11.8 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Godčeva: SDS potrdila evidentirane kandidate za predčasne volitve, pušča pa odprte možnosti za resne pogovore z drugimi strankami

Izvršilni odbor SDS je danes potrdil evidentirane kandidate za predčasne volitve, tako da imajo oblikovane volilne štabe tudi po okrajih, puščajo pa odprte možnosti še za resne pogovore z drugimi strankami, je po seji odbora povedala podpredsednica stranke Jelka Godec. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je dejal, da so njihova vrata odprta.

 

Po neuradnih informacijah naj bi SDS poslala vabila za pogovore potencialnem koalicijskim partnerjem.

Na vprašanje, ali bodo to storili, je Godčeva odgovorila, da so bili vedno odprti za te zadeve in ni nobenih težav.

Vodja poslanske skupine Krivec je ob odhodu v izjavi pojasnil, da so dali na mizo vse mogoče opcije, niso pa sprejeli nobenih odločitev, saj bodo počakali, da se tudi druge stranke odločijo. Za zdaj SDS dela naprej na pripravah za volitve, vse končne odločitve pa bodo sprejeli, ko bodo dobili povratne informacije od drugih strank.

Spomnil je, da so imeli vrata vedno odprta, treba pa je najti konkretne sklepe pri drugih strankah in na osnovi tega bodo lahko resno odločitev v nadaljevanju sprejeli tudi v SDS.

Volilni štab in kandidature imajo po besedah Krivca formirane že pol leta, danes so popolnjevali le še manjkajoče. Glede drugih strank pa je dejal: “Vrata pri nas so odprta, zdaj so oni na potezi. Nismo mi v preteklosti izključevali, ampak kdo drug. Zdaj je on na potezi, da naredi nek korak.”

Na vprašanje, ali je njihov pogoj, da potencialni vladi predseduje prvak SDS Janez Janša, je Krivec odgovoril, da je po njegovem mnenju oz. kar njega zadeva, to edina opcija – ali pri zdajšnjih volitvah ali v nadaljevanju. “Mi v tem trenutku boljšega kandidata nimamo, zaenkrat pa smo še vedno največja stranka z največ poslanci. Mislim, da kakšna druga opcija v tem trenutku ne pride v poštev,” je pojasnil.

Zatrdil je, da glede morebitnega oblikovanja nove vlade nimajo nobenih pomislekov. Poudaril pa je, da mora biti vlada trdna, s polnimi pooblastili, in končati mandat, torej ne govorijo o nobeni začasni vladi. Po njegovih besedah namreč še vedno veljajo rezultati volitev, SDS ima legitimen rezultat in na osnovi tega lahko s tem tudi nadaljujejo. “A je to odvisno predvsem od drugih partnerjev, ne toliko od nas,” je dejal.

Na kratko sta se pred novinarji ustavila še poslanca SDS Branko Grims in Zvonko Černač. Na vprašanje, ali bodo v stranki šli na volitve ali sestavili novo vlado, je Grims odvrnil, da “eno so želje, drugo je realnost”. Osebno pa si zelo želi na volitve, je dodal.

Po besedah Černača se stranka intenzivno pripravlja na volitve, imajo evidentirane kandidate, programsko pa da so pripravljeni že nekaj časa. A kot pravi, so v politiki vse možnosti vedno odprte.

Janša izjav po seji izvršilnega odbora ni dal.

Do pogovorov o morebitni novi koaliciji je prišlo po ponedeljkovem odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja. DZ se je z njegovim odstopom seznanil v sredo, vladi pa je s tem prenehal mandat.

Zadnje novice

Sorodne vsebine