3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

(FOTOGALERIJA) Alenka Ermenc od Gederja prevzela bojni prapor in s tem vodenje Slovenske vojske – Geder je zdržal le dobre pol leta, politični pritisk nanj je bil premočan

Generalmajorka Alenka Ermenc je danes na slovesnosti z vojaškimi častmi od svojega predhodnika, generalmajorja Alana Gederja prevzela bojni prapor Slovenske vojske in s tem funkcijo načelnice Generalštaba Slovenske vojske. Kot je poudarila v nagovoru, bo njeno vodilo “delaj in ne govori”, kar je tudi njeno osebno načelo.

 

Ermenčeva je v svojem nagovoru po prevzemu prapora dejala, da dolžnost načelnice generalštaba sprejema “z največjo mero odgovornosti do Slovenske vojske in domovine, največjim spoštovanjem do predhodnika in tistih, ki so me imenovali, ter z neomajno odločnostjo narediti vse potrebno za našo vojsko”.

“Državljani od Slovenske vojske pričakujejo, da bo svoje poslanstvo in naloge izpolnjevala profesionalno in učinkovito. Pri vodenju vojske se bom osredotočila na status in opremljenost pripadnikov, na cilje zmogljivosti, vojaško infrastrukturo ter znanje, ki je osnovni gradnik vsake profesije,” je v zanjo značilno kratkem nagovoru poudarila Ermenčeva.

Da Slovensko vojsko nosi v svojem srcu in jo bo vedno, pa je poudaril Geder, ki sicer ostaja v Slovenski vojski, kjer bo še naprej sodeloval pri projektih razvoja, opremljanja in izobraževanja vojske.

Spomnil, da je bila del njegove ekipe, ki je vse to skušala doseči, tudi Ermenčeva. “Čaka te še veliko napornega dela in še več pritiskov z vseh strani. Brez resursov namreč take vojske ni mogoče izgraditi,” je še rekel Geder in ocenil, da odhaja “z dvignjeno glavo in nezlomljeno hrbtenico”. “Isto želim tebi, ko pride čas. Na koncu samo to šteje,” je sklenil.

Ob primopredaji dolžnosti je zbrane nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec, slovesnosti so se udeležili tudi predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik DZ Dejan Židan, svetovalec predsednika republike Uroš Krek ter člani parlamentarnega odbora za obrambo.

Erjavec je izpostavil, da Slovenska vojska prvič dobiva žensko načelnico Generalštaba. “To je dosegla s svojim delom. S svojo strokovnostjo, znanjem in prizadevnostjo. Na to sem ponosen, vsi smo lahko,” je dejal. “Kar cenim pri njej, je, da ne bo politizirala Slovenske vojske. Upam, da tega ne bodo počeli niti vsi prisotni politiki,” je dodal.

Izrazil je prepričanje, da bosta z Ermenčevo dobro sodelovala in da ji zaupa. “Prepričan sem, da nam bo v tem mandatu uspelo dvigniti raven Slovenske vojske,” je še dodal Erjavec in se za dosedanje delo zahvalil tudi Gederju.

Alan Geder je vodenje SV prevzel februarja letos, očitno pa je po prihodu sedanje vlade postalo jasno, da je preveč prozahodno usmerjen. Svoje je seveda dodalo tudi lobiranje častniškega kadra iz kadrovskega nabora tranzicijske levice.

Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine