10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

(FOTOGALERIJA) Upokojeni nadškof Anton Stres v Rovtah: 23.avgust je namenjen resnici o totalitarnih režimih in spominu na njihove žrtve

Danes je bila v Rovtah spominska slovesnost in sveta maša za žrtve vojn. Sveto mašo za padle domobrance, žrtve prve in druge svetovne vojne ter vojne za Slovenijo je daroval upokojeni nadškof msgr. dr. Anton Stres. V pridigi je nadškof Stres poudaril, da je 23.avgust namenjen resnici o totalitarnih režimih in spominu na njihove žrtve.

Po maši je bila spominska slovesnost, zbrane pa je nagovoril dr. Janez Zorec: »Še danes slišim proseče glasove svojih prednikov izpred 75.let, pred to isto Marijino kapelico! Morilski komunizem je narodu, željnemu miru, naložil težko breme samoobrambe pred zločinskim komunizmom,« je med drugim dejal dr. Zorec.

Spominska slovesnost je sicer imela tri poudarke. Spominjali so se 75-letnice postavitve Marijine kapelice, posvečene Mariji, Kraljici Slovencev. Kapelico so dali postaviti rovtarski domobranci 5. novembra 1944 v spomin na vse žrtve prve in druge svetovne vojne. Seznam žrtev so dopolnili leta 1993 in tako zapisali žrtve od posvetitve kapelice do konca vojne ter žrtve vojne za samostojno Slovenijo. Posebej stojijo farne plošče, na katerih so zapisana imena žrtev povojnega nasilja.

Spomnili so se tudi 75-letnice protikomunističnega shoda, ki je bil v nedeljo, 27. avgusta 1944 v Rovtah. Udeležil se ga je tudi prezident Ljubljanske pokrajine general Leon Rupnik s soprogo in sinom Vukom.
»Imeli smo dve slovenski vojski. Tista prosovjetska je triumfirala leta 45, druga, ki si je prizadevala za demokratično Slovenijo, je izgubila vojno tisti hip, ko je kralj podpisal sporazum in je bila leta 45 pobita. Zmagala pa je 45 let po smrti na cvetno nedeljo leta 90 z volitvami, ko smo dobili demokratično Slovenijo,” pa je zdaj že pokojni Ivan Oman dejal leta 2012 ob 70-letnici ustanovitve prve vaške straže.

Obenem so slovesno obhajali Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga praznujemo vsako leto 23. avgusta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine