6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Gospodarstveniki ugotavljajo, da konkurenčnost in produktivnost padata

Predsednik SDS Janez Janša se je skupaj s poslanko SDS Suzano Lep Šimenko in županom občine Kidričevo v sredo, 23. maja 2018, na Kidričevem sestal z nekaterimi uspešnimi gospodarstveniki Spodnjega Podravja.

 

Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, sicer pa direktor uspešnega izvoznega podjetja Boxmark Lether je v pogovoru naštel premnoge težave, s katerimi se soočajo slovenski podjetniki. Po njegovih besedah zaposleni zahtevajo vedno višje plače ob manjših obveznostih, to pomeni, da jih delodajalci za manj produktivnega dela plačujejo več, zato podjetja postajajo nekonkurenčna, kar se negativno odraža pri kupcih oz. naročnikih storitev.

Nekatera podjetja so proizvodnjo že pričela seliti v tujino, predvsem v države južno od nas, kjer je delo cenejše. Gospodarstvo je krava, ki se jo molze, kolikor se da, pozablja pa se, da je to kravo potrebno tudi nahraniti, opozarjajo podjetniki in dodajajo, da smo prišlo do točke, ko gospodarstvo tudi ob 5 % gospodarski rasti več ne bo zmoglo. Trobiš je kot primer navedel zaposlitev Šveda, ki ga morajo v Sloveniji plačati 30 % več kot na Švedskem, da na koncu dobi 20 % manjšo plačo, kot bi jo dobil tam.

Soočajo se s pomanjkanjem delovne sile, takšne kadre, kot jih potrebujejo, so iskani povsod po Evropi, povpraševanja po strokovnih kadrih so visoka, zato so potrebne davčne vzpodbude in spremembe delovnopravne zakonodaje. Socialno kapico označujejo kot ključen ukrep, ki je bil do sedaj vedno preslišan, je pa nujen, da se zaustavi odhod najboljših kadrov v tujino.

Zastrašujoče je, pravijo gospodarstveniki, da državo praktično vodijo sindikati javnega sektorja. Hkrati pa se sprejemajo ukrepi socialne politike, da se ljudem enostavno ne splača več delati. Gospodarstveniki pozivajo tudi k spremembam šolskega sistema, uvajanju vajeniškega sistema, vzpodbujanju poklicnih programov, da se nam v prihodnosti ne bo zgodilo, da ne bomo več imeli vodovodarjev, elektrikarjev, mehanikov in podobnih poklicev, katerih pomena se začnemo zavedati šele, ko njihovo storitev nujno potrebujemo.

Predsednik SDS Janez Janša je v pogovoru izpostavil nekatere bistvene poudarke iz programa SDS, ki zadevajo gospodarstvo: znižanje davkov, prispevkov in trošarin, uvedba socialne kapice, ukinitev davčnih blagajn, sistem pavšalne obdavčitve, privabljanje investitorjev, debirokratizacija.

Spomnil je na leto 2007, ko je vlada zmanjšala število vpisnih mest na družboslovnih fakultetah in povečala vpis za tehničnih in naravoslovnih smereh. Zgodil se je silen upor s strani obeh Univerz, Pahorjeva vlada je kasneje razmerje med naravoslovjem in družboslovjem ponovno prevesila v prid družboslovja. SDS je v tem mandatu dvakrat vložila zakon o vajeništvu, ki je bil zavrnjen, sprejet je bil pa nek popačen vladni predlog, ki ni funkcionalen in je samemu sebi namen.

Družba potrebuje ljudi, ki delajo z glavo, in ljudi, ki delajo z rokami. Janša je prepričan, da če je družba normalno urejena, je lahko nekdo bogat tudi, če je priden z rokami. Vsak je za nekaj dober in vsi smo lahko popolnoma izenačeni. Na ta način moramo zadeve predstaviti mladini, po eni strani preko šolskega sistema, po drugi strani preko medijev, da ne bodo poročali samo o stavkah in stečajih, ampak o dobrih praksah.

Politika »bolj si produktiven, bolj si obdavčen« je politika, ki vodi v napačno smer, je prepričan Janša. Ampak to se da zelo hitro spremeniti, je še zatrdil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine