10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Hrvaške od sobote ne bo več na zelenem seznamu varnih držav; karantenske odločbe se bodo vročale že na meji

Od sobote na zelenem seznamu držav, ki so varne glede covida-19, ne bo več Hrvaške, Češke in Francije, bosta pa na seznam uvrščeni Belgija in Nizozemska, je danes na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Za slovenske državljane sicer ob prihodu iz držav z rumenega seznama ni karantene.  

 

 

Kacin je pojasnil, da se v nekaterih državah, zlasti v zahodni Evropi, razmere izboljšujejo, število okuženih je padlo pod deset na 100.000 prebivalcev, zato bosta na zeleni seznam poslej uvrščeni Belgija in Nizozemska.

Po drugi strani se drugod razmere slabšajo, zato bo vlada danes na dopisni seji sprejela odločitev, da z zelenega na rumeni seznam s petkom opolnoči preidejo Hrvaška, Češka in Francija.

Kacin je pojasnil, da slovenski državljani, ki so v tem trenutku še v zeleni Hrvaški in se bodo v soboto znašli v rumeni Hrvaški, ob vračanju ne bodo imeli težav s karanteno, morajo pa biti pripravljeni, da jih bo policist vprašal, kje so bili na Hrvaškem. Dogaja se je namreč, da ljudje ob prehodu meje navedejo, da so bili na Hrvaškem, dejansko pa so bili v kateri od rdečih držav Zahodnega Balkana in bi morali zato v 14-dnevno karanteno, je dejal.

“Zavajanj je bilo doslej preveč. Policisti bodo dobili navodila in naši potniki naj bodo pripravljeni, da povedo kaj več o tem, kje so bili,” je povedal Kacin. Pojasnil je, da bodo morali od sobote slovenski državljani, ki se vračajo iz Hrvaške, na meji policistom pojasniti svojo pot in to podkrepiti z dokazili o bivanju, lastnini nepremičnine ali plovila.

Vnovič je slovenske državljane pozval, naj ne potujejo v Srbijo, Severno Makedonijo, Albanijo, BiH ter na Kosovo, torej v države, ki so na rdečem seznamu in kjer se novi koronavirus hitro širi. “Povsod, kjer so imeli volitve in predvolilna zborovanja, raste število okuženih,” je dodal.

Na vprašanje, kako naj ravnajo slovenski državljani, ki so na Hrvaškem, je dejal, da je to njihova odločitev, so pa verjetno v kakšni vasi na Hrvaškem bolj varni kot v gneči v Sloveniji. Znova pa je vse pozval, naj se izogibajo obiskovanju nočnih klubov in krajev, kjer se druži veliko ljudi.

Hrvaški državljani, ki želijo v Sloveniji preživeti dopust, bodo z rezervacijami, opravljenimi do sobote, lahko prišli v Slovenijo, je dejal.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 81 primerov okužbe z novim koronavirusom, dva bolnika s covidom-19 pa sta umrla. Največ okuženih v preteklih 24 urah je bilo v osiješko-baranjski županiji, 24. V Zagrebu so potrdili 19 novih okužb. Novo žarišče je v Požegi v Slavoniji, kjer so okužbo potrdili pri desetih osebah. Še sedem primerov je bilo v vukovarsko-sremski županiji, pet pa v splitsko-dalmatinski županiji. V istrski županiji so potrdili dva nova primera. Gre za tuja državljana, ki sta prišla iz ZDA. 

Karantenske odločbe se bodo vročale že na meji

Ministrstvo za zdravje in zdravstveni inšpektorat bosta do sobote vzpostavila sistem vročanja karantenskih odločb že na meji. Minister za delo Janez Cigler Kralj pa bo v petek domovom starejših občanov poslal priporočila, kako ravnati, da ne bi prišlo do vnosa novega koronavirusa v domove, je danes napovedal vladni govorec Jelko Kacin.

Epidemiološka slika števila okuženih z novim koronavirusom se v Sloveniji slabša in je zapletena, je na današnji novinarski konferenci izpostavil Kacin in izrazil pričakovanje, da bo v petek v bolnišnicah hospitaliziranih že 10 bolnikov s covidom-19, saj je bilo ob 21 v sredo potrjenih novih okužbah danes do poldneva potrjenih še šest.

Ob tem je izpostavil, da so izvor okužb po državi vnosi iz tujine ter širitev bolezni znotraj države, vse pa je povezano z večjimi zabavami v gostinskih lokalih, čezmejnim obiskovanjem nočnih klubov ter neprimernimi in dokazano zdravju škodljivimi praznovanji.

Vlada je tako sklenila zagotoviti bolj učinkovit sistem izdajanja karantenskih odločb in samoizolacij ter nadzor nad njimi, je napovedal vladni govorec. Od sobote se bodo karantenske odločbe vročale na meji, brez časovnega zamika, istočasno pa bodo o vsaki odločbi obveščeni Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo za zdravje, zdravstvena inšpekcija in policija.

“Potnik mora biti jasno obveščen o svojih obveznostih. Z mejnega prehoda se mora odpeljati naravnost na kraj, kjer bo naslednjih 14 dni izoliran,” je pojasnil.

“Ne bo več tako, da je karantena prej mimo kot pa ljudje dobijo odločbo,” je še kritično pristavil Kacin in poudaril, da imajo pristojna ministrstva ter druge institucije do sobote čas, da se organizirajo in prilagodijo svoje delo.

Opozoril pa je tudi, da je vse več slovenskih državljanov, ki uradno odhajajo na Hrvaško, v resnici pa potujejo v BiH in Srbijo. Ker se na ta način skušajo izogniti karanteni, je vladni govorec napovedal, da bodo policisti na meji s Hrvaško in Madžarsko odslej vsakega Slovenca, ki se bo vračal v državo, podrobneje povprašali, kje je bil. “Poskusov zavajanja je bilo preveč,” je dejal.

Po besedah Kacina bo potreben tudi večji nadzor v zdravstvenih zavodih in domovih za starejše. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bo direktorjem domov za starejše v petek poslal navodila, na kaj naj pazijo in kako naj poskrbijo, da ne bi prišlo do vdora okužbe z novim koronavirusom v domove, je še napovedal.

Posebno Kacinovo opozorilo pa gre “zdravstvenim delavcem, da morajo biti bolj previdni, preprečiti dogodke, kot je ta v Mariboru, ko je pozitivnih toliko zdravnikov, v karanteno pa mora tudi veliko drugih stikov, kar otežuje delo. Moramo se organizirati drugače”.

Kacin je ob tem ponovil najpomembnejše priporočilo vsem državljanom, ki se odpravljajo na dopust, tudi na Hrvaško: Izognejo naj se gneči, nujno nosijo masko v zaprtih prostorih ter srbijo za higieno rok in kašlja.

Župan Občine Moravče Milan Balažic, kjer so v zadnjem času zabeležili nekaj primerov okužbe, pa je danes izdal svojo odredbo, s katero je prepovedal vsakršno javno zbiranje v občini, pa tudi zasebne zabave in maše. Kacin te poteze danes ni jasno komentiral, dejal pa je, da želi vlada z današnjimi potezami zajeziti vnos virusa iz tujine ter da pričakujejo, da bodo ti ukrepi obrodili sadove in posameznim županom ne bo treba ukrepati. “A če se na njihovem ozemlju res dogajajo taka druženja, razumemo skrb ljudi,” je dodal.

Povedal je tudi, da je danes na seji vlade sodeloval tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ker mora država zagotoviti namestitve za osebe, ki jim je odrejena karantena in na svojem naslovu bivališča nimajo pogojev za samoizolacijo. Potrebujemo pa tudi namestitev za turiste, ki bi se morebiti okužili pri nas. “Vse to so ukrepi, ki jih mora aktivirati ministrstvo za zdravje,” je dejal in dodal, da o lokacijah še ne more govoriti.

Vlada bo napovedane spremembe potrdila še danes na dopisni seji z dopolnitvami odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine