13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

(FOTOGALERIJA) VSO s kulturno-umetniškim dogodkom obeležil 30 let slovenske pomladi

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je s kulturno-umetniškim dogodkom danes obeležilo 30 let slovenske pomladi, ko se je 31. maja 1988 z aretacijo Janeza Janše začela afera JBTZ. Urednica knjige Zamrznjena pomlad Viktorija Muha je dejala, da je mejnik v slovenski zgodovini prispeval k prebujenju demokratične Slovenije.

“Danes mineva 30 let od dogodkov, ki so za vedno spremenili Slovenijo. Sama sem bila takrat še osnovnošolka, zato še nisem prav dobro razumela dogajanja, vedela pa sem, to se je čutilo v zraku, da gre za nekaj velikega, nekaj pomembnega,” je na današnjem dogodku opisala Viktorija Muha, urednica knjige Toneta Kuntnerja.

Izpostavila je Kuntnerjeve besede, da je slovenska pomlad najsvetlejše obdobje slovenske zgodovine. Njegova pesniška zbirka Zamrznjena pomlad, ki so jo na današnjem dogodku predstavili, je posvečena ravno 30. obletnici slovenske pomladi in domovini. Zato je v njej simbolično zbranih 30 pesmi.

Knjiga po besedah njene urednice govori o narodu, prihodnosti, slovenstvu, domovini in tudi o slovenskih sanjah, ki so se “mogoče malo razblinile”, in upanju v novo prihodnost. “Slovenska pomlad, ugotavlja naš pesnik, je zamrznila, obstala v primežu današnjega časa. Današnji rodovi smo se od nje nekoliko odtujili,” je še razložila.

Kuntner pa je dejal, da se je “iz ognja te pomladi rodila samostojna slovenska država”.

Dogodka se je udeležil tudi eden izmed četverice, ki so jo pred 30 leti obtožili izdaje vojaške skrivnosti, David Tasić. Na dogodku so pričakovali tudi Janšo, ki pa se je opravičil.

Z aretacijo Janše 31. maja 1988 in njegovo izročitvijo preiskovalnim organom JLA se je namreč pred 30 leti začela afera JBTZ, ko so Janšo, Ivana Borštnerja, Davida Tasića in Francija Zavrla obtožili izdaje vojaške skrivnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine