5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Grozljivo: Dr. Geršak priznal, da so imeli sestanke le zato, da so pomirili starše! Drug zdravnik za operacije sploh ni imel licence, podpisoval je kar učence

Kljub vsem pritiskom in navidezni aferi, ki jo je doživela predsednica Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom in poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec ter grožnje s tožbami strokovnemu sodelavcu komisije dr. Blažu Mevljetu so na zaslišanjih odkrili nove šokatna odkritja! Ali večni levičarski provokator, poslanec in član komisije Jani Möderndorfer  boji dodatnih odkritih nezakonitostih na UKC Ljubljana, ko je opravljal vlogo nadzornika?

Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom kljub vsem težavam in navideznim aferam, ki jih sprožajo dominantni vladni mediji, je odločena, da bo prišla resnici do dna, kar je bilo vse narobe na programu otroške kardiologije, zaradi katerega je umrlo veliko mladih pacientov. Tokrat sta bila zaslišana dr. Borut Geršak, nekdanji predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC Ljubljana in kardiolog dr.Samo Vesel.

Zaslišanje med dr. Borutom Geršakom in člani komisije je potekal predvsem glede mednarodnega poročila o otroški srčni kirurgiji od 2007 do 2014 in slabih službenih odnosih s kirurgoma dr. Samo Veselom in dr. Tomažem Podnarjem. Geršak oba kirurga izpostavil kot dva izmed bolj odgovornih za slabo stanje na programu otroške srčne kirurgije. V uvodnem govoru se je Geršak za nastalo stanje opravičil vsem staršem in otrokom s prirojenimi srčnimi napakami, celo tistim, ki se sploh še niso rodili; opravičil se je tudi vsem zdravnikom, ki v službenem času delajo in se ne kregajo, ter državljanom, ki morajo gledati celotno kalvarijo. Kot glavne dejavnike za propad programa otroške srčne kirurgije je Geršak navedel zavist, pohlep in nesposobnost, politični način razmišljanja ter mandatno logiko, ko so se v zadnjih letih menjavali številni direktorji v UKC Ljubljana. Glede vseh težav in obremenilnega mednarodnega poročila so imeli veliko sestankov in sprejetih sklepov.  Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec, zakaj so potem sploh sprejemali sklepe in imeli sestanke, je Geršak presenetljivo odgovoril da zato, da bi pomirili starše in javnost. Problematizirala se je tudi vloga izraelskega srčnega kirurga dr. Davida Mishaliya , ki je prišel na pobudo Geršaka.
 

Srčni kirurg Borut Geršak: “Razčiščevanje stvari, kdo je kaj rekel, kdo se je komu zameril … cela Slovenija si bo prej glavo razbila, kot to ugotovila.”

Glava @jelka_godec bo ostala cela, stvarem bo prišla do dna. Ker si otroci in starši to zaslužijo!

View image on TwitterView image on Twitter

 

Mishaly operiral, pod operacije pa podpisoval učence. Ali se Jani Möderndorfer boji dodatnih nezakonisti na UKC Ljubljana, ko je opravljal vlogo nadzornika?
Borut Geršaka pred komisijo ni prevzel krivde, da je Mishaly več let operiral brez potrebne licence in se ne čuti odgovornega, saj je krivdo prevalil kar na zdravniško zbornico. Dejstvo, da Mishaly ne bi smel operirati in da so se pod njegove operacije podpisovali drugi kirurgi, pravzaprav njegovi učenci, ki bi jih Mishaly moral usposabljati, je Geršak kar zrelativiziral. Uvodne besede, češ kako dobro je vseskozi deloval in da on ni odgovoren za propad programa otroške srčne kirurgije, je Geršak kasneje malo popravil, rekoč, da on ne govori, da je vse delal super, “da pa se je maksimalno trudil, da bi delal prav.”

Obregnil se je še pod sedaj že ukinjenim Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. NIOSB je bil po njegovem nekakšen paracenter, za katerega so ustanovitelji v resnici želeli, da nanj ne bi nihče imel vpliva in da bi se vanj lahko prelival javni denar.

 

.@jelka_godec: Sramotno je, da so na oddelku v UKC LJ pisali sklepe na sklepe, imeli sestanek na sestanek, vse le zato, da so pomirili starše in javnost – namesto da bi sklepe izpolnili in ukrepali!

View image on Twitter

 

Zelo zanimiva vlogo pa v komisiji opravlja kdor drug kot glavni rušitelj dela Godčeve in njenih strokovnih sodelavcev, Jani Möderndorfer, ki je bil v tem kritičnem obdobju delovanja UKC Ljubljana eden izmed nadzornikov! Ali se Möderndorfer boji, da bi v tistem obdobju njegovega nadzorovanja v UKC Ljubljana prišli na dan nove umazane podrobnosti, ki jih je s svojim delom zavestno prikrival pred slovensko javnostjo.

 

V času, ko je program v UKC LJ propadel in za katerega je mednarodno poročilo ugotovilo hude nepravilnosti, je bil član Nadzornega sveta v UKC LJ Jani Möderndorfer!

P. S.: Ali zato tako zavzeto sodeluje na zaslišanjih in meče polena pod noge @jelka_godec?

View image on Twitter

 

Vesel zavrnil očitke, da je rušil kemijo na oddelku otroške srčne kirurgije
Nastopila je še druga priča dr. Samo Vesel, katerega je veliko prič pred komisijo obtožilo, da sta bila z doktorjem Podnarjem tista, ki sta ustvarjala probleme na oddelku srčne kirurgije. Vesel je dejal, da so bili glavni odgovorni za nastalo situacijo »generali v ozadju« oziroma »generali v foteljih«, v prvi bojni liniji pa so bili zdravniki; oni so najbolj vedeli, kaj se dogaja, vendar se po njegovih besedah stroke ni poslušalo in upoštevalo.

 

Samo Vesel: Problem so bili generali v ozadju, mi v prvi bojni liniji, ki smo neposredno delali s pacienti, pa smo bíli bitko.

.@jelka_godec: Kaj bi bilo danes potrebno storiti?

Samo Vesel: Pomembna stvar se je že zgodila, določeni generali so že odšli.

View image on TwitterView image on Twitter

 

Čeprav ni postregel s konkretnimi imeni odgovornih, je precej zgovoren njegov odgovor na vprašanje, kaj bi se danes moralo zgoditi, da bi se stvari pravilno peljale naprej. “Ena pomembna stvar se je že zgodila – določeni vodje, govorim o generalih, so se že zamenjali,« je dejal in spomnil na mednarodno poročilo iz leta 2015, ki je jasno, z imeni in priimki, opredelilo, kdo so bili tisti, ki bi morali že takrat ukrepati pa niso – od generalnega direktorja UKC Ljubljana do direktorja pediatrične klinike. Dotaknil se je tudi vprašanja in delovanje NIOSB-a. Vesel se ni odločil za sodelovanje z inštitutom, slednji pa je razkril, da je že prej izvedel, da naj bi bil NIOSB ustanovljen za to, da bi se znebili nezaželenih na pediatrični kliniki, tudi njega. Še več, s prstom je pokazal na Ano Medved, državno sekretarko pri ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Ob koncu se je še komisija dotaknila njegovega pogleda na vlogo izralskega srčnega kirurga Mishalija.  Vesel odgovoril, da ni bil problem v denarju, temveč je skupaj z določenimi kolegi na to opozoril zato, ker so menili, da je vložek nesorazmeren s tem, kar so od Mishaliya dobili, to pa je nekajdnevno prisotnost v UKC Ljubljana na mesec. »Za pol manj denarja bi UKC Ljubljana lahko zagotovil kirurga, ki bi bil v kliničnem centru prisoten 24 ur na dan, 365 dni v letu,” je zaključil s svojim pričanjem Vesel.

 

.@jelka_godec: Zakaj niste želeli sodelovati v , če naj bi kirurgija iz pediatrične klinike prešla na nov inštitut?

Kardiolog Samo Vesel: Vabila nisem dobil, državna sekretarka Ana Medved pa je izrazila pričakovanje, da se znebijo Podnarja in mene.

View image on TwitterView image on Twitter

 

Pred komisijo bi moral pričati tudi nekdanji predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC Ljubljana Tomislava Klokočovnika, ki pa vabila ni prevzel in se ne bo udeležil zaslišanja. Komisija bo danes zaslišala še nekdanja strokovna direktorja UKC Ljubljana Brigita Drnovšek Olup in Sergej Hojker.

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine