23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Golob zaradi odstopa številnih tajnikov v volilnih komisijah priznal: “Imamo težave!”

Piše: C. R. 

O tem, da ima Državna volilna komisija velike težave, smo danes že poročali. Sedaj je to priznal tudi sam predsednik DVK Peter Golob. 

Volilne komisije so se danes na strokovnem posvetu v sklopu priprav na junijske volitve v Evropski parlament, ki ga je pripravila Državna volilna komisija (DVK), dotaknile tudi aktualnih izzivov. Predsednik DVK Peter Golob je pozval k izvedbi evropskih volitev na pravilen in zakonit način, so sporočili z DVK. Kot je uvodoma dejal Golob, po eni strani podpira prizadevanja sodnikov in zaposlenih na upravnih enotah, ki so hkrati tudi tajniki volilnih komisij, pri zahtevah za ureditev njihovega položaja. Po drugi strani pa se morajo po njegovem opozorilu vsi skupaj zavedati pomena volitev in uresničevanja volilne pravice, so sporočili z DVK. Po njegovih besedah je treba izpeljati volitve, ohraniti državotvorno držo in ostati zavezan pravni državi. Glede na to je vse, ki sodelujejo pri izvedbi volitev, pozval, da izpeljejo volitve na pravilen in zakonit način.

Novoimenovani direktor službe DVK Igor Zorčič je v nagovoru izpostavil pomen volitev, ki so vgrajene v temelj vsakega demokratičnega sistema. Vsi pristojni za organizacijo in izvedbo volitev morajo po njegovih besedah svojo vlogo odigrati vestno in pošteno, obenem pa morajo biti v volilnem procesu aktivni tudi tako, da ga vedno znova izboljšujejo in sproti odpravljajo morebitne napake. “Službo DVK prevzemam v težkem času, ko smo soočeni z odstopi nekaterih tajnikov in njihovih namestnikov ter z napovedjo bojkota sodnikov v volilnih organih. Tega ne razumem, saj so volitve oz. volilni proces ločene od opravljanja sodniške službe,” je izpostavil. Sodniki kot predsedniki volilnih komisij po njegovem mnenju dajejo večjo legitimnost izvedbi volitev. Glede na to ga čudi “njihova napoved, da bodo ogrozili uresničevanje volilne pravice, ki je ena temeljnih človekovih pravic”. Stavkovnih zahtev, ki jih sam sicer podpira, ni mogoče utemeljevati na račun volilne pravice in volitev, je opomnil. V nadaljevanju je povedal, da zaenkrat še niso zagotovljena zadostna finančna sredstva za izvedbo volitev, zato bo ureditev tega vprašanja ena njegovih prvih nalog na mestu direktorja službe DVK. Zavzemal se bo za čim boljšo dostopnost volivcev do volišč in si prizadeval, da se volišča čim bolj približa volivcem oziroma da bo mreža volišč dovolj razvejana, da se slehernemu volivcu omogoči udeležba na volišču. Prav tako se bo soočil z izzivom nedavnega odstopa tajnikov volilnih komisij z območja Ljubljane in njihovih namestnikov. Zagotovil je, da bo tajnikom prisluhnil in pomagal pri reševanju njihovih morebitnih težav pri volilnih opravilih. Ob tej priložnosti je pozval vse sodelujoče v volilnih procesih, naj podajo svoje predloge in pripombe, da bi lahko skupaj izboljšali postopek izvedbe volitev.

Dozdajšnji direktor službe Dušan Vučko je več kot 200 udeležencem posveta predstavil značilnosti evropskih volitev, način določanja volišč in imenovanja volilnih odborov ter posebnosti glasovanja in ugotavljanja izida volitev v Evropski parlament. Namestnica direktorja Karolina Lužar pa je pojasnila, kaj vse potrebujejo tajniki volilnih komisij in njihovi namestniki za nemoteno izpeljavo volilnih opravil.

DVK je lani imenovala nove sestave osmih volilnih komisij volilnih enot in 88 okrajnih volilnih komisij. Današnji posvet je bil zato obenem priložnost za spoznavno srečanje. Udeležencem posveta pa se je predstavil tudi Zorčič, ki bo mandat nastopil 1. februarja.

Po naših informacijah pa je Zorčič še vedno občinski svetnik v Brežicah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine