15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

( Fotogalerija) Slovo od profesorja Justina Stanovnika

Na ljubljanskih Žalah smo k zadnjemu slovesu pospremili profesorja, soustanovitelja Nove Slovenske zaveze in velikega Slovenca Justina Stanovnika.

Justin Stanovnik je bil globok mislec slovenske in evropske zgodovine ter kulture s posebnim pogledom na krizo slovenstva, ki jo je povzročila boljševiška revolucija. Med drugo svetovno vojno in po njej je osebno spoznal vse surovosti in grozovitosti komunističnega sistema. Kasneje je postal profesor anglistike in klasične filologije ter eden najvidnejših krščanskih intelektualcev. V času osamosvojitvenih procesov je opozarjal na nujnost prekinitve vezi s prejšnjim totalitarnim sistemom in bil kritik tega, da se politika še naprej odvija v smislu državljanske vojne. Prav tako se je vedno znal postaviti v bran pravne države, še posebej v času politično montiranega procesa Patria.

Delegacija SDS se je skupaj s predsednikom Janezom Janšo udeležila pogrebne slovesnosti in se poslovila od Justina Stanovnika ter ga pospremila k večnemu miru. Naj počiva v Božjem miru, njegovim svojcem pa izrekamo iskreno sožalje.

Vir: sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine