0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

GZS za razmislek o razbremenitvi plač vseh zaposlenih

Na GZS so ob začetku pogajanj za višje plače v javnem sektorju opozorili, da bi lahko vladno popuščanje sindikatom javnega sektorja zaradi ohranitve socialnega miru povečalo javnofinančna tveganja in vplivalo na srednjeročni gospodarski razvoj države. Po njihovem bi bilo bolje razmisliti o razbremenitvi plač vseh zaposlenih v Sloveniji.

“Malo je znanega o pogajalskih okvirih, še manj o povišanju mase za plače, ki je za vlado še sprejemljiva zaradi zagotavljanja javnofinančne vzdržnosti,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in dodali, da bodo pogajanja budno spremljali.

Spomnili so, da število zaposlenih in masa plač v javnem sektorju še nikoli v zgodovini samostojne države nista bila višja. Masa plač v javnem sektorju se je po navedbah zbornice v zadnjem desetletju povečala za 39 odstotkov.

Postregli so še z nekaj drugimi podatki: država je v zadnjem letu za plače v javnem sektorju namenila prek štiri milijarde evrov, julija je bilo v javnem sektorju za 1,9 odstotka več zaposlenih kot leto prej, povprečna bruto plača v javnem sektorju se je v prvih sedmih mesecih letos povečala za 3,5 odstotka, razlika med povprečno plačo v javnem in zasebnem sektorju se je povečala na 402 evra bruto (246 evrov neto), povprečno število dni dopusta zaposlenih v javnem sektorju je bistveno višje kot v zasebnem, varnost zaposlitve pa je v javnem sektorju večja.

GZS skrbi, da bi vlada popustila sindikatom javnega sektorja, saj bi po njihovem to imelo negativnem učinke. Kot poudarjajo, že sedaj za plače v javnem sektorju namenimo 11 odstotkov BDP, kar je več od povprečja v EU, ki znaša 10 odstotkov BDP.

Da bi bili na evropskem povprečju, bi morali obstoječo maso plač po navedbah zbornice celo znižati za 550 milijonov evrov. Primerljive države (Avstrija, Češka, Nemčija) za plače javnih uslužbencev namenjajo devet odstotkov BDP, navajajo.

Po mnenju GZS bi bilo zato bolje razmisliti o razbremenitvi plač vseh zaposlenih v Sloveniji. “S tem bi zagotovili večje neto plače zaposlenih v zasebnem in javnem sektorju, ne da bi ogrozili javne finance,” poudarjajo.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je ob tem izpostavila, da gospodarstvo potrebuje močan in učinkovit javni sektor. “Vendar – več kot bo šlo za plače zaposlenih v javnem sektorju, manj bo denarja za pokojnine, šolstvo, zdravstvo in davčne razbremenitve vseh zaposlenih. Učinke gospodarske rasti morajo občutiti vse državljanke in državljani,” je zapisala v sporočilu za javnost.

Vlada je danes začela pogajanja s sindikati javnega sektorja. Sindikalna stran je na pogajanja o stavkovnih zahtevah prišla s pričakovanji, da jim bo vladna stran pojasnila svoja izhodišča in tudi način, kako se namerava pogovarjati s sindikati, ki imajo različne zahteve. Glavni vladni pogajalec Peter Pogačar je prepričan, da lahko skupaj najdejo rešitve, ki bi preprečile splošno stavko javnega sektorja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine