17.3 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Gredo se predstavo za javnost: Družini Janković odpisali že 45 milijonov, sedaj pa je FURS Županu Jankoviću zasegel hišo za ceno ene njegove provizije?!

To niso nove težave za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, kot izgleda, da pravna država končno deluje. To je zgolj nova predstava za javnost in sicer zaradi bagatelnega zneska – za družino Janković seveda. Zaradi neplačevanje dohodnine mu je Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) zasegla hišo na Rudniku. Zaradi neplačanih 335 tisoč evrov davka je FURS izkoristil na njegovi družinski hiši na ljubljanskem Rudniku vpisal predznamovano hipoteko, s katero je zavarovala izpolnitev davčne obveznosti. 

 

Zoran Janković, kot večina drugorazrednih državljanov, nima težav s pravosodjem, odpisujejo mu dolgove, roka pravice se ga izogiba na vse načine. Zato tudi najnovejša vest, da je župan Janković dolžan FURSU 335 tisoč evrov davka, zaradi česar so mu na FURSU zasegli njegovo hišo na Rudniku in ter vpisali predznamovano hipoteko, s katero je zavarovala izpolnitev davčne obveznosti, le trenutni slepilni manever.

Enako tudi osebni stečaj njegovih sinov, Jureta in Damijana Jankovića. Ko slednji gledalcem oddaje direktno laže v obraz, kako skromno mora živeti v teh hudih časih, ga kamera že naslednji trenutek ujame, ko se odpelje s prestižnim mercedesom. Podobno tudi sin Jure, ki so ga mediji zasačili s prestižnim mercedesovim terencem, pred drago restavracijo. Eno samo norčevanje iz poštenih ljudi.

Mercedesa Jureta in Damijana Jankovića, ki sta v osebnem stečaju, sodišče pa je njunemu podjetju Electa Holding odpisalo 29 milijonov evrov dolgov.

Kot izhaja iz uradnega pojasnila, takšen ukrep FURS običajno uvede, ko namerava posamezniku na podlagi ugotovitev, zbranih v davčnem postopku, odmeriti plačilo dodatnih obveznosti. S tem mu prepreči prodajo ali obremenitev premoženja, še preden bi se davčni postopek končal. Finančna uprava Republike Slovenije je sprožila postopek proti Zoranu Jankoviću v letu 2016. Leta 2012 je tako v javnost prišel zapisnik davčnega pregleda poslov družine Janković. Takrat so davčni inšpektorji ugotavljali, da so trije Jankovići izplačila iz družb Electa Holding, Electa Naložbe in KLM prikazovali kot posojila. Vse tri je zato Furs po poročanju STA osumil davčne utaje, saj naj ne bi bi šlo za posojila, ampak za izplačilo dohodka, ki je obdavčen.

Tega si ne bi mogla privoščit niti mafijska družina Gambino 
Poslovne prakse in življenjski slog vseh moških članov družine Janković so res zanimivi za davčne organe in organe pregona, a ti raje stiskajo drugorazredne. Medtem ko se šefi italijanske mafije skrivajo po hlevih in živijo kar se da skromno, da ne bi pritegnili pozornost javnosti ter organov pregona, Jankovići počno kar jim je volja in to odkrito, vsem na očeh.

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine