v manj odmevnih zadevah v najširši javnosti in najbolj izpostavljenih oddajah najvidnejših avtorjev v najudarnejših terminih, je pojasnila.

Pri obravnavi pritožb na televizijske, radijske in spletne vsebine se, kot je zatrdila, osredotoči na vprašanja fokusa, konteksta in žanra, upošteva pa tudi zasnovo konkretnih oddaj. “Politike ali ideologije pri tem ni,” je dodala.

Tako je po njenih besedah ravnala tudi pri domnevno spornem februarskem nastopu gostje Svetlane Slapšak v oddaji Panoptikum, komentarju novinarja Mateja Šurca v avgustovski radijski oddaji Labirinti sveta in intervjuju novinarja Jožeta Možine z zgodovinarjem Jožetom Dežmanom, ki so jih kot primere izpostavili v ZNP.

“Z mnenji o mojem delu ne morem polemizirati, kritikom pa predlagam, da primerjajo primerljivo, denimo mnenja o komentarjih, polemičnih oddajah ali intervjujih,” je med drugim zapisala. Iskanje kakršnih koli ozadij ali motivov in povezovanje njenega delovanja “z namigovanji o njenem domnevnem ravnanju pred več desetletji” pa je označila kot nepotrebno, neprimerno in škodoželjno. Poleg tega pa je varuhinja “kategorično zanikala” tudi sodelovanje z nekdanjo Službo državne varnosti.

V ZNP so namreč pozvali generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Igorja Kadunca in programski svet RTVS k razrešitvi Todorovske z mesta varuhinje gledalcev in poslušalcev zaradi uporabe dvojnih meril.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine