16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Gorenak: Veronika Cukrov izvaja nad študenti PF v Ljubljani cenzuro, kakršne ni izvajala niti nekdanja Udba

V starih svinčenih časih pred letom 1990 je veljalo pravilo (ne vem, da bi bila zadeva uzakonjena), da je moral vsak založnik ali izdajatelj kakršne koli publikacije nekaj izvodov le-te najprej poslati Udbi. Če so tam ugotovili, da je vse »na liniji«, so dovolili razmnoževanje in distribucijo. To je seveda veljalo za vse. Če pa so pri Udbi ugotovili, da posamezen avtor ali tekst »ni na liniji«, so predlagali tožilcem, da razmnoževanja in distribucije takega izdelka ne dovolijo, nakar so ga zasegli – po domače se je reklo, da je šel tak izdelek »v bunker«. Večina piscev in urednikov je bila seveda »na liniji« in težav ni bilo, se je pa zgodilo, da je kakšna publikacija pristala tudi »v bunkerju«. Morda boste rekli, da takih postopkov danes ni več. Motite se – seveda so.

 

Sredi marca letos sta v kontakt z mano stopila dva študenta Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in sta me prosila, ali sem v vlogi poslanca Državnega zbora RS pripravljen dati intervju za njihov študentski spletni časopis PAMFIL. Naj že tukaj takoj povem, da spletni časopis PAMFIL ni povezan s pravno fakulteto v Ljubljani. Ima pa PAMFIL skrivnostno “mentorico”, kot ji pravijo študentje. Gre za Veroniko Cukrov. V intervju sem privolil, opravila sta ga dva študenta (njunih imen namenoma ne izpostavljam, vem pa, kdo sta). Njun pisni izdelek sem pred objavo prebral, ker pripomb praktično nisem imel, sem dovolil objavo.

Konec maja letos pa je sledilo presenečenje. Študenta sta me obvestila, da njihova mentorica (Veronika Cukrov) zahteva, da posamezne stavke v intervjuju črtata, češ da so žaljivi. To sta tudi storila, zato sta me prosila za ponoven pregled in novo dovoljenje za objavo. Ker sem ocenil, da je Veronika Cukrov grobo posegla v tekst brez kakršne koli pravne podlage, intervjuja nisem dovolil objaviti, kar sta študenta sprejela z razumevanjem.

Z Veroniko Cukrov sem vzpostavil elektronsko komunikacijo in jo vprašal, kje je pravna osnova za tak poseg v besedilo intervjuja, toda na moje elektronsko sporočilo ni odgovorila. Je pa na spletnih straneh PAMFIL skrivnostno izginila.

Glede na to, da PAMFIL ni povezan s pravno fakulteto v Ljubljani, ampak je avtonomno elektronsko glasilo študentov pravne fakultete v Ljubljani, se sprašujem, zakaj študentje (tudi bodoči sodniki) dovolijo tovrstno cenzuro Veroniki Cukrov. Intervju v izvirni obliki prvič objavljam v celoti v nadaljevanju. Cenzurirani deli pa so navedeni z odebeljenim tiskom in so podrčrtani. Mnenje o tem, ali sem bil do koga žaljiv ali ne, pa si ustvarite sami.

Vsebino intervjuja si lahko preberete TUKAJ.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine