16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Hitro ukrepanje Janševe vlade: komaj se je premier vrnil iz Bruslja, vlada na Brdu pri Kranju že načrtuje, kako čim bolj učinkovito črpati evropske milijarde

“Vlada Republike Slovenije bo imela že v sredo delovno sejo na Brdu pri Kranju, kjer se bomo dogovorili, kako zagotoviti dodatne kapacitete za to, da bomo ta sredstva čimbolj produktivno in čim prej sposobni uporabiti, da bomo pripravili program, ki ga predvideva tudi sam dokument, ki je bil danes sprejet,” je v torek napovedal predsednik vlade Janez Janša potem ko je postalo znano, da lahko Slovenija iz celotnega svežnja za obnovo Evrope po pandemiji Covida-19 računa na kar 10,5 milijarde evrov, od tega na 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev.

 

Predsednik vlade Janez Janša je po dolgih, a uspešnih pogajanjih v Bruslju poudaril, da Slovenija z vrha Evropske unije odhaja zadovoljna. Sklad za okrevanje po pandemiji Covid-19 prinaša namreč dodatna sredstva, ki bodo olajšala okrevanje po krizi Covid in spodbudila investicije v zeleni in digitalni prehod. V luči prihajajoče delovne seje je izpostavil, da to kar je sedaj pred njimi je sodeč po izkušnjah iz preteklih dveh finančnih perspektiv v bistvu težji del dela. “Ker se tega izziva zavedamo, se ga bomo lotili takoj,” je napovedal.

V preteklosti se je intenzivno črpalo v izteku sedemletnega finančnega obdobja
Slovenija je po besedah Janše uresničila vse bistvene pogajalske cilje in ostaja neto prejemnica evropskih sredstev tudi v obdobju 2021-2027. Ob tem pa je opozoril, da je potrebno zavedanje, da smo imeli v preteklosti po uspešnih pogajanjih težave pri samem črpanju sredstev EU. Črpanje sredstev je bilo namreč okrepljeno šele v času izteka sedemletnega finančnega načrta. Največ težav je bilo predvsem pri večjih kohezijskih projektih.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine