7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

(FOTOGALERIJA) Branko Šumenjak: Razlike med upokojenci so prevelike

V času po osamosvojitvi se ljudje niso upokojevali po istih pogojih, razlike med njimi so velike, zato je treba pokojninski sistem spremeniti v smeri večje pravičnosti do vseh.

 

Na simpoziju Zbora za republiko, ki je bil namenjen razpravi o varni in lepi starosti, je svoje stališče v imenu SDS predstavil predsednik Kluba seniorjev in seniork SDS Branko Šumenjak. Uvodoma je omenil tranzicijo iz nedemokratične države, ki je prinesla obilo sprememb, nekatere na boljše, kar se tiče upokojencev, pa nekatere tudi na slabše. Spomnil je, da so se pokojnine v času prve vlade SDS med letoma 2004 in 2008 povišale za približno 23 odstotkov, medtem ko so se med letoma 2008 do danes povišale v povprečju za 18 evrov, kar je skoraj nič.

»Vedno bolj smo priča, da so med upokojenci znotraj pokojninskega sistema velike razlike in se z reformami še povečujejo,« je izpostavil Šumenjak. Ob tem je navedel, da so se prva leta po samostojnosti ljudje upokojevali s 25 leti delovne dobe in 85 % višine plače. Do danes se je to zmanjšalo na 57 % višine plače. »Jaz sem se upokojil lansko leto, moji kolegi, ki so se upokojili pred 20 leti, imajo tudi do tretjino višjo pokojnino od mene. Za isti vložek, ki so ga plačali, za isto delo, ki so ga opravljali. Zato v Klubu seniorjev SDS resno razmišljamo, da bi o tem vložili ustavno presojo,« je poudaril.

Izpostavil je vprašanje, ali je pokojnina ekonomska kategorija ali je socialna kategorija. »Če je ekonomska, potem je treba vplačila upoštevati v celoti oz. v enakem odstotku, ne nekaterim 85 in drugim 57 odstotkov, ali prilagoditi sistem, da bo za vse enako pravičen,« meni Šumenjak. Opozoril je še na druge krivice. Nekateri so se upokojili s 25 leti delovne dobe, delovna doba se stalno povečuje. Nekaterim je bila za določitev višine pokojnine upoštevana plača zadnjega leta, drugim povprečje zadnjih 24 let. Vse te razlike se mu ne zdijo pravične in sprožajo nesoglasja, zdrahe in slabo voljo med upokojenci.

Vse se vrti okoli tega, da nekdo, ki vodi to državo iz ozadja, deluje na način, da bi bili vsi revni, to je cilj tega sistema. »Dokler bomo to dopustili in prenašali in se ne bomo uprli temu, toliko časa bo vse narobe,« meni Šumenjak. Volitve bodo priložnost za spremembe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine