20.4 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Gospodarstveniki zaradi napovedane obdavčitve na nogah! GZS poslala protestno pismo nastajajoči vladni koaliciji!

Zamisel o spremenjenem načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov, ki je navedena v koalicijski pogodbi, je na noge dvignila gospodarstvenike, ki so tudi lastniki podjetij. V LMŠ medtem pomirjajo gospodarstvenike, češ da so burni odzivi brez dodatnih pojasnil in obrazložitev preuranjeni.

“Burni odzivi gospodarstva na vsebino koalicijske pogodbe, še preden so ključni predstavniki gospodarstva imeli priložnost pridobiti dodatna pojasnila in obrazložitve, so po našem mnenju nekoliko preuranjeni,” so danes zapisali v LMŠ.

Vsaka vlada, tudi nastajajoča, se po njihovih navedbah zaveda, da brez uspešnega gospodarstva ni uspešne in razvojno naravnane družbe. Koalicijski partnerji si bodo zato prizadevali, kot poudarjajo, da bodo ukrepi vlade naravnani tako, da bodo še naprej spodbujali razvoj in uspešno poslovanje slovenskega gospodarstva, upoštevajoč tudi zunanje okoliščine.

V LMŠ verjamejo, da slovensko gospodarstvo in gospodarstveniki ravnajo odgovorno in skladno z zakonodajo. “Ukrep g. Akrapoviča, ki je sprožil veliko razburjenja, je po našem trdnem prepričanju legitimen in zakonit, vendar bi si želeli, da bi v predhodnem dialogu lahko razčistili morebitne dvome, ki so ga privedli do tega ukrepa in tako preprečili, da bi tudi drugi podjetniki in gospodarstveniki sledili tej poti,” so v sporočilu še navedli v LMŠ.

Podjetniki se bojijo novih velikih obdavčitev

Družba Akrapovič se je namreč na četrtkovi skupščini odločila, da zaradi “negotovosti glede prihodnje davčne obravnave rezultatov poslovanja družbe v preteklih letih” izplača celoten bilančni dobiček v višini 32 milijonov evrov.

Akrapoviču bi lahko sledili tudi drugi podjetniki. “Ne morem z gotovostjo trditi, toda zagotovo bo temu sledil še marsikdo,” je generalni direktor in lastnik podjetja Duol Dušan Olaj danes dejal za STA, že v četrtek pa je v enem od svojih zapisov na Twitterju navedel, da se bo moral minister pri taki koalicijski pogodbi preimenovati v antiministra za gospodarstvo.

Olaj koalicijske napovedi glede predvidenih sprememb načina obdavčitve kapitalskih dobičkov ocenjuje kot siromašenje razvojnih potencialov podjetij. Koalicijski partnerji bi po njegovem prepričanju morali vedeti, kaj zapisati v koalicijsko pogodbo: “Gospodarstvo potrebuje predvidljive ukrepe, ne pa nekih šok terapij.”

Četudi vladna koalicija napovedane obdavčitve ne bo izvedla na način, kot je zapisan v koalicijski pogodbi, je po Olajevem prepričanju izvirni greh narejen. Zaradi političnih odločitev se že dela gospodarska škoda: “Pandorina skrinjica je odprta.”

Prvi mož in večinski lastnik Postojnske jame Marjan Batagelj je medtem opozoril, da je čas zelo negotov za celotno slovensko gospodarstvo in tudi podjetnike, predvsem zato, ker koalicijska pogodba ne govori tako nedolžno o načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov. “In ne gre se čuditi, da tisti, ki smo vplačali največ davka v državno blagajno, razmišljamo o selitvi podjetij v tujino in o tem, da si ne upamo odpirati novih delovnih mest, niti investirati. In kako lahko kdo reče, da je to prijazna država, če ima tako mačehovski odnos?” se sprašuje Batagelj.

Batagelj upa, da je Akrapovičeva poteza dovolj veliko in trezno opozorilo, da država v tej smeri ne bo nadaljevala in bo to tudi jasno zagotovila. “Ne more nekaj ljudi diktirati in ujeti celotno slovensko gospodarstvo v zanko davkov,” je še poudaril.

Gospodarska zbornica Slovenije medtem poziva vladno koalicijo k previdnosti in k vodenju takšne gospodarske politike, ki so jo vsi v gospodarstvu pričakovali glede na njihove besede pred volitvami. “Kar se dogaja zdaj, je diametralno nasprotje tega, kar smo iz ust politikov slišali pred nekaj meseci,” je za STA dejal Igor Knez z zbornice.

Dodal je, da je kapital plaha ptica in tako je treba tudi razumeti podjetnike, ki ustvarjen kapital vlagajo nazaj v podjetja. “Če se jim samo zagrozi z višjimi obdavčitvami, potem je težko ne razumeti tovrstnega odziva,” je poudaril Knez, ki pravi, da imamo danes dokaj jasno strukturo obdavčitve, ki je razmeroma stabilna.

Politika se bo po Knezovih besedah morala naučiti, da zapisane besede zelo bolijo, tudi če se ne uresničijo. “V zadnjih dneh smo dnevno dobili kar nekaj prošenj podjetnikov, da jim pomagamo preseliti podjetja, saj pričakujejo, da se bodo politične obljube uresničile. Razmišljajo o selitvi v Avstrijo, Hrvaško, četudi so tam davki malce višji, ampak vsaj vedo, pri čem so,” je še povedal.

Spodnje protestno pismo generalne direktorice GZS mag. Sonje Šmuc v zvezi z včerajšnjo izjavo Luke Mesca so z GZS posredovali Državnemu zboru RS in koalicijskim strankam!

Gospodarska zbornica Slovenije protestira!

V Sloveniji se pojavlja neracionalna ideja, da je delitev dobička med lastnike nezakonito in kriminalno dejanje. Vrh takega razmišljanja predstavlja včerajšnja izjava Luke Meseca na Tarči na TV Sloveniji, ki je na vprašanje, kako komentira izjavo družbe Akrapovič, da bodo zaradi davkov, kot so zapisani v koalicijski pogodbi, čisti bilančni dobiček selili v bolj predvidljivo poslovno okolje, odgovoril:

»… to je bolj izsiljevanje in izgovor. To ni nič drugega kot davčna utaja. Bolj kot njegovo obnašanje, ki je obsojanja vredno – človek je vzel koalicijsko pogodbo in rekel, »evo, sedaj jaz selim bilančni dobiček«, ki je bil subvencioniran s strani države. To ni nič drugega kot davčna utaja. In bolj kot to me skrbi odziv dela javnosti, ki to celo vzpodbuja in podpira. … pred dobrim desetletjem so nekateri na podoben način ploskali menedžerjem, ki so prevzemali državna podjetja, pa brez garancij, in ti ljudje so postali tajkuni …«

Ta absurdna izjava razkriva nepoznavanje temeljne zakonodaje s področja gospodarstva, kakor tudi nepoznavanje in nerazumevanje zakonitosti delovanja gospodarskega in družbenega sistema, kar je zlasti za poslanca nedopustno. Luka Mesec ni napadel samo Igorja Akrapoviča, temveč najuspešnejše slovenske gospodarstvenike, ki so ustvarili na tisoče delovnih mest in s svojim delom prispevali stotine milijonov v slovenski proračun in državni blagajni. Z retoriko, ki podjetnike postavlja v kontekst tajkunov, ustvarja nastrojeno, sovražno ozračje proti gospodarstvu.

A še bolj kot zavržena misel Luke Mesca nas je razočaralo, da se nihče od prisotnih koalicijskih partnerjev v včerajšnji oddaji na to nedopustno izjavo, ki zanika zakonitost slovenske zakonodaje in mednarodno prakso korporativnega upravljanja, ni odzval, kot bi se moral.

Na GZS se sprašujemo, ali to pomeni, da se je nova koalicija odločila z visokimi davki in dodatnimi obremenitvami izgnati slovenska podjetja in kriminalizirati njihove poslovne odločitve? Je to znak, da jih prihodnost slovenskega gospodarstva ne zanima?

GZS v imenu gospodarstva zahteva:

–       da se državni zbor opredeli do izjave Luke Mesca tako v svoji pristojnosti zakonodajne veje oblasti kot skozi prizmo kršenja etičnih načel;

–       da se koalicija od gospodarstvu sovražne ideje, ki jo predstavlja Luka Mesec, distancira in da s svojimi dejanji potrdi, da podpira hitrejši gospodarski razvoj v Sloveniji v dobro vseh državljank in državljanov.   

mag. Sonja Šmuc
generalna direktorica GZS

Zadnje novice

Sorodne vsebine