-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

(FOTOGALERIJA) Srbska banka AIK je prevzela Gorenjsko banko, ki želi postati “najbolj inovativna in prepoznavna banka v Sloveniji”

Na današnji novinarski konferenci ob zaključku prevzemnega postopka Gorenjske banke in oblikovanju nove bančne skupine v regiji pod okriljem AIK, ki sodi v skupino MK Grupa sta izvršna direktorica AIK banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić ter predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak povedala, da ima AIK banka skupaj z Gorenjsko banko, v kateri je več kot 90-odstotna lastnica, načrte za rast tako v Sloveniji kot v regiji. Gorenjska banka želi okrepiti predvsem navzočnost na področju poslovanja s prebivalstvom tudi izven gorenjske regije in načrtuje odprtje enot v vseh večjih slovenskih mestih- odprli so že poslovalnico v Mariboru, v kratkem pa sledita poslovalnici v Kopru in Novem mestu.

 

“Gorenjska banka je z AIK dobila novega strateškega lastnika, banka pa bo ostala samostojna. Razvijala bo tako poslovno mrežo kot kakovost produktov,” je na novinarski konferenci v ljubljanskem hotelu Slon napovedal Henjak. Dejal je, da v banki razmišljajo o velikem investicijskem ciklusu, saj želijo postati “najbolj inovativna in prepoznavna banka v Sloveniji”. Tržni delež, ki je sedaj nekje na petih odstotkih, želijo v prihodnjem letu povečati na sedem odstotkov.

Ali je v načrte za slovenski trg vključena tudi Abanka, za nakup katere naj bi se danes iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb, Galićeva ni želela razkriti, saj da so podpisniki sporazuma o nerazkrivanju. Na vprašanje, ali je AIK oz. MK Grupa, ki jo obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, kapitalsko dovolj trdna za takšen prevzem, pa je odgovorila pritrdilno.

AIK je nedavno kupila Jubanko, z Gorenjsko banko pa se je začela širiti izven svoje države in na trg EU. Galićeva je izpostavila, da njihova strategija predvideva tako organsko rast kot rast skozi prevzeme. “Ti so odvisni od razmer in priložnosti na trgu,” je dejala, več pa ni želela razkriti.

Naložbo Gorenjske banke v Hotelih Bernardin, kjer želi država konsolidirati lastništvo, Gorenjska banka in MK Group pa imata v njih desetino delnic, po Henjakovih besedah obravnavajo kot vse ostale naložbe, ki so jih pridobili s pretvorbo slabega kredita. Na vprašanje, zakaj tega deleža ne prodajo oz. ali ga sploh nameravajo, je odgovoril: “To je vprašanje časa in cene.”

AIK Banka je ena izmed vodilnih bank v Srbiji s sedežem v Beogradu. V preteklem koledarskem letu je AIK Banka ustvarila odlične poslovne rezultate: več kot 500 milijonov evrov močne kapitalske osnove, bilančna sredstva v višini 1,8 milijarde evrov, kreditnim obsegom več kot milijarde evrov in zaupanjem strank, ki je razvidno skozi visoko raven depozitov v višini 1,2 milijarde evrov. Donos na kapital (ROE) je znašal 10,8 odstotka, delež operativnih stroškov v neto prihodkih (CIR) je bil 39,3 odstotka, kapitalska ustreznost pa je znašala 27 odstotkov, kar postavlja AIK Banko v sam vrh srbskega bančnega trga.

Bilančna vsota Gorenjske banke znaša 1,8 milijarde evrov. Celoten kapital je znašal 205,2 milijona evrov. Donos na kapital (ROE) je znašal 8,6 odstotka, delež operativnih stroškov v neto prihodkih (CIR) je znašal 60,7 odstotkov, medtem ko je kapitalna ustreznost znašala 16,2 odstotka.

Prevzem in novo sodelovanje slovenske in srbske banke sta danes pozdravili tudi srbska veleposlanica v Sloveniji Zorana Vlatković in generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc. Obe banki sta namreč napovedali močno podporo podjetjem, ki delujejo na srbskem in slovenskem trgu.

Sogovornici sta na dogodku izpostavili dobro gospodarsko sodelovanje med državama. Blagovna menjava raste in naj bi lani dosegla 1,5 milijarde evrov. V Srbiji je registriranih največ slovenskih podjetij v tujini, več kot 1500, vrednost slovenskih investicij v Srbiji presega milijardo evrov, srbskih v Sloveniji 200 milijonov evrov. Interes je velik zlasti na področju IT, inovativnih tehnologij in turizma.

Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine