18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Gradnja stanovanj doživlja pravi razcvet: V realizaciji 10-krat več najemnih stanovanj kot v obdobju 2015–2019

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Stanovanjska gradnja je doživela renesanso, saj je v zadnjih treh letih v realizaciji 10-krat več najemnih stanovanj, kot jih je bilo v obdobju 2015–2019. V obdobju 2020–2023 bo zgrajenih dobrih 3400 dodatnih najemnih stanovanj,” je za javnost sporočil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. To je povsem druga zgodba kot v primeru poslanca Koprivca in Socialnih demokratov, ki na področju stanovanjske politike, že leta obljubljajo gradove v oblakih, a je njihova realizacija nakljub dejstvu, da so po osamosvojitvi vladali večino časa, ostala neuresničena. 

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak pa se je dotaknil tudi področja razvoja regij, za katerega je vlada Janeza Janše prav tako postorila veliko: “V sklopu dogovora za razvoj regij smo povišali sredstva z 90 na 100 milijonov evrov. Potrdili smo deset projektov oskrbe s pitno vodo in 18 projektov čiščenja odpadnih voda.” Iz sklada za vode se namenja dodatnih 18 milijonov evrov za vzdrževanje vodotokov po vsej Sloveniji. Dodal je še, da bodo v tej vladi vsako leto namenili najmanj 25 milijonov evrov za vzdrževanje vodotokov, kajti nevzdrževani vodotoki so pogosto razlog poplav.

“Vzpostavili bomo enotno bazo okoljskih podatkov na portalu e-mop, kjer boste lahko za sleherno parcelo v RS dobili vse podatke o varstvu pred poplavami, vodovarstvenih, naravovarstvenih in ostalih omejitvah, kar bo v veliko pomoč pri projektiranju in načrtovanju.” Kot je še pojasnil, je zelo pomembno povečanje sredstev pri trajnostni gradnji z lesom, za kar se predvideva 11,5 milijona evrov več v letu 2023. Pomembno povečanje je tudi v primeru hidroelektrarne Mokrice, za kar je predvidenih 7 milijonov evrov v letu 2022 in 10 milijonov evrov v letu 2023.

Hidroelektrarna Mokrice, Brežice (foto: STA)

Na področju urejanja problematike komunalnega blata se v okviru podnebnega sklada namenja 6 milijonov evrov v letu 2022 in 6 milijonov evrov v letu 2023 za sofinanciranje občinskih projektov monosežigalnic komunalnega blata. Do konca leta 2023 želimo ta preoblem rešiti. Pri okoljskih projektih pa je največje povečanje na področju sanacije naravnih nesreč, zlasti plazov in erozij rek, in sicer za kar 20 milijonov evrov več kot s sprejetim proračunom za leto 2022 in za 15 milijonov evrov več v letu 2023.

Dolgoletne prazne obljube Socialnih demokratov brez vidnih sadov
Ob tej priložnosti pa je Vizjak še spomnil, da so pretekli ministri ignorirali zakonodajo o Triglavskem narodnem parku, saj niso plačevali obveznosti do lokalnih skupnosti, kar jim po zakonu pripada. Dogovorjena je bila poravnava, ministrstvo za okolje in prostor pa bo občini Bohinjnv treh letih vsako leto izplačalo dober milijon evrov. Omenil je še, da so bila integralna sredstva povečana za 17,5 milijona evrov, pri čemer so najbolj povečali subvencioniranje tržnih najemnin, s tem pa razbremenili občinske proračune. “Na področju okolja in prostora gre za rekorden proračun, saj imamo kar za 140 milijonov evrov večji proračun, kot je bil sprejet za leto 2022. Iz 378 milijonov evrov se povečuje na 517 milijonov evrov.”

Poslanec SD Marko Koprivc. (foto: STA)

V zadnjem času smo bili priča novim obljubam predstavnika SD – Marka Koprivca. Ta je sicer pravilno ugotavljal, da “v Sloveniji ni bilo po osamosvojitvi na področju stanovanjske politike narejeno tako rekoč nič”. Na spletni strani Socialnih demokratov pa so zapisali, da stanovanjska politika v Sloveniji že od osamosvojitve žal ni deležna sistemske podpore, kar se odraža v neurejenem nepremičninskem trgu, visokih cenah in premalo najemnih stanovanjih. Kot so še pravilno ugotovili, mladi predolgo časa ostajajo doma. Glede tega, kdo je bil večino časa po osamosvojitvi na oblasti, ni treba izgubljati besed. Prazne obljube glede stanovanjske “revolucije” s strani SD-ja poslušamo že vsaj od leta 2008, z njimi pa je postregla tudi prvakinja stranke Tanja Fajon, ki je pred nekaj meseci organizirala celo okroglo mizo na to temo.

Sorodne vsebine