12.9 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Globoka država nabila SMC na nož: Nataša Pelko vso krivdo okoli “nepravilnosti” povezanih z maketo 2. tira prevalila na okoljskega ministra Lebna

Policija je po razkritih emailih v povezavi z izdelavo makete drugega železniškega tira Divača-Koper prejela kazensko ovadbo, ki jo je vložila skupina strokovnjakov. Medtem pa Nataša Pelko vso krivdo za afero z maketo prelaga na takratnega vodjo projekta in sedanjega ministra za okolje Jureta Lebna.

Skupina strokovnjakov, ki je prejšnji teden na nepreglednost pri financiranju drugega tira opozarjala na komisiji DZ za nadzor javnih financ je po poročanju STA vložila kazensko ovadbo zoper ministra za okolje “Jureta Lebna, Petra Gašperšiča ter vodstvi direkcij za ceste in za infrastrukturo kot kriminalno združbo, ki je zavajala nadrejene in slovensko javnost z lažnimi podatki o milijardnem projektu drugi tir.”

Poleg naštetih se na seznamu ovadenih nahaja še državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler, vodstvo družbe 2TDK in člani nadzornega sveta omenjenega državnega podjetja. Eden od članov skupine, ki je podala prijavo je tudi Jože Duhovnik iz strokovne skupine Dvotirna proga projekt 4km. Ta je v oddaji na POP TV  povedal, da je bilo iz predstavljenega investicijskega programa razvidno, da “se je vseskozi sistematično zavajalo, popravljalo in prirejalo podatke”.

Zaradi izkrivjlanja podatkov nastalo več ko 1,5 milijarde evrov gospodarske škode
Odgovornim očitajo kazniva dejanja “velike goljufije in lažnega predstavljanja ter zavajanja javnosti z veliko premoženjsko škodo in oškodovanjem javnih financ”. Po mnenju ovaditeljev naj bi povzročena gospodarska škoda, ki je nastala zaradi izkrivljanja podatkov znašala med 1,5 milijarde in dvema milijardama evrov.

Ravno tako pa se brusijo noži znotraj SMC, kjer je nekdanja vodja službe za komuniciranje na ministrstvu za infrastrukturo Nataša Pelko, sicer pa v preteklosti članica večih strank (Zares, Pozitivna Slovenija) zvalila krivdo za vse na ministra Lebna, ta je namreč v preteklosti s prstom kazal nanjo. V pismu, ki ga je Pelkova naslovila na nadzorni svet in celotno vodstvo podjetja 2TDK, kjer je trenutno zaposlena, je zapisala, da je delala izključno po navodilih takratnega ministra Gašperšiča in vodje projekta Lebna, oba člana SMC.

Pelkova zanika vso odgovornost in za napake krivi Lebna
Pelkova je ob tem kategorično zanikala kakršnokoli vpletenost v zvezi z maketo. Po njenih navedbah ni sodelovala pri dogovarjanju o maketi, ni vedela kdo se je na razpis prijavil, ni vedela kdo je na koncu bil izbran in tudi ni sodelovala z agencijo Futura preko katere naj bi se prelivala sredstva za financiranje predvolilne kampanje stranke SMC.

Kakor se je izkazalo po informacijah, ki so prišle v javnost prejšnji teden, naj bi bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Posel že preiskuje policija, predsednik SMC Miro Cerar pa je za javnost sporočil, da bodo v stranki politično odgovornost za “domnevno” kazniva dejanja pri poslu “ugotavljali po končani kriminalistični preiskavi.”

R. O./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine