16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Gradijo se novi domovi za starejše: načrtujejo ga tudi v Rušah

Piše: STA

V Rušah so se po besedah županje Urške Repolusk izjemno razveselili odločitve o podelitvi koncesije za dom za starejše občane v tem kraju, saj so edina upravna enota v Sloveniji brez takšnega doma. Gradilo ga bo zasebno podjetje SeneCura, predvidenih pa je 150 postelj v večinoma enoposteljnih sobah.

“Podelitev koncesije in izgradnja doma starostnikov v Rušah predstavljata pomemben napredek v naši lokalni skupnosti in bo pomenil izpolnitev več kot 20 let trajajočih prizadevanj. Investicija prinaša tudi možnosti dodatnih zaposlitev in vsestranskega razvoja lokalne skupnosti,” izpostavljajo na ruški občini.

Županja je v pogovoru za STA pojasnila, da ima njihova občina nadpovprečen delež starejšega prebivalstva, zato je izgradnja doma za starostnike nujna. V preteklosti so razmišljali o različnih možnostih, kako bi prišli do takšne institucije, med drugim so se dogovarjali za vzpostavitev dislocirane enote državnega Doma Danice Vogrinec Maribor v Rušah, a nobena od teh ni prišla do realizacije.

Lani so presodili, da je najverjetneje uresničljiva varianta, po kateri bi dom zgradila zasebna družba. Ta se je nato tudi prijavila na državni razpis za podelitev koncesije.

Na občini poudarjajo, da je ključno, da Ruše končno pridejo do doma starostnikov. “Želimo si, da bi v našo občino pridobili še več kvalitetnih investitorjev. Negativna klima v določenih lokalnih skupnostih je istega koncesionarja odvrnila do investiranja in gradnje v dveh občinah, ki sta tako ostali brez doma starostnikov,” so izpostavili v sporočilu za javnost ob novici o podelitvi koncesije avstrijskemu podjetju SeneCura, ki je bilo na lanskem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti uspešno s prijavo z lokacijami v Rušah, Šentjerneju in Mislinji.

V Rušah je predviden objekt s 150 posteljami na zemljišču pri hotelu Veter. “Arhitekturna zasnova trinadstropne novogradnje bo v skladu s četrto generacijo domov za starejše, imela bo t. i. gospodinjske skupnosti,” je za STA povedala poslovna direktorica SeneCure za Slovenijo Sanda M. Gavranovič.

Vsaka skupnost bo predvidoma imela dvanajst oskrbovancev. Novogradnjo bo tako sestavljalo osem enot ter pet enot za dementne stanovalce in podobna stanja. V domu bo 130 enoposteljnih sob in 12 dvoposteljnih. Dve dvoposteljni sobi bosta namenjeni programu dnevnega varstva.

Zelene površine pred domom bodo razdeljene na ločene varovane vrtove za dementne stanovalce ter na skupne vrtove za stanovalce in obiskovalce.

Kdaj bo dom zgrajen, še ni točno znano. “Za dom starejših občanov SeneCura v občini Ruše se je s pridobljeno koncesijo šele pričelo projektiranje in pridobivanje vseh potrebnih gradbenih dovoljenj,” je povedala Gavranovičeva.

Pogoj za podelitev koncesije je začetek opravljanja storitev v letu 2022, kar pomeni, da mora dom pričeti delovati najkasneje do 31. decembra 2022.

V domu bodo pred sprejemom prvih stanovalcev predvidoma razpisali 70 delovnih mest različnih profilov, med drugim za negovalno osebje, medicinske sestre, kuharje, čistilke in socialne delavce.

Podjetje SeneCura, ki je zadnjih pet let del francoske skupine Orpea, v Sloveniji gradi več novih domov za starejše. Sicer vodilni zasebni ponudnik institucionalnega varstva starejših v Avstriji je prisoten tudi na Češkem, v Sloveniji pa trenutno upravlja tri kupljene domove, in sicer v Mariboru, Vojniku in Radencih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine