21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Golo dejstvo: Predsednik SDS Janez Janša 7020 glasov, poslanska skupina DeSUS 3095 glasov

Za 90 poslanskih mest se je na letošnjih državnozborskih volitvah potegovalo 1631 kandidatov in kandidatk. Absolutni rekorder po številu prejetih glasov volivk in volivcev je predsednik SDS Janez Janša. V svojem volilnem okraju Grosuplje, v katerem je bil izvoljen na prav vseh dosedanjih volitvah v državni zbor, je tokrat prejel 7020 glasov oziroma 39,30 odstotka.

In kaj pokažejo številke, ko njegov rezultat primerjamo z najmanjšo koalicijsko poslansko skupino, to je poslansko skupino DeSUS? Pet poslancev, ki jo sestavljajo, je skupaj dobilo 3095 glasov – natančneje, Franc Jurša jih je dobil 820, Jurij Lep 757, Robert Polnar 635, Branko Simonovič 510 in Ivan Hršak 373!

Še dokaz več, torej, da imamo v Sloveniji izkrivljen volilni sistem, ki nujno terja spremembe. Državljani in državljanke se tako, še posebej po zadnjih državnozborskih volitvah, upravičeno sprašujejo, zakaj njihova volja ni upoštevana in zakaj so pred državnozborskimi vrati ostali mnogi kandidati, ki so dosegli veliko boljše rezultate kot zgoraj našteti poslanci DeSUS. Posledično volivci in volivke v vedno manjšem številu prihajajo na volišča, upada pa tudi njihovo zaupanje v politiko, na kar je v preteklosti že opozoril prav predsednik SDS.

Tako pa je stranka DeSUS danes ponovno koalicijska stranka, njuna predstavnika sta zasedla ministrski mesti za obrambo ter kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – in to kljub temu da so njeni poslanci skupaj dobili zgolj 3095 glasov, celotna stranka pa 43.889 glasov oziroma 4,93 %.

Zadnje novice

Sorodne vsebine