11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Gradbena inšpekcija se za domnevno črno gradnjo Zorana Jankovića ne zmeni: “Postopek ni prioriteten, zato ni bil izveden”

V naši deželi je vse bolj očitno, da imajo nekateri pač posebne privilegije in jih država in državne institucije drugače obravnavajo kot malega človeka, ki je brez “pomembnega” družbenega položaja ali vpliva. To dokazuje tudi primer, ki prihaja iz prestolnice Slovenije, kjer sam vrh očitno dela protizakonito. Letos maja (kot vsako leto) je Ljubljano preplavila mrzlica rdečih zvezd, a ko to ni dovolj, se je župan Zoran Janković spomnil vse skupaj prestaviti še na “višji nivo”.

Poročali smo namreč že o gradnji jamborov z rdečo zvezdo, ki jih je prvi ljubljanski župan samostojne Slovenije dal odstraniti, saj se je zavedal, da so simbol krvavega komunizma. Temu zdravemu razmišljanju pa ni naklonjen Janković, saj se jih je odločil ponovno postaviti. A zgodba se tukaj ne konča, sodeč po odgovoru, ki smo ga dobili od gradbene inšpekcije ministrstva za okolje in prostor, je gradnja jamborov črna gradnja! In ko mali človek že misli, da bo pravici zadoščeno, saj če bi sam zgradil kakšen objekt na svojem zemljišču brez dokumentacije, bi se inšpektorji že naslednji dan pojavili na njegovih vratih, se pošteno moti. Tokrat inšpekcija ni nemudoma ukrepala, čeprav naj bi sam župan kršil zakon. Še več, “postopek še sploh ni bil izveden, ker ni prioriteten”, smo dobili odgovor z Inšpektorata RS za okolje in prostor. Ali sploh kdaj bo?

Aprila smo na gradbeno inšpekcijo na ministrstvo za okolje in prostor poslali novinarsko vprašanje, ali ima Janković za gradnjo jamborov z rdečo zvezdo gradbeno dovoljenje, na katerega smo dobili odgovor, da bodo našo “poizvedbo obravnavali kot prijavo o kršitvi zakona o graditvi”. Ni pa to edina prijava o tej isti zadevi. Tudi Društvo Moris Kočevska reka je na gradbeno inšpekcijo poslalo prijavo suma nezakonitega posega v prostor zaradi ponovne postavitve jamborov z rdečo zvezdo, ki so padli leta 1991. “S takim ravnanjem je župan glavnega mesta Republike Slovenije onečastil človekovo dostojanstvo vseh tistih, ki so se leta 1990 na referendumu odločili za izhod iz totalitarnega komunističnega sistema, ki preko države SFRJ ni spoštoval človekovih pravic, demokracije in vladavine prava,” je v imenu društva zapisal Tone Krkovič.

 

Foto: Monika Šivic/ Demokracija

Gradbeni inšpekciji torej tudi dve prijavi (morda še več, ker se mnogi ne strinjajo z gradnjo) nista dovolj, da bi postopek v kratkem sploh šel v obravnavo, kljub temu da je v njihovih strateških usmeritvah in kriterijih za določanje prioritetnih inšpekcijskih nadzorov določen cilj “preprečevanje nedovoljenih gradenj”. Očitno imajo nekateri na tem področju privilegije in jih ne doleti ista kazen kot bi “navadnega” človeka. Sprašujemo se, če bi na gradbeno inšpekcijo prišli dve prijavi (ali več) o isti zadevi, ki jo je “zagrešil” mali človek, ali bi jo obravnavali hitreje? Verjetno da.

Mnogi se ne strinjajo s postavitvijo jamborov. (Vir: družabna omrežja)

Želeli smo torej poizvedeti, kako je s prijavami domnevne črne gradnje jamborov z rdečo zvezdo po Ljubljani, a nas je odgovor, ki smo ga dobili, razžalostil, saj je ponovno pokazal, kakšno stanje vlada v Sloveniji. “Postopek v zvezi z montažno kovinsko konstrukcijo, ki naj bi jo investitor postavil ob PST na Viču v Ljubljani, še ni uveden, saj pobuda skladno s prioritetami dela Gradbene inšpekcije Inšpektorata RS za okolje in prostor še ni na vrsti za obravnavo,” se je glasil odgovorMedtem ko so inšpektorji zaposleni s pregledovanjem in rušenjem črnih gradenj malemu človeku, nimajo časa obravnavati primerov “elite”, ki misli, da je nad zakoni in dela, kar si zaželi. Žalostno.

A. G.

Zadnje novice

Sorodne vsebine