6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Igor Zorčič iz SMC odkrito o pogovorih s strankami: Pogovori z LMŠ zašli v slepo ulico, Šarec ves čas daje neke javne izjave

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič pravi, da je ponudba LMŠ za sodelovanje na volitvah nesprejemljiva in da so pogovori zašli. O pogovorih s SDS, NSi in DeSUS za vlado je dejal, da so za člane in poslance SMC nekatere oblike te koalicije bolj sprejemljive, nekatere manj. Poslanci so enotni, da se pogajajo, od izplena pa je odvisna podpora koaliciji.

 

Po Zorčičevih navedbah se težko pogovarjajo o pavšalnem soglasju h kakršni koli koaliciji oz. odgovor ni enoznačen. Tako kot na terenu, s katerim se je vodstvo stranke posvetovalo v minulih tednih, so namreč nekateri v poslanski skupini enim oblikam koalicije z istimi strankami bolj naklonjeni, drugim manj.

Na koliko poslancev SMC lahko računa, bo prvak SDS Janez Janša, če se bodo kar koli dogovorili, pravočasno obveščen, je pojasnil Zorčič. Po njegovih besedah je pomemben izplen pogajanj.

Vprašanje, katera ministrstva bodo prevzele posamezne potencialne partnerice, je po njegovih navedbah “zelo pomemben element, ki bo vplival na podporo tej morebitni koaliciji”. “Nekatera ministrstva so bolj državotvorna, nekatera manj, kar pomeni, da na nekaterih lahko izpostavljaš bolj ideološke teme, na nekaterih manj,” je spomnil.

Pri tem so po njegovih besedah nekatere variante bolj sprejemljive za nekatere člane SMC, nekatere manj. A Zorčič je izpostavil, da ne gre le za ministrstva, pač pa tudi za vprašanje predsednika vlade.

O željah pri kadrovskem razrezu ni želel govoriti, je pa ocenil, da pogajanja s SDS potekajo v skladu s pričakovanji. Na koncu bo o morebitnem dogovoru odločal svet stranke. Prav tako pa po Zorčičevih trditvah pogajanj za vstop v vlado s SDS ni zavrlo dogajanje v SMC.

Iz stranke je izstopila podpredsednica in ministrica Ksenija Klampfer, da ne želi biti v vladi z Janšo, pa je povedal tudi prvi predsednik SMC Miro Cerar. V zadnjih dneh naj bi morebitni izstop omenila tudi nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

A Zorčič meni, da ne gre za dogajanje v stranki, ampak na splošno v političnem prostoru. “Očitno je, da je prioriteta politike spet postalo vprašanje, s kom sodelovati in s kom ne. Dejstvo pa je, da ljudje na koncu od tega ne bodo imeli nič,” je ocenil. Ob tem je spomnil, da so se tudi stranke na levi strani z izjemo SMC nekako skregale.

Po njegovem mnenju je potrebna konstruktivna drža politike. “Če lahko promovira le to, da se ne more z drugimi pogovarjati, se bojim, da je naša prihodnost zavita v precej megle,” je dejal.

Neposreden je bil glede pogovorov z LMŠ. Ponudba te stranke, da bi SMC posodila svoje kandidate listi LMŠ, po Zorčičevih besedah ni sprejemljiva. V SMC predlagajo oblikovanje skupne liste, na katero bi stranki prispevali vsaka pol kandidatov in bi tudi v kampanjo vstopili finančno enakovredno.

Kritičen je tudi do predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je v torek komentiral te pogovore. “Po eni strani sta predsednika pooblastila vodji poslanskih skupin, da se o tem pogovarjata, po drugi strani pa Šarec vedno znova daje neke izjave v medijih. Imamo telefonske številke, pripravljeni smo se z vsakomer pogovarjati glede kakršnih koli pomislekov,” je bil oster Zorčič.

Zadnje novice

Sorodne vsebine