16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Globoka država deluje, sodstvo ji pri tem pomaga! Miro Senica lahko spet prosto razpolaga s svojim premoženjem …

Celjsko okrožno sodišče je poskrbelo, da bo zloglasni ljubljanski odvetnik Miro Senica lahko spet prosto razpolagal s svojim premoženjem, saj je za kar tri leta v predal pospravilo njegov primer, dokler ni zastaral. Še več! Na Okrožnem sodišču v Celju v vsem tem času niso končali niti predobravnavnega naroka! Za piko na i pa proti Senici še vedno potekata dva kazenska postopka zaradi pranja denarja, zato je odmrznjenje večmilijonskega premoženja razvpitega ljubljanskega odvetnika naravnost škandalozno. A je celjska sodnica Mojca Turinek našla pravno luknjo ter pod pretvezo, da gre pri Senici za načelo odvetniške zasebnosti, poskrbela, da se iz spisa umakne vse dokaze, ki so jih kriminalisti pridobili v hišnih preiskavah na domu in v pisarni odvetnika Senice.

Po petih letih so Miru Senici, zloglasnemu ljubljanskemu odvetniku, ki že več let intimno prijateljuje s propadlo političarko Katarino Kresal, odmrznili večmilijonsko premoženje, ki zaobjema njegove luksuzne nepremičnine v Ljubljani in na Obali, lastništvo odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki, osebne bančne račune ter drugo premoženje, razkriva Siol.net.

Odločitev Okrožnega sodišča v Celju, da odmrzne premoženje Senici, je naravnost škandalozna, saj proti Senici še vedno potekata dva kazenska postopka zaradi pranja denarja, zaradi tega pa mu grozi večletno bivanje za rešetkami in plačilo visoke kazni. Senica je sicer v slogu slovenskih tajkunov del premoženja že pred zasegom prepisal na Kresalovo, ki je sicer znana po tem, da ljubi razkošje in ima vplivne prijatelje. Tako ni nobena skrivnost, da se odlično počuti tudi v Škrabčevi vili na Bledu.

Miro Senica in Katarina Kresal (Foto: STA)

Omenjeni spletni portal razkriva, da Senica lahko s svojim premoženjem ponovno prosto razpolaga zaradi zastoja pri sojenju v zadevi Delamaris, v kateri mu očitajo, da je neupravičeno prejel kar 1,35 milijona evrov provizije od Vegrada. Obtožnica je bila namreč vložena že leta 2015, a je tri leta pozneje še vedno na začetku. Specializirano državno tožilstvo, ki ga vodi Harij Furlan, je sicer prepričano, da so za to krivi na Okrožnem sodišču v Celju, namreč – v vsem tem času niso končali niti predobravnavnega naroka. Še več! Samo o ugovoru Senice zoper obtožnico je sodišče odločalo več kot eno leto! Tako je v Sloveniji, če si prvorazreden …

V obdobju od julija 2015 do danes pa se je iztekel tudi zakonski rok, v katerem bi moralo sodišče prve stopnje izreči sodbo. Po roku treh let namreč premoženja ni več mogoče “zamrzniti”.

In kaj so na sodišču v Celju počeli teh 37 mesecev? Že aprila 2013 so na domu Mira Senice potekale hišne preiskave, prav tako pa tudi v njegovi pisarni. Tožilstvo je takrat tudi vpisalo začasno prepoved prodaje in obremenitve njegovih nepremičnin. Tri mesece pozneje je NPU podal kazensko ovadbo zoper Senico in več drugih osumljenih. Okrožno sodišče v Celju je nato januarja 2014 uvedlo sodno preiskavo, julija 2015, torej leto in pol pozneje, pa sta bila vložena obtožnica in predlog podaljšanja začasnega zavarovanja. Oktobra 20015 je Hilda Tovšak sklenila dogovor o priznanju krivde s specializiranim državnim tožilstvom. Marca 2017 je bil nato predobravnavni narok za primer Mira Senice, a tam krivde ni priznal. Za dobro leto zopet vse potihne in marca 2018 Višje sodišče v Celju potrdi odločitev okrožne sodnice, da se iz spisa umakne vse dokaze, pridobljene v hišnih preiskavah na domu in v pisarni odvetnika Mira Senice. Letošnjega julija pa poteče tudi triletni zakonski rok za začasno zavarovanje premoženja. Čeprav bi moralo sodišče primere, v katerih je odrejeno začasno zavarovanje premoženja, obravnavati prednostno, je jasno, da se to v primeru Mira Senice ni zgodilo.

Celjsko sodišče sicer vsakršno odgovornost za zavlačevanje v kazenskem postopku zavrača, kar pa je pričakovano, pa tudi nasploh Senici pred sodiščem v Celju dobro kaže. V isti zadevi je namreč okrožna sodnica Mojca Turinek odločila, da iz spisa umakne vse dokaze, ki so jih kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) julija 2013 pridobili v hišnih preiskavah na domu in v pisarni odvetnika Mira Senice, češ da varuje načelo odvetniške zasebnosti. Ta pa odvetnika varuje povsod, kjer opravlja svoj poklic, torej tako v pisarni kot doma, piše Siol.net. Uspešnost dela celjskega sodišča je tako močno pod vprašajem, ne pa tudi Mira Senice. Ta primer namreč dobro kaže, kako uspešno deluje globoka država, del katere je tudi lobi okoli Senice in Kresalove …

J. G.

Zadnje novice

Sorodne vsebine