14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

(FOTOGALERIJA) Totalna sodna burleska! Že zastarano tožbo proti zdravniku Blažu Mrevljetu ponovno »obudili od mrtvih«, zaradi nepravilnega vročanja vabil pa skušajo izsiliti njegovo aretacijo!

Piše: Peter Truden 

Kardiolog dr. Blaž Mrevlje je znan po tem, da je zadnja leta opozarjal slovensko javnost na nenormalno visoke cene medicinske opreme, pri čemer se je pokazalo, da so si žepe dobro napolnili predvsem nekateri dobavitelji. Očitno pa je s svojimi prizadevanji marsikomu stopil na žulj, očitno tudi globoki državi, ki se mu sedaj preko sodstva drastično maščuje. 

Jutri (1. februarja) bo na ljubljanskem okrožnem sodišču obravnava, v kateri Mrevlje nastopa kot obtoženec. Gre za postopek, ki se vleče že od leta 2016. Mrevljeta je na zatožno klop posadil Darko Zorman in sicer zaradi domnevne razžalitve. In kdo je Darko Zorman? Je prav tako zdravnik, njegovo ime pa se je pojavljalo prav ob aferah s preplačano medicinsko opremo. Na Portalplus so tako denimo objavili analizo njegovega pričanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo – vsak lahko sam presodi njegovo vlogo v zgodbah, zaradi katerih je bilo slovensko zdravstvo močno prizadeto. Darko Zorman je sicer med prvoobtoženimi zaradi korupcije v uradnem poročilu Preiskovalne komisije Državnega zbora RS v zvezi z mega korupcijskim škandalom o žilnih opornicah, ki ga je vodila takratna poslanka Jelka Godec (poročilo je dostopno TUKAJ).  

Sodni postopek proti Blažu Mrevljetu bi se moral končati že novembra lani, a se še kar vleče. Ga skušajo z nepravilnim vročanjem vabil nalašč spraviti v pripor? (foto: Nova24TV)

A to še ni vse – v zgodbi o pregonu Blaža Mrevljeta se je vpletla tudi razvpita sodnica Ana Testen. Gre za tisto sodnico, ki je oprostila nekdanjega premierja Antona Ropa oprostilo očitka izdaje tajnih podatkov v pogovoru z novinarjem Vladimirjem Voduškom, vendar se je njeno ime pojavilo tudi v nekaterih drugih odmevnih primerih. Pred leti se je na družbenih omrežjih celo pohvalila s fotografiji, na kateri naj bi bila, kot je sama zapisala, “pijana kot čep”. Je pa po tistem, ko je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo dr. Milka Noviča, ta primer dobila prav ona. Primer je, kot je znano, zastaral.  

Očitno pa je tudi v primeru pregona Blaža Mrevljeta odigrala zelo nenavadno vlogo. Namreč, tožba, s katero se je Zorman spravil nad Mrevljeta, je zastarala že 18. novembra lani, a se proces nadaljuje, kot da se ne bi nič zgodilo! Kar je očitno posledica protipravnega delovanja sodišča.

Zaradi kritičnega članka na zatožno klop, nato pa… 

Obnovimo najprej osnovna dejstva. Leta 2015 je Mrevlje na Portalplus.si objavil članek, ki smo ga že omenili zgoraj. Zaradi tega članka je Zorman vložil tožbo proti portalu oz. njegovemu uredniku Dejanu Steinbuchu, zadeva pa je zastarala, kot smo že omenili, 18. novembra 2021, torej po šestih letih. Iz neznanih razlogov pa je sodnica mag. Ana Testen na Okrožnem sodišču RS v Ljubljani nadaljevala s pregonom s spodaj opisanim stampedom in sredstvi – brez obrazložitve.

Maja 2021 sta bila v času razglašene epidemije razpisana dva predobravnavna naroka, 21. septembra 2021 pa je Mrevlje prejel vabilo za glavno obravnavo 28. oktobra 2021. Zaradi opravičila odvetnice je bila obravnava prestavljena na 16. novembra, vendar pa se je obravnava zgodila 4. novembra, ne da bi bil Mrevlje o tem obveščen, njegova odvetnica pa je vabilo prejela šele štiri dni po že opravljeni obravnavi.

A glej ga, zlomka – čeprav je Mrevlje povabilo na glavno obravnavo prejel po pošti in podpisal prejem, je 5. novembra 2021 doživel obisk detektiva – z namenom, da mu vroči isto vabilo, ki ga je že sprejel preko pošte. Dan pred obravnavo je Mrevljetova odvetnica poslala obvestilo, da je na obravnavo ne bo zaradi zdravstvenih razlogov (cepljenje in reakcija). Na dan obravnave pa je Mrevlje dogajanje opisal takole: »Ob 08:50 čakam pred sobo 337, nimam ure, telefon spodaj. Dolgo čakam, nič. Vprašam gospo koliko je ura – 09:20, pet minut po predvidenem začetku obravnave. Pride ven tajnica, ki pravi, da greva v sobo 19. Greva. Tam poteka neka druga razprava. Rečem, da naj se zbere in ugotovi kje je obravnava. Nazaj v sobo 337. Ko pridem izza vogala na klopci sedijo sodnica, DZ in njegov odvetnik !? Manever, da so se lahko po/dogovorili? Izgubljen vtis nepristranskosti. Ker ni odvetnice sodnica prekine obravnavo (10:00) in me kot šolarčka pošlje naj si do dvanajstih najdem novega odevtnika, “ker jih je tu okrog sodišča veliko”. Po ZKP bi morala razpravo preložiti, ne prekiniti. Me ni nazaj.« 

Dva dni kasneje je zadeva uradno zastarala. Vendar Mrevlje kot udeleženec v postopku ni dobil nobenega sklepa in obrazložitve o morebitnem podaljšanju roka. 

Pravi stampedo je sledil šele po zastaranju 

Že čez nekaj dni pa je postalo jasno, da zadeve še zdaleč ni konec. Odvetnica je namreč klicala, da jo je obiskal detektiv in ji izročil vabilo za novo obravnavo za 30. novembra 2021. Rekla mu je še, naj bo doma, ker bo verjetno prišel tudi k njem. Vendar ga ni bilo niti tisti dan, niti v naslednjih dneh, kar je bilo zelo sumljivo. Zato je predvideval, da bo na dan obravnave morda prišlo do prisilne privedbe s strani policije, kar je sicer protizakonito, saj bi mu morali pred tem vročiti vabilo na obravnavo. Vabila pa ni bilo. In res, dne 30. novembra so sosedje dr. Mrevljeta povedali, da je bila na vratih policija, ki pa ni pustila nobenega obvestila.

Nova obravnava v že zastarani (!) zadevi je sledila 15. decembra 2021. Kot je zapisal Mrevlje, sta skupaj z odvetnico že pred tem podala predlog o izločitvi sodnice zaradi okrnjenega videza nepristranskosti. Sklepa o tem, ali je bila zahteva sprejeta ali ne, ni bilo. Očitno se ni izločila, saj se je pregon nadaljeval. »Zanimivo. Če bi zdravnik storil strokovno napako, ali bi se sam odločal ali je naredil strokovno napako ali ne?!« se sprašuje Mrevlje. Ker sklepa o izločitvi ni bilo, se Mrevlje obravnave ni udeležil. Obravnavo so nato prestavili na naslednji dan, Mrevljeta pa naj bi na domu ponovno iskala policija.

Dne 20. decembra 2021, torej tik pred Božičnimi prazniki, se je na vratih ponovno »narisal« detektiv in izročil vabilo za novo obravnavo dne 7. januarja 2022. Dva dni kasneje se postopek ponovi in nato spet čez dva dni, tako rekoč na božični večer. Pustil je listek, da spet pride 27. decembra – ali je res prišel, ni znano, saj ni pustil nobenega obvestila.

Govori se celo o aretaciji in priporu

Takoj po novem letu, 4. januarja letos, se je detektiv spet pojavil s povsem neopremljenim dopisom: brez podpisa, brez glave… Tri dni kasneje je sledila glavna obravnava, ki se je Mrevlje ni udeležil zaradi nepravilno vročenega vabila. Obravnavo so preložili na 1. februar 2022, to je jutri. V vmesnem času je Mrevlje na domačih vratih našel tudi detektivovo vizitko, kasneje pa se mu je detektiv oglasil kar preko messengerja na facebooku in ga obvestil, da je bil znova na njegovem domačem naslovu. 12. januarja je dobil v nabiralnik tudi listek za pravilno vročanje pošte, ki jo je dvignil 15. dan po obvestilu, torej 26.01.2022, zato se je obravnave nameraval udeležiti. »Je pa zanimivo, da sem dobil v nabiralnik listek za vročanje številka 2 in ne najprej 1, kot je običajno in nato naslednji dan listek 2,« je zapisal Mrevlje.

Ob vsem igračkanju sodnice z vabili pa močno izstopa navedba iz zapisnika iz obravnave z dne 7. januarja, saj je sodnica odredila tudi trajni nalog za privedbo s strani policije – če bi Mrevlje slučajno prečkal mejo RS, sodnica pa razmišlja tudi o priporu. Torej, Mrevljeta bi kratkomalo aretirali in poslali v pripor kot kakšnega zlikovca samo zato, ker mu sodišče ne zna vročiti vabila tako, kot je treba??

Balkanski bojevniki pa na prostosti 

In kaj je pri vsem tem najbolj sprevrženo? Morda to, da so v vmesnem obdobju na prostost odkorakali t. i. Balkanski bojevniki, ki so že prestajali zaporno kazen po pravnomočni obsodbi zaradi mednarodnega organiziranega kriminala trgovine s prepovedanimi drogami. Vrhovno sodišče je naknadno, med prestajanjem zaporne kazni, ugotovilo, da naj bi bile telefonske številke pridobljene nezakonito in posledično so bili pridobljeni prisluhi nezakoniti. V tem obdobju je bila tudi zavržena kazenska ovadba proti Zoranu Stevanoviću, ker slednji po presoji sodišča sploh ni hujskal, čeprav vsi videoposnetki kažejo nasprotno. »V primeru Emporio Medical, v katerem so zdravniki na prvi stopnji obsojeni na zaporne kazni, se zdaj zagovorniki pritožujejo, da je bilo sojenje nepravično … ?!« se sprašuje Mrevlje. Sodišča še vedno ne obravnavajo megakorupcijskega škandala z žilnimi opornicami, prav tako niti NPU, čeprav je preiskovalna komisija končno poročilo poslala v javnost že pred petimi leti? In medtem, ko Branko Masleša še vedno manipulira z diplomo, se pravosodna mafija spravlja nad zdravnika, ki je znan kot borec proti korupciji.

In kaj bi lahko bil razlog tega krivosodnega stampeda? Morda to, da je imela sodnica Testenova v preteklosti težave s svojim šefom, sicer razvpitim predsednikom ljubljanskega okrožnega sodišča Marjanom Pogačnikom, ki jo je dal premestiti na kamniško okrajno sodišče, vendar se je po pritožbi na Sodni svet vrnila nazaj. Je pa seveda možen še en razlog: tožnika Zormana zastopa odvetnik iz Odvetniške pisarne Kozamernik in Csipo iz Kranja, ki je pred leti zastopal tudi Pogačnikovega sina, ki naj bi bil vpleten v oborožen rop. Skratka, burleska povsem po okusu globoke države.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine