21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Grims: Kranj in Slovenija se soočata z razpadom sistema javnega zdravstva

 Katere kratkoročne in katere dolgoročne ukrepe bo Vlada Republike Slovenije sprejela za ureditev razmer na področju zdravstva v Sloveniji?

 

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko razmer v slovenskem zdravstvu.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

Kranj in Slovenija se soočata z razpadom sistema javnega zdravstva, pri čemer je trenutno najhujše stanje na področju družinske medicine, kjer je hkrati dalo odpoved več kot dvajset zdravnikov. Po dvomesečnem odpovednem roku bo očitno lahko ostalo brez družinskega zdravnika več deset tisoč slovenskih državljank in državljanov.

Zdravniki so obupali nad nemogočimi delovnimi razmerami, saj imajo preveliko število pacientov, hkrati pa so preobremenjeni z vsemi oblikami birokracije, absurdnostjo nekaterih podzakonskih aktov, s katerimi se zgolj prikriva katastrofalno stanje na področju čakalnih vrst (na primer podzakonski akti in inšpekcijski nadzor nad izdajanjem različnih vrst napotnic, kar ob zmanjšanju čakalnih vrst sploh ne bi bilo potrebno!) ter nad drugimi slabimi pogoji za delo, od izrabljenih aparatov in neustreznih prostorov naprej.

Vse to zahteva takojšnje ukrepanje, saj gre za zdravje ljudi.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Kako bo Vlada Republike Slovenije ukrepala, da uredi razmere na področju družinskih zdravnikov in vsem državljankam in državljanom zagotovi ustrezno zdravstveno varstvo na tej ravni?

2. Katere kratkoročne in katere dolgoročne ukrepe bo Vlada Republike Slovenije sprejela za ureditev razmer na področju zdravstva v Sloveniji?

3. Ali bo Vlada Republike Slovenije upoštevala pri sanaciji zdravstvenega sistema izkušnje Tajvana, kjer so ta problem rešili s sistemom pacientove proste izbire med enakovrednima sistemoma koncesionarjev in javnega zdravstva, zavarovalnica pa izbranemu enako plača storitev, saj po uvedbi tega sistema ni več nobenih čakalnih vrst, povečala se je kvaliteta storitev in danes njihov vsakomur dostopen sistem velja za enega najboljših zdravstvenih sistemov na svetu?

Zadnje novice

Sorodne vsebine