0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Gospodarstvo in stroka pozdravljajo vladne ukrepe za poenostavitev in razbremenitev gospodarstva! Tudi upokojenci bodo po novem lahko kaj zaslužili poleg zaslužene pokojnine!

Predsednik vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo Ivan Simič je predstavil številne ukrepe na davčnem in gospodarskem področju za poenostavitev poslovanja podjetij in zagon gospodarstva. “Generalno gledano gre pri teh ukrepih za poenostavitev in razbremenitev predvsem gospodarstva, ki je v danih razmerah realen predlog, ki gre v pravo smer,” pravi nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik. Ukrepi bodo tako prinesli lažjo poslovanje in razbremenitev podjetij, upokojencem bo povrnila ustavno pravico do dela, višja pa bo tudi splošna olajšava za dohodnino. Planirana je tudi uvedba socialne kapice, kar pa bo prineslo predvsem olajšanje za tiste, ki prejamajo dohodke. Ukrepe pa prav tako podpirajo v gospodarski zbornici Slovenije, kjer si želijo še več podobnih spodbujevalnih predlogov.

 

“Generalno gledano gre pri teh ukrepih za poenostavitev in razbremenitev predvsem gospodarstva, ki je v danih razmerah realen predlog, ki gre v pravo smer,” ocenjuje predlagane ukrepe bivši gospodarski minister in vodja ekspertne komisije za pripravo ukrepov pri premagovanju krize Matej Lahovnik. Če pogledamo bolj podrobno, vidimo da se odpravljajo nekatere birokratske ovire in nesmisli, saj združuje in poenostavlja plačila prispevkov delodajalca pri plačah, kar pa je bilo do sedaj razdeljeno na dve različni postavki.

“Zelo pomembno je, da se odpravlja protiustavna rešitev, da upokojenci praktično ne morejo delati in ob pokojnini še zaslužiti. Mislim, da je to za upokojence izjemno pomembno, posebej za tiste, ki so še aktivni,” je še poudaril Lahovnik. Zelo pomembno sporočilo je tudi, da bi se uvedel predlog dodatnega plačilnega razreda, za tiste, ki prejemajo dohodke nad milijon evrov. “S predlaganim novim 6. razredom obdavčitve bi dosegli, da mogoče kdo izmed teh ne bo pobegnil v tujino, naprimer v kakšne davčne oaze, kot je naprimer Monako,” ocenjuje Lahovnik.

Matej Lahovnik je prevzel skupino strokovnjakov narodne enotnosti, ki poskušajo najti čim boljše rešitve za slovensko gospodarstvo. (Foto: Nova24TV)

Ta sklop predlogov pa je prav tako pomemben za lastnike nepremičnin, saj se povečujejo tudi normirani stroški iz 15 na 30 odstotkov. “To je zelo dobro in jasno sporočilo države, da želi zmanjševati sivo ekonomijo na področju oddajanja nepremičnin v najem,” je še poudaril Lahovnik. Simič pa je prav tako danes predstavil predlog, s katerim bi dvignil splošno olajšavo na dohodek, kar bi posledično vplivalo na nižjo dohodnino. “Mislim da je to zelo dober ukrep, s katerim bomo lahko razbremenili srednji sloj, saj je to zanje zelo pomembno,” ukrep ocenjuje Lahovnik. Po mnenju Lahovnika pa je zelo pozitiven ukrep uvedba socialne kapice za plače nad 6 tisoč evrov bruto, saj bomo tako spodbujali čimveč zaposlovanja kadrov z dodano vrednostjo. Socialna kapica nad določenim zneskom plač je za večino socialnih držav nekaj povsem običajnega, Slovenija pa je bila ena redkih, ki je še ni uvedla.

Lahovnik kritičen do novega predloga obdavčitve obresti nad tisoč evrov

V sklopu predlogov pa je prav tako planirana uveljavitev novosti na področju obdavčitev obresti. Obdavčitve z novim predlogom ne bi bilo za obresti na depozite, ki bi znašali več kot tisoč evrov letno. “Do tega predloga sem skeptičen, saj ogromno Slovencev varčuje z nižjimi zneski od 150 tisoč evrov. Z novim predlogom je tako predvideno, da bodo vsi tisti, ki varčujejo z nižjimi zneski, imeli obdavčene obresti. Zdi se mi, da je trenutna ureditev boljša, saj bi morali spodbujati varčevanje tudi tistih z manjšimi zneski. Mislim, da bo omenjen predlog povzročil samo dodatno administracijo in negativno vplival na varčevanje,” je do tega predloga kritičen Lahovnik.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc (Foto: efenet.)

Simičeve predloge pa prav tako podpirajo na gospodarski zbornici Slovenije. “Gospodarska zbornica te predloge podpira, pričakujemo pa, da bo svet za debirokratizacijo tudi še naprej nadaljeval z delom in upamo, da to niso samo etapne točke,” pravi njihova generalna direktorica Sonja Šmuc. Šmuceva je še poudarila, da je Slovenija zelo slabo razvita na mednarodnem trgu kapitala, zato je vsaka nižja obdavčitev kapitala zelo pomembna za investicije v prihodnosti. Predsednica Gospodarske zbornice Slovenije prav tako podpira vladni predlog znižanja obdavčitve kapitala, saj bi to pomenilo, da se lahko končno prestavimo iz tega nezavidljivega mesta slabe države za investicije.

Sara Kovač

Zadnje novice

Sorodne vsebine