6.9 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Gospodarski minister Počivalšek z evropskimi kolegi za dodatno zaščito potrošnikov

Piše: STA

Evropski ministri, pristojni za varstvo potrošnikov, so v torek razpravljali o zaščiti potrošniških pravic. Slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v luči digitalizacije in krepitve čezmejnega spletnega nakupovanja izpostavil potrebo po dodatnih rešitvah za zaščito potrošnikov, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Ministri so med drugim razpravljali o operativnih prednostnih nalogah nove agende za potrošnike kot izhodišč za politično razpravo o potrošniški politiki in načinov pristopanja h gospodarstvu. Pri tem so se oprli tudi na zaključke delavnic evropskega potrošniškega vrha, na katerem je v ponedeljek sodeloval tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Ključni dejavnik politike varstva potrošnikov je uravnotežen in usklajen pristop na ravni EU, je prepričan Počivalšek. Hitri, učinkoviti, pravočasni in skupni ukrepi, ki temeljijo na vključevanju in sodelovanju, so potrebni za zagotavljanje podpore notranjemu trgu in oblikovanju javne politike.

Po mnenju Slovenije uvedba digitalizacije in z njo čezmejne dejavnosti spletnega nakupovanja zahteva dodatne rešitve za zaščito potrošnikov. To je mogoče zagotoviti preko mreže za varstvo potrošnikov, mreže evropskih potrošniških centrov, nacionalnih deležnikov na podlagi sodelovanja, izmenjevanja in učinkovitega ukrepanja v primeru kršitev, k čemur je pripomogla nova uredba o sodelovanju med nacionalnimi organi, pristojnimi za varstvo potrošnikov, je menil Počivalšek.

Slovenija zato v okviru digitalizacije močno podpira revizijo direktiv o potrošniških kreditih in o splošni varnosti proizvodov ter pogajanja o aktih o digitalnih storitvah in o digitalnih trgih. Cilj naj bi bil povečanje zaščite potrošnikov s poudarkom na novih digitalnih proizvodih, novih spletnih dajalcih kreditov in nadgradnji varnostnih pravil za digitalne platforme.

“Za varen in nemoten prehod na zeleno in digitalno je potrebno potrošnike opolnomočiti, da s svojimi nakupi spodbujajo trajnostno proizvodnjo in potrošnjo. Vendar pri tem poudarjamo pomen organizacije izobraževanj in osveščanj potrošnikov, spodbujanje delovanja potrošniških organizacij na ravni EU ter okrepitev pristojnih organov,” je dodal slovenski minister.

Počivalšek je predstavil tudi prednostne usmeritve na področju varstva potrošnikov za čas slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Slovenija si bo po njegovih besedah prizadevala za močno, enotno in učinkovito EU, ki se bo zmožna spoprijeti z notranjimi in zunanjimi izzivi, v iskanju ustreznih rešitev za državljane EU.

“Naš cilj je notranji trg narediti bolj odporen in konkurenčen, s poudarkom na razvoju digitalnih in zelenih dimenzij. V sodelovanju z Evropsko komisijo in državami članicami se bomo osredotočili na oblikovanje usklajene evropske potrošniške politike v smeri izboljšanja varstva pravic potrošnikov in njihovega zaupanja, olajšanja prehoda na krožno in digitalno gospodarstvo ter učinkovitega spopadanja z izzivi pandemije covida-19,” je napovedal.

Slovenija bo tudi nadaljevala s pogajanji o paketu digitalnih storitev in o predlogu o umetni inteligenci, kar bo potrošnikom zagotovilo nižje cene, več izbire in večjo varnost, s poudarkom na učinkovitem izvrševanju njihovega pravnega varstva ter povečanja mednarodnega sodelovanja za ozaveščanje tako potrošnikov kot podjetij, so še sklenili na gospodarskem ministrstvu.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine