6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Hojs in Božinović za iskanje rešitev na področju nezakonitih migracij

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes prek videokonferenčne povezave pogovarjal s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem. Med drugim sta govorila o pripravah na izvajanje sistema vstopa in izstopa na slovensko-hrvaški meji ter se dogovorila, da bosta iskala rešitve v smeri preprečevanja nezakonitih prehodov migrantov.

 

Ministra sta se strinjala, da je sodelovanje med ministrstvoma in policijama obeh držav, ki je bilo v zadnjem obdobju na operativni in strateški ravni usmerjeno predvsem na ukrepe v povezavi s koronavirusom in nezakonite migracije, zelo dobro, so sporočili z notranjega ministrstva.

Govorila sta tudi o pripravah na izvajanje sistema vstopa in izstopa na slovensko-hrvaški meji. V sistemu se bodo beležile informacije o vstopu, izstopu ali zavrnitvi vstopa državljanov tretjih držav, ki prečkajo zunanje meje schengenskega območja.

“Kot je Slovenija opozarjala že med pogajanji o tej uredbi, bo to sistematično beleženje na slovensko-hrvaški meji zaradi velikega števila potnikov povzročalo nastajanje daljših čakalnih dob na mejnih prehodih,” je opozoril Hojs. Božinovića je seznanil, da bo Slovenija nadaljevala z vzpostavitvijo sistema vstopa in izstopa na slovenski južni meji.

Sistem, katerega namen je sicer zmanjšati zamude pri mejnih kontrolah in izboljšati njihovo kakovost, sistematično odkrivanje oseb, ki prekoračijo obdobje dovoljenega bivanja, ter okrepiti notranjo varnost in boj proti terorizmu, naj bi po trenutnih načrtih Evropske komisije v EU polno zaživel do marca 2022.

Ministra sta govorila tudi o izvajanju sporazuma o izročitvi in sprejemu oseb, ki nezakonito vstopajo v državo ali prebivajo v njej, in se strinjala, da je sodelovanje med policijama korektno, so sporočili z notranjega ministrstva.

Slovenska policija je lani hrvaškim organom vrnila 11.039 tujcev, letos do začetka novembra pa 9163, kar je nekoliko manj v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Hojs je izrazil nezadovoljstvo, ker so številke nezakonitih prehodov še vedno previsoke, Božinović pa je dejal, da tudi na Hrvaško iz BiH prihaja veliko število nezakonitih migrantov. Ministra sta se dogovorila, da bosta poiskala rešitve v tej smeri, so sporočili z MNZ.

Ob tem je Hojs tudi poudaril potrebo po čimprejšnji celoviti in operativni rešitvi na ravni EU za spopadanje z nezakonitimi migracijami, s čimer se je, kot so še sporočili, strinjal tudi Božinović.

Zadnje novice

Sorodne vsebine