20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Golobičeve lovke se ovijajo okoli Damijana: Namesto torbice ga spremlja Stojan Pelko!

Da je politični projekt KUL operativno voden s strani Gregorja Golobiča in njegovih najožjih političnih sopotnikov – Bogdana Biščaka in Stojana Pelka – pove podatek Požareporta, da Jožeta P. Damijana na političnih pogovorih spremlja prav Pelko. Slednji je imel pred tem pomembno vlogo v večih strankah levice: skrbel je, da je bila vedno na pravi liniji SAB, po volitvah 2018 je ravno on prepričal Mira Cerarja, da je SMC vstopila v levo koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca, ki je nato klavrno propadla. Damijan se sicer izogiba odgovoru na vprašanje, katere poslance konkretno mu je sploh že uspelo pridobiti na svoj stran, da bi z nezaupnico uspel zrušiti vlado in se samooustoličiti kot novi mandatar: “Iz razumljivih razlogov ne komentiram nobenih aktivnosti in vsebine pogovorov do konca tega procesa. Tak je moj odgovor vsem medijem.” 

 

Znano je, da sta tako Zdravko Počivalšek, prvak stranke SMC, kot tudi Matej Tonin, sicer prvak stranke NSi, nedavno že zavrnila povabilo k sodelovanju v nekakšni novi “lokostrelski” druščini KUL (koaliciji ustavnega loka), ki se vzpostavlja kot alternativa aktualni vladi Janeza Janše. Marksist, ki med drugim nasprotuje skupni valuti evro Jože P. Damijan, in ki se v slovenski javnosti predstavlja za nekakšno vzhajajočo zvezdo politične levice, je tako ostal brez dveh pomembnih strank, ki se očitno ne bosta pridružili njegovemu vladnemu eksperimentu, v katerem so zaenkrat štiri leve opozicijske stranke: SAB, Levica, SD in LMŠ. Na preizkušnji je tudi DeSUS. Tako v SMC, kot tudi v NSi so dali Damijanu jasno vedeti, da v času hude epidemije ni čas za politična preigravanja, saj so na kocki tako zdravje in življenja ljudi, kot tudi slovensko gospodarstvo. Samooklicani bodoči premier je ob tem že pohitel z zatrjevanjem za marginalni režimski tednik Mladino, da že ima na voljo 46 poslanskih glasov, kar je ključno za Janševo strmoglavljenje in njegovo zamenjavo s samim seboj. S takšnim številom glasov bi bilo namreč mogoče izvesti konstruktivno nezaupnico ter vzpostaviti novo vlado, poroča Požareport.

Za vsem skupaj seveda stojijo levi oblastihlepni interesni centri moči, ki se po izgubi pozicije s strani svojih ljubljencev, nahajajo v nekakšni abstinenčni krizi. Na njihovi strani so tudi osrednji slovenski mediji, saj dramatično propadajo njihovi dosedanji poslovni modeli. Srčno namreč upajo, da jim bo s pomočjo različnih finančnih fondov, ki se napajajo iz skupnega državnega proračuna, tovariško priskočila na pomoč nova levičarska vlada.

Golobičevi bi pojedli ostale stranke na levici
Ob tem pa se pojavlja vprašanje, zakaj Damijan že enkrat ne zamenja Janše, če so pogoji za vzpostavitev “lokostrelske” koalicije izpolnjeni? Dejstvo je namreč, da pri svojih partnerjih, katerih sodelovanje naj bi že imel zagotovljeno, v resnici ne uživa potrebnega zaupanja. Med drugim ga Damijanu ne izkazuje propadli premier Marjan Šarec, prvak LMŠ, ki sicer na spletu zelo rad tolče po aktualni vladi in predsedniku vlade Janši. Šarec se namreč boji, da ko bo Damijan enkrat ustoličen, zanj v prihodnje ne bo več mesta na tej ugledni (premierski) funkciji. Mesto predsednika vlade namreč prinaša številne privilegije, varnostnike, mične piarovke itd. Zaradi vsega navedenega bi se prav lahko zgodilo, da bi se Damijan navkljub drugačnim zagotovilom, utegnil dodobra “ugnezditi” na Gregorčičevi ulici in ga od tam ne bi bilo več mogoče pregnati, ker bi postal novi ljubljenec globoke države.

Od leve proti desni: Milan Kučan (šef globoke države), Gregor Golobič (glavni operativec) in del članov zarotniške ekipe, ki želi za vsako ceno zrušiti uspešno desnosredinsko vladno koalicijo. (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Verjetno bi zanj, znani stric iz ozadja, ki sliši na ime Gregor Golobič, ustanovil tudi novo stranko. Znano je tudi, da Stojan Pelko, sicer dolgoletni zvesti Golobičev politični sopotnik, že spremlja Damijana na njegovih političnih snidenjih s prvaki drugih političnih strank, ki bi zlahka pogoltnile vidne poslance Šarčeve LMŠ kot sta na primer Jani Möderndorfer ali pa Brane Golubović. Takšna situacija pa bi botrovala bliskovitemu koncu Šarčeve politične kariere na državni ravni. Damijan je ob tem sicer že zagotavljal, da je zgolj v vlogi “buldožerja”, in da po smrti “muhe enodnevnice” po imenu KUL, svoje politične kariere ne misli nadaljevati z novo politično stranko. Vendar pa Šarec upravičeno dvomi v njegovo resnicoljubnost. Damijanu pa ne zaupa več niti prvakinja stranke SD Tanja Fajon. V primeru “lokostrelske” koalicije bi Fajonovi namreč preostalo le kakšno ministrstvo, verjetno tisto za zunanje zadeve, kar bi pomenilo njen povratek iz Bruslja, kjer kot evropska poslanka zasluži vsaj 15 tisoč evrov na mesec, medtem ko bi imela kot ministrica v Sloveniji kar petkrat nižjo plačo. Do konca evropskega mandata ji namreč manjkata še 2 leti in pol. Zagotovo ne gre pričakovati, da bi se takšnemu denarju kar tako odpovedala. In če bi na to že pristala, bi jo čakalo težaško garanje oziroma spopadanja z epidemijo ter njenimi posledicami.

Trenja med LMŠ ne SD ne potekajo le med prvakoma strank Šarcem in Fajonovo, ampak tudi v močvarah politično-obveščevalnega podzemlja
Sama sicer kotira najvišje, to je na mesto predsednice vlade, zato njena domnevna podpora Damijanu kot bodočemu “prehodnemu” mandatarju, ni najbolj logična. Razen če ima gospa težave s shizofrenijo. Na vrhu stranke SD se sicer že širijo govorice, da bi bilo najbolje počakati do konca rednega mandata aktualne vlade oziroma počakati, da se Janševa koalicija sama skuha v trenutni koronakrizi, ko se je prisiljena spopadati z epidemijo novega koronavirusa. Spopad za prevlado med LMŠ in SD pa ne poteka le med Šarcem in Fajonovo, marveč tudi na bolj subtilni politično-obveščevalni ravni. Gre za boj med Damirjem Črnčecem (LMŠ) in Sebastjanom Selanom, slednji je znan tudi kot osebni svetovalec Fajonove. Tako Črnčec kot Selan sta sicer bivša direktorja Sove. Črnčec naj bi si sicer prizadeval za prodor v krog Golobičevih ljudi, a mu ta ravno ne zaupa. Znano je tudi, da je Selan poslovno močnejši, še zlasti v povezavi z Bojanom Petanom, ki ima pod seboj DZS in Dnevnik ter ima vezi na “stari udbovski levici”. Kot je že bilo tudi ugotovljeno, je Selan tudi “inštruktor” poslanca SD Matjaža Nemca, ki je predsednik Knovsa.

Epski spopad za prevlado med LMŠ in SD, se odvija tudi v temačnem podzemlju, med bivšima direktorjema SOVE Damirjem Črnčecem in Sebastjanom Selanom. (Foto: sta)

Za svetovanje Nemcu sicer skrbi tudi bivši novinar časnikov Delo in Dnevnik Dejan Karba, ki je trenutno tudi politični operativec Nemčeve stranke. Črnčec pa sicer slovi kot nekdo, ki naj bi na ljubljanske proteste iz tujine uvažal pripadnike skrajne levičarske Antife. V vsej tej igri pa je tudi že pravi veteran med strici iz ozadja – Drago Kos, sicer znan tudi kot kriminalist in nekdanji predsednik KPK. Za Kosa se sicer govori, da si želi “kraljevsko” funkcijo med strici iz ozadja. Pri Damijanu sta z Golobičem sicer našla skupno točko, vendar pa ima Kos določene prednosti. Znano je na primer to, da ima ključen vpliv na PRO PLUS, torej na POP TV in Kanal A, in sicer kar preko svoje žene Tjaše Slokar Kos, ki je tudi direktorica obeh kanalov. Poleg tega ima Kos tudi odlične veze v policiji, v policijskih vrstah, vsaj med starejšimi policisti, pa naj bi nekdanji predsednik KPK simboliziral in užival “božansko” avtoriteto. Kos naj bi imel tudi dobre vezi v DeSuS-u. Je pa res, da Golobič pred njim prednjači s svojim dostopom do velikih finančnih sredstev. Kos slovi tudi po tem, da ga na levici kaj preveč ne marajo, saj pa pri levičarjih vzbuja strah in trepet.

Kot v kakšni romantični sicilijanski mafijski zgodbi: Ljubezen se ne konča pri denarju in politiki, Drago Kos je bil tudi poročna priča Damijanove žene
O Damijanu, o katerem smo že večkrat poročali, je težko povedati kaj dobrega. V preteklosti se je sicer razglašal za “mladoekonomista”, zagovornika “neoliberalnih” ekonomskih idej, med katerimi je zagovarjal tudi enotno davčno stopnjo pri obdavčitvi bruto plač. Prizadeval si je torej za razbremenitev najbolj produktivnega dela družbe. Damijan je vmes zamenjal strani in se prestavil na drugo stran, na stran gospodarskih omrežij, prepletenih s politiko tranzicijske levice. Sedaj ga želijo zavihteti na oblast, da bi jim z državnimi posli zagotovil nadaljnjo eksistenco in z visokimi davki ubijal preostali del gospodarstva. Kakšen ekonomist je v resnici, pa je v preteklosti že pokazal tudi s svojim pogledom na skupno evropsko valuto, ki jo vidi kot fašistično, in ki bi jo bilo potrebno ukiniti. “Evro je fašističen v prisili/potrebi po njegovi implementaciji. Evro predstavlja originalni greh vseh problemov Evropske unije,” je poudaril. O njegovi talentiranosti se je pred časom razpisal tudi ameriški Bloomberg. V preteklosti se je namreč preizkusil kot kandidat za guvernerja Banke Slovenije, a je klavrno propadel.

Poroka Jožeta P. Damijana, kjer je bil Drago Kos poročna priča (Foto: Nova24TV)

Problematičnega “strokovnjaka” ekonomije pa so se dotaknili tudi v ameriškem medijskem velikanu Bloomberg. Ta je problematiziral dejstvo, da se lahko v Sloveniji na funkcijo za guvernerja Banke Slovenije prijavi kdorkoli. Kot so pametno ugotovili, pa lahko Damjan s svojimi idejami škoduje samo v domačem okolju, medtem ko bi njegove svetovljanske ideje o koncu evra kot skupne valute izgledale kot boj Don Kihota z mlini na veter. V Bloombergu pa niso pozabili omeniti niti Damjanovih težav s kupovanjem francoskih frankov, s katerimi si je skopal lastno finančno luknjo. Damijan bi potemtakem kot strokovnjak lahko svetoval kvečjemu kakšnemu marksističnemu “gospodarskemu čudežu” kot sta Venezuela ali pa Severna Koreja. Je pa zanimiv, sicer malce bolj “rumen” podatek, da je bil Kos tudi poročna priča Damijanove žene. Tesne politične in gospodarske vezi se, potemtakem v balkanskem oziroma sicilijanskem mafijskem slogu, prepletajo tudi s familiarnimi. Z novinarskim vprašanjem pa smo se obrnili tudi na samega Damijana. Zanimalo nas je, če lahko poimensko navede katere glasove poslancev ima na voljo, na kar nam je odvrnil: “Iz razumljivih razlogov ne komentiram nobenih aktivnosti in vsebine pogovorov do konca tega procesa. Tak je moj odgovor vsem medijem.”

Domen Mezeg

Zadnje novice

Sorodne vsebine