11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Hrvaški zunanji minister se je ostro odzval na izjave Tanje Fajon

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

To, česar so se tako zelo bali politiki držav zahodnega Balkana, postaja kruta resničnost. Tanja Fajon namreč že zaostruje odnose s sosednjimi državami. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman se je ostro odzval na nedavno izjavo Fajonove, rekoč, da vstop njihove države v schengensko območje nima ničesar skupnega z državno mejo oziroma arbitražno razsodbo. 

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman se namerava v kratkem sestati z bodočo zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Fajonova je predvčerajšnjim poudarila pomen jasnih in transparentnih pravil za vstopanje v območje Schengena. Kot je še dejala naj bi si prizadevala, da bo Hrvaška čimprej postala del omenjenega območja, vendar pa bi bila med drugim za to potrebno udejanjiti arbitražno razsodbo, poroča STA.

Hrvaška stran je prepričana, da vstop Hrvaške v območje Schengena nima nikakršne veze z nerešenim vprašanjem državne meje in prav tako tudi ne z arbitražo. Grlić Radman je še izrazil upanje, da bodo tudi po menjavi vlade, med odnosi med državama še naprej dobri. Zunanji minister je prepričan, da je v našem interesu hrvaški vstop v Schengen. Izrazil je še prepričanje, da so odnosi med državama “odlični”, jih pa nekoliko kvari vprašanje meje, ki je posledica razpada Jugoslavije.

Skrajni levičar Miha Kordiš nasprotuje vključitvi Finske in Švedske v Nato. (Foto: Twitter)

Vendar pa Fajonova ni edini potencialni kamen spotike v prihodnji slovenski zunanji politiki. Spomnimo: Finska in Švedska sta po desetletjih nevtralne drže blizu morebitni odločitvi za prošnjo za članstvo v Natu, kar je posledica ruske agresije na Ukrajino. Finski mediji poročajo, da bi končno odločitev lahko dosegli že v nedeljo, do takrat naj bi svoje mnenje podali tudi na Švedskem.

Bo Levici uspelo blokirati skandinavske države, podobno kot nakup Šarčevih oklepnikov?

Da pa država lahko postane polnopravna članica, morajo vse obstoječe države članice ratificirati pridružitev, vključno s Slovenijo, za katero pa trenutno še ni povsem jasno, kako se bo odločila, saj se pojavljajo namigovanja, da bo Levica ratifikacijo morebiti blokirala, kot je to storila že v preteklosti pri nakupu boxerjev pod vlado Marjana Šarca.

Sorodne vsebine