3.2 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

Helikopterji Slovenske vojske letos 600-krat poleteli na pomoč

Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale že 600-krat. Sodelovale so pri 192 reševanjih v gorah, 347-krat so poskrbele za nujne helikopterske prevoze, 52-krat prepeljale inkubator in devetkrat sodelovale pri gašenju požarov, so danes sporočili z ministrstva za obrambo.

Dežurne helikopterske posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana v Mariboru vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so v četrtek s prevozom osebe v mariborski univerzitetni klinični center letos poletela na pomoč že 600-krat, kar močno presega povprečje reševanj preteklih let.

Pri tem so prepeljale 620 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišča odvrgle okoli 200.000 litrov vode in skupaj naletele dobrih 700 ur.

Slovenska vojska s sklepom vlade od 1. oktobra zagotavlja dežurno helikoptersko posadko tudi na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru.

Za medbolnišnične prevoze, prevoze inkubatorjev, reševanje v gorah, gašenje in pomoč na težko dosegljivih območjih sta v vidnem delu dneva v 15 minutah za polet pripravljena helikopterja Slovenske vojske na Brniku in v Mariboru, zaradi vse pogostejših nesreč v gorah je na Brniku od petka do ponedeljka v 15-minutni pripravljenosti dodaten helikopter, četrti helikopter pa je v stalni 120-minutni pripravljenosti za polet na letališču v Cerkljah ob Krki, so še dodali na ministrstvu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine