12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Hrvaška vlada je včeraj sprejela odgovor na slovensko pismo Evropski komisiji

Hrvaška vlada je na današnji zaprti seji sprejela pisni odgovor na slovensko pritožbo Evropski komisiji glede arbitraže. Po seji so sporočili, da je odgovor v skladu s pogodbo o delovanju EU. V Zagrebu so že v ponedeljek napovedali, da bodo danes, ko se izteče rok Bruslja, odgovorili na slovenske trditve o kršitvi prava EU. To so nato tudi storili.

Pojasnili so, da bodo ponovili stališče, da Hrvaška z zavračanjem lanske odločitve arbitražnega sodišča o določitvi meje med Hrvaško in Slovenijo ne krši prava EU.

Hrvaška bo argumentirano odgovorila na vse slovenske navedbe ter predstavila stališče, da s svojim nesprejemanjem in neizvajanjem arbitražne sodbe ne krši prava EU, so poudarili v sporočilu za STA ter ponovili znano stališče, da je arbitražna sodba rezultat arbitražnega postopka, ki ga je Slovenija kompromitirala in mu odvzela verodostojnost.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić pa je v ponedeljek v Luxembourgu ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU dejala, da ni bilo nobenih kršitev evropskega prava, glede na to, da se ni zgodila nobena sprememba na terenu, ter da je “meja tam, kjer je bila leta 1991”.

Evropska komisija je pozvala Hrvaško, naj do 17. aprila pošlje pisni odziv na slovensko pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, ki je bilo komisiji posredovano 16. marca v okviru 259. člena lizbonske pogodbe. Evropska komisija je predvidela tudi ustno obravnavo, ki naj bi v Bruslju 2. maja potekala na strokovni ravni in za zaprtimi vrati.

Pejčinović Burićeva je v današnjem pogovoru za hrvaško televizijo potrdila, da je Hrvaška poslala odgovor v Bruselj. Povedala je, da so hrvaške argumente pripravljali v sodelovanju z najboljšimi hrvaškimi pravnimi strokovnjaki za mednarodno in evropsko pravo, posvetovali pa so se tudi z mednarodnimi pravniki.

Problem meje  s Hrvaško tako še vedno ostaja.

Evropska komisija je včeraj zvečer potrdila, da je prejela hrvaški odgovor. V komisiji so pred tem povedali, da bodo hrvaška pisna opažanja, ko jih bodo prejeli, posredovali Sloveniji, da se pripravi na ustno obravnavo. Na vprašanje, ali bo komisija, ki vseskozi izpostavlja pripravljenost na posredovanje, na ustni obravnavi 2. maja predstavila kakšen konkreten predlog, pa so odgovorili, da je namen ustne obravnave dati obema stranema priložnost, da se izrečeta, preden komisija odloči o morebitnih nadaljnjih korakih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine