2.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Hrvaško školjčišče v slovenskem morju ni v pristojnosti slovenske policije?

Da je meja med Slovenijo in Hrvaško dokončno določena in v praksi uveljavljena, je po razsodbi arbitrarnega sodišča zelo rad poudarjal nekdanji predsednik vlade Miro Cerar. Danes z enako zavzetostjo to razlaga tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. »Slovenija spoštuje razsodbo arbitražnega sodišča in jo tudi izvaja,« je nedavno dejal.

In če izvajanje razsodbe arbitražnega sodišča pomeni, da ima Slovenija jurisdikcijo nad celotnem ozemljem in morjem, ki ju je pridobila po razsodbi, mar to potem ne pomeni tudi, da bi morala Hrvaška po arbitražni razsodbi vsa svoja školjčišča umakniti iz slovenskega morja? Najbrž že, če pa tega Hrvaška ni storila sama, bi morala ukrepati slovenska policija in školjčišča porušiti. Pa vendar se nič od tega vse do danes še ni zgodilo, ugotavlja poslanec SDS Žan Mahnič v svojem pisnem poslanskem vprašanju, ki ga je naslovil na notranjega ministra.

»Zakaj še vedno tolerirate hrvaško školjčišče v slovenskem morju? Če bi res izvajali sodbo arbitražnega sodišča, ali se vam ne zdi edino primerno, da bi morala školjčišče umakniti Hrvaška ali Slovenija?« je poslanec Mahnič vprašal notranjega ministra.

Saj ni res pa je, bi lahko dejali ob branju odgovora ministra Poklukarja, ki je zapisal: »Gojenje školjk v slovenskem morju in nadzor na tem področju ni v pristojnosti Policije.« Če gojenje školjk s strani Hrvatov v slovenskem morju in nadzor nad tem območjem ni v pristojnosti slovenske policije, ali lahko potem upravičeno sklepamo, da lahko državljan brez težav goji solato na vrtu svojega soseda, slednji pa bo ob prijavi zaman čakal na odziv policije, saj ona pač ni pristojna za gojenje solate?

O tem, koliko Hrvaška (ne)spoštuje razsodbo arbitražnega sodišča, Slovenija pa je pri vsem skupaj precej nemočna, pa ne pričajo zgolj pogosto izražena stališča hrvaških predstavnikov v javnosti, kako je arbitraža zanje mrtva, temveč tudi dejstvo, ki ga je v pisnem poslanskem vprašanju razkril minister za notranje zadeve, to pa je, da so od njegovega nastopa plovila hrvaških varnostnih organov v slovensko morje vplula kar 1007-krat! A kljub temu da je slovenska policija po ministrovih besedah na vsa vplutja hrvaških varnostnih organov ustrezno reagirala in izvedla postopek v skladu z zakonom, se zdi, da gre pri vsem skupaj za Sizifovo delo – slovenska policija reagira, Hrvati pa opozorila vsakič znova preprosto preslišijo.

Celoten odgovor na pisno poslansko vprašanje Žana Mahniča je dosegljiv tukaj.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine