8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc predsedniku ZZB NOB Titu Turnšku: Ocenili bosta Todorovska in Ambrožičeva

Ali so bila v intervjuju, ki ga je Jože Možina naredil z Jožetom Dežmanom, morda kršena poklicna merila in načela novinarske etike, bomo na RTV še ocenili, je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc med drugim zapisal v pismu, s katerim odgovarja zvezi borcev in šefu te organizacije Titu Turnšku.

SD v vrhu zveze borcev in programskega sveta RTV SLO

Turnšek je ta teden pisno ostro protestiral pri Kaduncu in šefu programskega sveta Cirilu Baškoviču, ki tam zastopa SD, zaradi intervjuja novinarja Možine s predsednikom vladne komisije za prikrita grobišča Dežmanom. Turnšek v pismu ocenjuje, da je množične povojne poboje ujetnikov partizanska vojska izpeljala po odločitvah posebnih komisij, ki jih Turnšek imenuje sodišča, po oceni šefa zveze borcev pa je bilo pobijanje ujetnikov v skladu z zakoni predvojne jugoslovanske monarhije. Dežman je v intervjuju, ki ga Turnšek kritizira, prav te izjave predsednika zveze borcev Tita Turnška, da so o likvidacijah ujetnikov odločala sodišča in da je bilo vse čisto, označil kot eklatantno laž in napad na pravni sistem republike Slovenije, v katerem je z zakonom o popravi krivic določeno, da so pomorjeni brez sojenja nedolžne žrtve komunističnega režima in njihovi svojci deležni odškodnine in opravičila države. Dogajanje ima politično dimenzijo, zveza borcev je bila v prejšnjem totalitarnem sistemu ena od vladajočih političnih organizacij, ki zastopa tudi tiste partizane, ki so izvajali poboje, danes pa je v njenem vrhu cel kup politikov SD Dejana Židana. Ob Turnšku so podpredsedniki denimo: Ljubica Jelušič, Matjaž Kmecl, France Križanič in Marijan Križman. V nekem smislu si funkcionarji SD posredno v tem dogajanju celo dopisujejo med seboj preko posrednikov.

Igor Kadunc: Ocenili bosta Todorovska in Ambrožičeva

Kadunc na skrajno različne ocene o množičnih pobojih ujetnikov po vojni v pismu zvezi borcev odgovarja zelo previdno. O dejstvih, ki bi naj po oceni Turnška ne držala, je Kadunc zapisal, da je sam zasledil, da je dr. Jože Dežman izrekel besede, ki bi lahko pomenile žalitev konkretnih oseb, a za izrečena mnenja in besede je odgovoren intervjuvanec in le posredno javni zavod RTV Slovenija. Čisto konkretno Kadunc ni zapisal, katere besede vse ima v mislih kot žalitev. Je pa zapisal, da se lahko zveza borcev odloči in toži Dežmana. Kadunc v pismu opozarja tudi, da je dilema, ali je bila oddaja v skladu z uredniško politiko, v kar sam kot direktor nima pravice posegati, saj je to stvar odgovorne urednice Manice Janežič Ambrožič. Kadunc je Turnšku zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi pristojnosti, da bo RTV Slovenija delovala v skladu z etičnimi načeli ter v korist vseh, čeprav različno mislečih gledalk in gledalcev, ter da “bomo morebitne uredniške ali novinarske spodrsljaje ali napake ustrezno obravnavali”. Zapisal je še: “Kot javnost od nas pričakuje objektivnost in verodostojnost, tako tudi sam od zaposlenih pričakujem strokovnost in predanost resnici.”

Celoten Kadunčev odgovor si lahko preberete TUKAJ.

Peter Jančič/Spletni časopis

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine