-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

(FOTO) Toliko o tem, kako “izoliran” je Janez Janša na evropskem političnem prizorišču

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

Na osrednji državni proslavi ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitvi prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU so nas s svojimi govori počastili tudi visoki gosti iz tujine. Njihovi govori niso prav nič spominjali na famozne negativne članke iz “tujine”, katere tako radi “povzemajo” (oziroma izvažajo in nato spet uvažajo) naši večinski mediji, češ, da Slovenija zaradi predsednika vlade Janeza Janša v Evropi ni na dobrem glasu. Nasprotno, po dolgem času je bilo čutiti med predstavniki držav spoštovanje, prijateljske odnose in ponos. Še en dokaz, da je negativno poročanje mainstream medijev “iz tujine” o Sloveniji le maslo levega političnega pola, ker ni na oblasti.

Dva dni po proslavi, ta veličasten dogodek še kar odmeva, saj kot takšnega v Sloveniji še ni bilo. Pa tudi tako močne mednarodne udeležbe ne. Vsak izmed gostov je imel govor, ki pravzaprav niso presenetili, saj je Slovenija spoštovana in goji dobre odnose s sosednjimi pa tudi drugimi državami v Evropski uniji. “Tebi, Janša, se zahvaljujem, da si eno od težišč predsedovanja prestavil na zahodni Balkan”, “Na Hrvaško lahko vedno računate”, Slovenija je država, s katero nas veže globoko in iskreno prijateljstvo”, “takšna soseda kot je Slovenija prinaša dodano vrednost tudi naši deželi”, “hvala za podporo, ki ste nam jo izkazali pri predsedovanju Portugalske”, je le nekaj stavkov iz govorov, v katerih je moč zaslediti spoštovanje in sodelovanje. Tako se človek vpraša, zakaj bi mediji želeli ustvariti vtis, da temu ni tako. Tudi politični analitik Matevž Tomšič je cinično dejal, “toliko o tem, kako ‘izoliran’ je Janez Janša na evropskem političnem parketu”. So pa tudi ljudje opazili ta nasprotujoči se trend v medijih, da prikazujejo popolnoma drugačno sliko. Po ponovnem poslušanju gostov včerajšnje proslave, bi vse novinarje/družbenopolitične delavce postavil v vrsto in vprašal kje je vsa ta sramota o kateri pišejo, da jo Janša dela Sloveniji? Po dolgem času je bilo čutiti spoštovanje, prijateljske odnose in ponos. Hvala predsednik vlade, je le eden izmed mnogih odzivov.

Proslave so se namreč udeležili zvezni kancler Republike Avstrije Sebastian Kurz, predsednik Vlade Republike Hrvaške Andrej Plenkovič, predsednik Vlade Madžarske Viktor Orban, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, državni minister za zunanje zadeve Portugalske republike dr. Augusto Santos Silva in italijanski zunanji minister Luigi di Mario. Vsi so izrazili veselje, da so lahko na proslavi in se zahvalili predsedniku vlade Janezu Janši, po koncu govora pa so mu segli v roko.

Charles Michel: “Veselim se našega sodelovanja”
Predsednik Evropskega sveta Michel se je zahvalil Janezu Janši za prisrčen sprejem in zapisal, da se veseli skupnega sodelovanja tekom Slovenskega predsedovanja Svetu EU. “Izredno sem ponosen in ganjen, da stojim tukaj poleg slovenske in evropske zastave in vam izrečem, vse najboljše Slovenija. Poleg moje pisarne v Bruslju so v marmor vklesane besede “žive naj vsi narodi”. To velja danes še bolj kot kdaj koli prej. Ponosen sem in ganjen ob teh dveh zastavah, da lahko z vami odprem predsedovanje EU za naslednjih šest mesecev. Evropa je družina in skupaj bomo napisali lepo stran v knjigi skupne prihodnosti. Čestitke še enkrat Sloveniji, vse najboljše!”

Sebastian Kurz: “Tebi, Janša, pa se zahvaljujem, da si eno od težišč predsedovanja prestavil na zahodni Balkan”
“Tudi zvezni kancler Republike Avstrije Sebastian Kurz se je zahvalil Janezu Janši in dejal, “veseli nas, da bo Republika Slovenija prevzela predsedovanje Sveta EU. Zahvaljujem se Janezu Janši za vabilom za lepo praznovanje in srečno Slovenija.” V svojem govoru na proslavi je dejal, da mu je zares v čast, da je lahko z nami v tako pomembnem trenutku. “Slovenija je za Avstrijo pomembna soseda in gospodarska partnerica. Ko sem se z Janezom Janšo podal na Triglav, sem se še enkrat zavedel, kako čudovita je Slovenija. V imenu Avstrije nas izjemno veseli, da bo Slovenija prevzela predsedovanje EU, zato bi se v tem trenutku še enkrat zahvalil za sodelovanje, tebi, Janša, pa se zahvaljujem, da si eno od težišč predsedovanja prestavil na zahodni Balkan.”

Andrej Plenković : “Na Hrvaško lahko vedno računate”
Tudi Hrvaški predsednik vlade Plenković je na svojem Twitter profilu objavil slike iz proslave in zapisal da državi utrjujejo prijateljske in soseske odnose. “V pravo zadovoljstvo mi je biti v tem trenutku v Ljubljani ob tem zgodovinskem dogodku. Kar deli Slovence in Hrvate je zanemarljivo, veliko več je tega kar nas povezuje. Padec komunizma sta naša naroda izkoristila z žrtvami, toda oba naroda se bolje razumeta kot pred 30 leti. Na Hrvaško lahko vedno računate”, pa je dejal v svojem govoru na proslavi.

Luigi Di Maio: “Slovenija je država, s katero nas veže globoko in iskreno prijateljstvo”
Zunanji minister Italije Luigi Di Maio je dejal, da je Slovenija država, “s katero nas veže globoko in iskreno prijateljstvo”.  V svojem govoru pa je predal iskrene čestitke tako v imenu italijanske republike kot v imenu vseh Italijanov. “Naši državi sta prijateljski in delimo skupne vrednote v EU in Natu. Manjšini obeh držav pa sta vir navdiha, bogastva in gibalo napredka med državama. Izredno sem ponosen, da bosta leta 2025, Gorica in Nova Gorica evropski prestolnici kulture. V naslednja pol leta lahko računate na vso pomoč prijateljske Italije. V prihodnosti vam želim blaginje in uspeha. Srečno!”

Viktor Orban: “Takšna soseda kot je Slovenija prinaša dodano vrednost tudi naši deželi”
Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je dejal, da Madžari na nas gledajo kot na prijatelje in krščanske brate. “Ko pridemo v Slovenijo vidimo čudovito deželo, ko odpremo knjigo zgodovine beremo usodo naroda ki obstaja že tisoč let. Pred 30 leti ste neustrašno izborili neodvisnost in svobodo. Ves svet je spoznal, da je Slovenija domovina pogumnih ljudi, ki so zahtevali svojo domovino nazaj. Mi dobro razumemo borbo proti premoči. Takšna soseda kot je Slovenija prinaša dodano vrednost tudi naši deželi. Ponosni smo na naše prijateljstvo. Madžarska častno pozdravlja slovenski narod in današnje pogumne voditelje Slovenije. Bog živi Slovenijo!”

Augusto Santos Silva: “Hvala za podporo, ki ste nam jo izkazali pri predsedovanju Portugalske”
Zunanji minister Portugalske Augusto Santos Silva je uvodoma dejal, da bi rad izrazil svoje zadovoljstvo, da Portugalska sodeluje v triu z Nemčijo in Slovenijo, ki deluje v veliki harmoniji. “Rad bi se zahvalil za podporo, ki jo je Slovenija izkazovala predsedovanju Portugalske. Ko bo Slovenija predsedovala Svetu EU, se bo soočala s številnimi izzivi, a smo tu da vam pomagamo, na vaši poti”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine