-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Györkös Žnidarjeva izstopila iz SMC, zaradi SMCjeve nesprejemljive migrantske politike; SMC glede azilne zakonodaje ni naredila nič

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je izstopila iz SMC. Györkös Žnidarjeva je med razlogi navedla predvsem nestrinjanje z vodstvom SMC glede migracijske in varnostne politike, pri kateri so ji velikokrat javno odrekli podporo.

Kot je navedla nekdanja ministrica, ji je vodstvo SMC velikokrat odreklo podporo zlasti pri medijsko odmevnih primerih s področja migracij, pri razpravah in glasovanju v DZ glede sprememb azilne zakonodaje, pa tudi pri odzivu na prvo policijsko stavko.

Prav poudarjanje varnosti in prizadevanje za vzdržno migracijsko sliko so ji v vodstvu SMC očitali kot “nekompatibilno z migracijsko liberalno smerjo stranke SMC”. Ob tem nekdanja ministrica ugotavlja, da pa SMC kot tedaj največja vladna stranka ni naredila nič konkretnega v smeri sprejetja celovite državne migracijske strategije, ki bi migracije zajela širše kot samo iz perspektive zakonskih varnostnih nalog MNZ.

“Dokazovanje leve liberalne naravnanosti v odnosu do migracij se ne dosega z odrekanjem podpore lastni ministrici za notranje zadeve, niti z neformalnim pritiskom na odločevalce MNZ in policiste, ki morajo voditi postopke s tujci,” je ostra Györkös Žnidarjeva. Kot meni, se to dosega s temeljito razpravo o migracijski oz. azilni strategiji države in s posledično spremembo zakonodaje, “do česar pa navkljub takratnemu velikemu številu SMC poslancev ni prišlo, in to niti v poplavi vloženih predvolilnih zakonov”.

Odhod Györkös Žnidarjeve je nakazala že njena odločitev, da na zadnjih volitvah v DZ ne bo kandidirala na listi SMC. Med drugim se ni strinjala s programom SMC pri varnostni politiki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine