22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Furs pri Petru Vilfanu ugotovil kršitev davčnih predpisov, Šarec pričakuje pojasnila

Predsednik vlade Marjan Šarec od državnega sekretarja Petra Vilfana pričakuje pojasnila glede navedb v Reporterju, da bo moral plačati okoli 30.000 evrov davka. Časnik namreč navaja, da naj bi Furs pri Vilfanu ugotovil kršitev davčnih predpisov, ko sta mu Radiotelevizija Slovenija (RTVS) in Pro Plus honorarje izplačevala na račun njegovega društva.

 

Kot je že januarja poročal Požareport, je javni zavod RTVS Vilfanu, ki je zaposlen kot državni sekretar za področje športa v kabinetu predsednika vlade, v letih 2007-2012 honorar nakazoval na račun njegovega zasebnega športnega društva, s čimer da je z računovodskimi manevri davčno blagajno oškodoval za več deset tisoč evrov.

Vilfan je v takratnem pisnem odzivu pojasnil, da je bila v letih od 2007 do 2009 sklenjena pogodba med RTVS in Športnim društvom košarkarska šola Peter Vilfan, kjer je bil takrat tudi zaposlen. Pogodbo je predlagala, pripravila in po njegovih navedbah dala v pregled pravni službi RTVS, zato ni imel pomislekov, da bi bilo lahko z njo karkoli narobe. Temu po njegovih navedbah pritrjujeta tudi finančna služba RTVS ter neodvisno mnenje davčnega strokovnjaka Darka Končana.

Kot je še pojasnil Vilfan, je bilo njegovo delo na RTVS v navedenem obdobju mesečno ovrednoteno v višini 1500 evrov. Pogodba je vsebovala tudi pripravo prispevkov za dnevnoinformativne oddaje in vodenje športnih oddaj ter sodelovanje v drugih oddajah zavoda.

Kot je pojasnil januarja, je osebno sodelovanje z javnim zavodom prekinil leta 2009, njegovo društvo pa je nekaj let sodelovalo v oddaji Male sive celice. Več let zapored so brezplačno gostili zmagovalce oddaje v poletnem košarkarskem taboru v Strunjanu, pozneje pa so jim izvajalci oddaje sporočili, da zaradi spremembe predpisov tak način podeljevanja nagrade ni več možen, zato je v naslednjih letih udeležbo plačala RTVS.

Kot pa danes poroča Reporter, naj bi Finančna uprava RS pri pregledu tega poslovanja ugotovila kršitev davčnih predpisov.

Vilfan se za medije še ni odzval. V Šarčevem kabinetu pa so za STA pojasnili, da predsednik vlade pričakuje Vilfanova pojasnila. Vilfan je zadevo Šarcu že pojasnjeval januarja, ko je prišlo do medijskega razkritja zgodbe. Tedaj je napovedal, da bo, v kolikor bi se izkazalo, da je prišlo do kakšnih napak, prevzel odgovornost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine